Šport > Nogomet
4527 ogledov

Drama nekdanjega reprezentanta: "Kako hčerkici pojasniti, da bo očka umrl?"

Fernando Ricksen
Nekdanjemu nizozemskemu reprezentantu in legendi Glasgow Rangers, Fernandu Ricksenu, je bila pred šestimi leti diagnosticirana neozdravljiva bolezen.

42-letnemu nekdanjemu nogometašu Fernandu Ricksenu so pred šestimi leti zdravniki napovedali le še osemnajst mesecev življenja. Nekdanjemu zvezdniku ekipe Glasgow Rangers so namreč leta 2013 diagnosticirali amiotrofično lateralno sklerozo, bolezen zaradi katere je umrl Stephen Hawking.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thank you so much to all the people for such a great night and support to our family 🙏🏽🙏🏽🙏🏽❤️

A post shared by VeronikaRicksen/Veselova (@veronikaricksen) on

Amiotrofična lateralna skleroza, ali krajše ALS, je bolezen centralnega živčnega sistema ter je ena od najpogostejših bolezni motoričnega nevrona. Začetne simptome je zelo težko odkriti in se po večini zanemarijo. Bolezen se nato prikaže kot slabost v okončinah, odpoved mišic ter v težavah pri dihanju, govoru in požiranju.

"Ne smem hčerkici razložiti, kaj se dogaja, ker ne vem, kako bi to sprejela. Ona razume, da očka ne more govoriti in hoditi, toda mislim, da ne razume, da umira," se je izpovedala Fernandova žena Veronika Ricksen, ki svojemu možu ves čas stoji ob strani tekom njegovega boja z zahrbtno boleznijo.

Pogumni Fernando danes poizkuša živeti čim bolj normalno življenje. Nekaj časa je bil v domači oskrbi, kjer ga je ob pomoči zdravniške službe negovala njegova Veronika, nato pa se je preselil v škotsko bolnišnico St. Andrew, kjer bo verjetno ostal do konca življenja.

"Zdravniki so mi pred mesecem dni svetovali, da začnem nositi masko s kisikom. Zadnje čase se ves čas počutim utrujeno, tudi po spanju. Ko se zbudim, imam glavobol. Imam pa ob sebi ljudi, ki lepo skrbijo zame in dobro opravljajo svoje delo. Jaz zgolj sedim in jim povem, kaj naj naredijo," je svojo trenutno situacijo opisal Ricksen.

Fernando Ricksen | Avtor: Profimedia Profimedia

Iz človeka, ki je bil poln mišic in je treniral po dvakrat dnevno ter je bil na vrhuncu svojih moči, se je spremenil v živega okostnjaka, s približno 40 kilogrami. A Ricksen vseeno ne želi, da bi ga ljudje pomilovali.

"Jezen sem zaradi bolezni ter predvsem zato, ker sem odvisen od drugih in sam več ničesar ne morem. Težko je prositi za vsako stvar. Toda ne bojim se umiranja. Bojim pa se, kadar zaradi bolezni ne morem dihati. Bojim se, kadar se dušim," je pojasnil nekdanji nizozemski reprezentant.

Fernando Ricksen | Avtor: Profimedia Profimedia

Svojo življenjsko sopotnico Veroniko je spoznal tekom svojega igranja za ruski Zenit, z njo pa ima tudi petletno hčer Isabello, ki je zaenkrat še premlada, da bi razumela, da se njen oče več ne bo vrnil domov, pa čeprav borbeni Ricksen, kateremu so napovedali, da bo živel do leta 2015, kljubuje vsem napovedim.

"Pravijo, da to ni realno, toda zakaj ne bi bilo? Pa saj je Stephen Hawking s to boleznijo živel 50 let. To je skoraj toliko, kot bi dočakal, če bi ozdravel. Boril se bom do konca, saj si dejansko poražen šele, ko izgubiš upanje," se ne predaja nekdanji nogometaš.

Ricksen je sicer tekom svoje kariere igral na poziciji desnega beka ali desnega veznega. Nastopal je za matično Fortuno Sittard, nizozemski AZ Alkmaar, škotski Glasgow Rangers ter ruski Zenit Saint Petersburg.

Fernando Ricksen | Avtor: Profimedia Profimedia

Kariero je zaključil tam, kjer jo je tudi začel, v Fortuni. Za nizozemsko reprezentanco je zbral 12 nastopov, ob primankljaju dobrih nizozemskih desnih bekov pa bi jih vpisal verjetno še dosti več, če se ne bi leta 2003 po zmagi nad Belorusijo napil v striptiz klubu ter pristal na naslovnicah številnih nizozemskih tabloidov.

Fernando Ricksen Lepa poteza Šport Vzel si je čas za hudo bolnega nogometaša

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice