Šport > Nogomet
6713 ogledov

"Diktatorjeva policija me je mučila, na glavo so mi prislonili pištolo"

Aleksander Lukašenko Profimedia
Nogometni sodnik preživljal grozne trenutke, ker ni podpiral diktatorja.

Aleksander Lukašenko je leta 1994 postal prvi predsednik Belorusije, na tem položaju pa je največji mednarodni zaveznik Vladimirja Putina tako zdaj že 28 let. Pred tremi leti je na volitvah uradno zmagal z 80-odstotno podporo, a so ti rezultati v državi naleteli na ogorčenje prebivalcel. Ti so se odločili za proteste, Lukašenko pa je odgovoril z državno represijo.

Med tistimi, ki so se znašli pod drobnogledom oblasti, je bil tudi nogometni sodnik Jevgenij Pranovič. Potem ko je v enem izmed intervjujev kritiziral avtokrata in njegovo absolutno moč, ga je na ulici prestregla policija in ga odpeljala v neznano smer. "Bila je to klasična ugrabitev. 'Pobrali' so me na avtobusni postaji in odpeljali v gozd. To je tipično ravnanje beloruske policije, ugrabitev in zastraševanje."

"To so storili zaradi tega, da bi me prisilili v zanikanje besed, ki sem jih dal v intervjuju in da bi podal izjavo, da v resnici podpiram Lukašenka. Če sem se bal za svoje življenje? Pa še kako! Eden izmed njih je izvlekel pištolo in mi jo prislonil na glavo. Vseeno nisem popustil," je dejal Pranovič.

"To mučenje je trajalo okoli 40 minut, ko pa so videli, da se ne bom zlomil, so me pustili in odšli. Rabil sem precej časa, da sem ugotovil, kje se nahajam in se nato vrnil v mesto," je še dejal sodnik, ki je kasneje pobegnil iz države. 

"Lukašenko v Belorusiji kontrolira prav vse, tudi šport. Seveda je tudi nogomet pod njegovo šapo. V Belorusiji je nemogoče soditi pošteno tekmo," je zaključil Pranovič.

 

Komentarjev 1
  • tito9 20:38 26.april 2022.

    Laže, krade in prevara Slovence za ogromno denarja, da pa Nč torej samo goljufa, kot ti to, kr del, hit ler, kuć ko, - meter 15 - koliko je naredil žrtev komunizma med Slovenci ve samo B O G ! ! !

Sorodne novice