Šport > Nogomet
1383 ogledov

Ibrahimovič tako čustven še ni bil, solz ni mogel skriti

Zlatan Ibrahimović Epa
Konec velike nogometne kariere.

Zlatan Ibrahimović je sklenil svojo nogometno pot. Slovo je oznanil na zadnji tekmi Milana v tej sezoni, rdeče-črni so se v italijanskem prvenstvu pomerili z Verono. Najboljši švedski nogometaš vseh časov je kljub temu, da bo oktobra dopolnil 42 let, marsikoga presenetil s svojo odločitvijo, saj o koncu kariere doslej ni govoril.

Ibrahimović je v tej sezoni sicer igral zelo malo, zbral je le štiri nastope, saj je bil večinoma poškodovan. Kljub temu je postal najstarejši nogometaš z zadetkom v Serie A, ko je v marcu izkoristil enajstmetrovko proti Udineseju.

"Svoji družini in bližnjim bi se rad zahvalil za potrpljenje. Rad bi se zahvalil tudi svoji drugi družini, to so moji soigralci. Želim se zahvaliti trenerju in strokovnemu štabu, ki me je sprejel z odprtimi rokami. Celo življenje bom Milanist. Čas je, da se poslovim od nogometa, a ne poslavljam se od vas ... Težko je, nabralo se je preveč čustev. Se vidimo. Forza Milan in nasvidenje," je z velikim cmokom v grlu na polnem stadionu dejal Ibrahimović.

Ta svojih emocij ni skrival, nekaj solze pa je potočil tudi marsikateri navijač rdeče-črnih.

Zlatan je za Milan v dveh obdobjih odigral skupno šest sezon, zbral je 163 nastopov in dosegel 93 zadetkov. 

Člansko kariero je sicer začel pri Malmöju, pri 19 letih pa se je za nekaj manj kot devet milijonov evrov preselil k nizozemskemu Ajaxu. V Amsterdamu je ostal tri sezone (110 tekem, 48 zadetkov), nato ga je za 16 milijonov odkupil Juventus (dve sezoni, 92 nastopov, 26 golov). Ko so bili belo-črni kaznovani zaradi podkupovanja (afera Calciopoli) ter so se morali preseliti v drugo italijansko ligo, se je za 25 milijonov evrov preselil k Interju.

Pri velikem mestnem tekmecu Milana je ostal tri sezone (117 dvobojev, 66 zadetkov), nato se je za Samuela Eto'oja in še 59 milijonov preselil k Barceloni (46 tekem, 22 golov), kjer pa se ni ujel s trenerjem Pepom Guardiolo in prvim zvezdnikom Lionelom Messijem. Že naslednjo sezono je tako izsilil posojo v Milan, ki ga je nato tudi odkupil. V prvem obdobju, ki je s posojo vred trajalo dve sezoni, je za AC Milan zbral 85 nastopov in 56 zadetkov.

Sledile so štiri sezone pri bogatem PSG-ju, kjer je na 180 tekmah zabil kar 156 golov, Parižani pa so v Franciji nizali lovorike. 

Pred sezono 2016/17 se je brez odškodnine preselil k Manchester Unitedu, v dveh sezonah je vpisal 53 tekem in 29 zadetkov.

Nato je za enako obdobje zaigral v amerišli ligi MLS, za Los Angeles Galaxy je na 58 dvobojih vknjižil kar 53 golov.

Sledila je vrnitev k Milanu, štiri sezone, 78 nastopov ter 37 zadetkov.

Skupno je v karieri zbral 866 klubskih tekem in pri tem kar 511-krat zatresel mrežo tekmecev. Za Švedsko je nastopil na 122 tekmah, dosegel je 62 reprezentančnih golov.

Naslove državnih prvakov je osvajal z Ajaxom, Juventusom, Interjem, Barcelono, PSG-jem in Milanom.

Zlatan Ibrahimović | Avtor: Profimedia Profimedia

Zlatan Ibrahimović | Avtor: Profimedia Profimedia

Zlatan Ibrahimović | Avtor: Profimedia Profimedia

Kje bo kariero nadaljeval Zlatan Ibrahimović? | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ibrahimovića pogodba z Barcelono veže do leta 2014. (Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

zlatan ibrahimović milan | Avtor: EPA EPA

cavani ibrahimović | Avtor: Epa Epa

zlatan ibrahimović | Avtor: EPA EPA

Ibrahimović | Avtor: Profimedia Profimedia

Zlatan Ibrahimović | Avtor: Profimedia Profimedia

Ibrahimović Švedska Portugalska Solna Friends Arena | Avtor: EPA EPA

 dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Vrtnica 07:19 05.junij 2023.

    Čestitke ! In srečno v nadeljevanju življenja predvsem ZDRAVLJA.

Sorodne novice