Šport > Nogomet
2423 ogledov

Kavčič ni več selektor

Tomaž Kavčič Robert Englaro Epa
Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance.

Tomaž Kavčič je izbrano vrsto prevzel 4. decembra lani, v tem času pa z njo enkrat zmagal, enkrat remiziral in doživel pet porazov. Slovenija je pod njegovim vodstvom V ligi narodov na prvih štirih tekmah izgubila proti Bolgariji, Cipru in Norveški ter sinoči na domačem igrišču še igrala neodločeno s Ciprom. Slovenija je tako v ligi C in skupini 3 na zadnjem mestu s točko, kar jo spravlja v nevarnost, da izpade v najnižji rang tega tekmovanja, ligo D.

Kavčič je imel sicer pogodbo vsaj do evropskega prvenstva 2020.

Ena zmaga na sedmih tekmah, nesoglasje z Oblakom

Reprezentanca je pod Kavčičevim vodstvom začela s porazoma na prijateljskih tekmah proti Avstriji v gosteh (0:3) in Belorusiji doma (0:2), zatem je dobila prijateljsko tekmo v Črni gori (2:0), rezultatsko in igralno pa se ni dvignila niti v ligi narodov, kjer je izgubila uvodne tri tekme. Najprej doma z 1:2 proti Bolgariji, nato z 1:2 na Cipru, sledil je poraz na Norveškem z 0:1, nato pa še remi z 1:1 doma proti Cipru.

"Cilj je bil, da smo prvi v skupini, saj so ob nas ekipe, ki so primerljive z nami. Pravi cilj pa je ta, da smo pravi marca. Ne pravim, da bomo pravi čez dve leti, kolikor so imeli nekateri časa na voljo," je še v torek govoril Kavčič.

tomaž kavčič liga narodov Slovenija - Bolgarija Selektor: Šport "Ne sprašujte me o tem, vsak dan tega ne bom poslušal"

Vse to in slabe igre Slovenije, ki je na robu izpada v ligo D v ligi narodov, so vodstvo Nogometne zveze Slovenije prisilile k ukrepom. Javnost je bila hitro proti Kavčiču, tudi zaradi tega, ker se nikakor ni mogel pogovoriti in dogovoriti o igranju prvega vratarja Jana Oblaka, za kar naj bi bil vzrok tudi dodelitev kapetanskega traku Bojanu Jokiću in ne njemu, a sta to Oblak in NZS nekajkrat zanikala ter dejala, da je vzrok poškodba rame.

Oblak tako sploh ni zaigral v izbrani vrsti, odkar je Kavčič na čelu reprezentance zamenjal Srečka Katanca. "O Janu Oblaku ne bi govoril, veliko je bilo povedanega. Vsak naj si ustvari svoje mnenje. Kaj to vsem vam sporoča?" je včeraj dejal Kavčič in dodal, da ne bi nikogar prosil, da se novembra vrne v reprezentanco, niti Oblaka.

Tomaž Kavčič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Koga naj jaz prosim? To je reprezentanca! Koga naj prosim, a se hodi sem zaradi mene? Pri tem nisem jaz težava. Reprezentanca pa ga rabi. Vrata so mu vedno odprta. Se pa jaz rad pogovorim iz oči v oči. Nič čez Jana Oblaka, poznam ga dolgo. Je pa to moj osebni poraz, tako jaz čutim, čeprav ni moja krivda," je menil Kavčič.

Z zdajšnjimi člani uspešno sodeloval pri reprezentanci do 21 let

Nekdanji vezist, ki velja za precej umirjenega človeka, je kljub določenim pomislekom, češ da za seboj nima ravno "bogate" trenerske poti, sicer takrat ves čas veljal za favorita za novega selektorja Slovenije, posebej odkar ga je NZS priključila strokovnemu štabu Katanca v njegovem zadnjem mandatu.

Slovenija - Ciper Nekdanji selektor: Šport "Brez pravih sprememb smo že dve leti, temu so primerni rezultati"

Pred tem so ga kot selektorja slovenski ljubitelji nogometa spoznali predvsem med vodenjem izbrane vrste do 21 let, ki jo je vodil med letoma 2008 in 2014. Takrat je dodobra spoznal kar večino članov zdajšnje slovenske članske selekcije, med drugim je ponudil prva nastopa Oblaku in Kevinu Kamplu, bil pa je dobro zapisan tudi pri nogometaših, ki bi morali sestavljati nekakšno okostje izbrane vrste. Med drugim ga je za svoj preboj na nogometno sceno izpostavil Jasmin Kurtić, s katerim sta sodelovala tudi pri Beli krajini in Gorici.

Trenersko pot je Kavčič začel leta 1995, ko je postal pomočnik trenerja Milana Miklaviča pri Gorici, kjer je ostal do leta 1997. Zatem se je kot glavni trener preizkusil med drugim pri Factorju Črnučah, Svobodi, znova Gorici in Beli krajini, Grosupljem in Livarju. Februarja 2008 je prevzel mlado slovensko reprezentanco, v kateri je v letih vodenja "vzgojil" nove reprezentante, med njimi Kampla, Luko Krajnca, Roberta Berića, Andraža Šporarja, Benjamina Verbiča in druge, ter z njimi spletel dober odnos, ki pa mu očitno ni pomagal v članski vrsti.

Julija 2014 se je prvič v karieri odločil za trenerski posel v tujini, začel je delo pri kitajskem drugoligašu Qingdau Jonoonu, pozneje pa je bil še pri Hunnan Billows. Leta 2016 pa je postal pomočnik selektorja Katanca v članski vrsti in že takrat so poznavalci namigovali, da bo prav on nasledil Katanca na selektorskem stolčku. To se je uresničilo 4. decembra 2017, ko so ga člani izvršnega odbora NZS potrdili za novega prvega moža slovenske vrste. Takrat si je s strokovnim štabom zastavil jasen cilj - preboj na EP 2020.

Kek, Reja, Milanič?

Med kandidati za selektorja so bili takrat tudi številni drugi strokovnjaki, kot so Matjaž Kek, Robert Prosinečki, Edoardo Reja in Darko Milanič, z izjemo Prosinečkega se drugi trije omenjajo v kombinacijah za Kavčičevega naslednika.

Matjaž Kek | Avtor: Profimedia Profimedia

Kavčič je bil sicer sedmi selektor slovenske članske vrste. Pred njim so jo vodili Bojan Prašnikar (1991-1993, 1997-1998, 2002-2004), Zdenko Verdenik (1994-1997), Katanec (1998-2002, 2013-2017), Branko Oblak (2004-2006), Kek (2007-2011) in Slaviša Stojanović (2011-2012). Med vsemi je imel Kavčič najmanj zmag, eno, Stojanović je imel dve.

Komentarjev 4
  • umetnik123 16:07 17.oktober 2018.

    Slov. slovnica pozna tri, oz. štiri čase ; sedanji, prihodnji, pretekli in prdpretekli, v tem slučaju smo pa dodali še peti čas : SKRAJNI čas

  • Marijan Hlastan 14:37 17.oktober 2018.

    Ali je kak selektor ki je slovenc, ki bi sestavil reprezentanco iz slovencev, ki bi naredil reprezentanco od tistih igralcev ki igrajo v slovenski ligi, ne pa iz tistih, ki so ze obogateli ink postali oholi in ki ne igrajo ...prikaži več v slovenski ligi. Poskusi naj brez enega samega balkanca, le z slovenci in boste videli da tudi slovenci znajo igrati nogomoet

  • jaki 14:27 17.oktober 2018.

    Me zanima, kdo bo srbina mijatovića u rt nasul?!

Sorodne novice