Šport > Nogomet
1558 ogledov

"Brez pravih sprememb smo že dve leti, temu so primerni rezultati"

bojan prašnikar
"Obstajajo ljudje, ki so plačani za to, da poiščejo primernega človeka za vodenje reprezentance," pravi prvi selektor v zgodovini slovenske izbrane vrste.

Slovenska reprezentanca je tudi po četrtem krogu lige narodov ostala brez zmage, na drugi tekmi proti Cipru je prišla do točke. To je v 83. minuti z lepim strelom zagotovil Nejc Skubic. Z remijem se je Slovenija zaenkrat še izognila izpadu v nižji rang tekmovanja, na naslednjih dveh tekmah z Norveško in Bolgarijo pa bo morala za obstanek v tretjem kakovostnem razredu prehiteti Ciper, ki je z zmago in neodločenim izidom proti Sloveniji zbral štiri točke.

Slovenska javnost je po predstavah izbrancev Tomaža Kavčiča razočarana, selektor pa medijem po zadnji tekmi ni želel odgovarjati na vprašanja o svoji prihodnosti. "Lahko rečem, da se nadaljuje trend, ki smo ga začeli že pred kakšnim letom, dvema. V tem času ni prišlo do nikakršnih bistvenih sprememb, posledično temu pa so primerni tudi rezultati. Pričakovanja so bila pred ligo narodov zagotovo večja, želje so bile večje. Je pa zdaj težko pričakovati napredek," je o zadnjih dvobojih slovenske reprezentance dejal Bojan Prašnikar, ki je v preteklosti že trikrat opravljal funkcijo selektorja in pri tem na 25 tekmah zbral osem zmag, šest remijev in 11 porazov.

tomaž kavčič liga narodov Slovenija - Bolgarija Selektor: Šport "Ne sprašujte me o tem, vsak dan tega ne bom poslušal"

Kavčič je na sedmih tekmah zbral eno zmago, en remi in pet porazov. "Svojega mnenja ne bi izrazil. Kar koli bom dejal, bodo verjetno storili drugače. Sem si pa ustvaril mnenje, ki bazira na strokovnih zadevah. Obstajajo ljudje, ki so plačani za to, da poiščejo primernega človeka za vodenje reprezentance. O tem, kaj bi mi želeli ... Na to doslej nismo imeli velikega vpliva, o tem smo se pogovarjali zelo malo," je o menjavi selektorja dejal Prašnikar. 

V zadnjem obdobju je kar nekaj nogometašev odpovedalo sodelovanje v izbrani vrsti. "To je zdaj eskaliralo. V preteklosti slovenskega nogometa do takšnih zgodb ni prihajalo velikrat. V zadnjem času je tega kar preveč. Pojavlja se veliko vprašanje, zakaj prihaja do tega. Tudi ta odgovor bodo odgovorni morali poiskati. Mislim, da problem ne leži le na eni strani. Stvari je treba razščistiti in poiskati rešitve. Te vedno obstajajo," je menil Prašnikar in dodal: "Že pred nekaj leti se bil zelo kritičen zaradi nekaterih zadev, reakcij pa ni bilo. Zdaj pa smo tam, kjer smo. Prepričan sem, da bi se nekatere reči že zdavnaj lahko rešile."

Slovenija - Ciper | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Trenutno vodstvo izbrane vrste je mnenja, da potrebuje nekaj časa za uresničitev svoje vizije (popoldne je sicer prišlo do prekinitve pogodbe s Kavčičem; op.p). "Mislim, da smo na pravi poti, ekipa se pomlajuje, drugo pa je na drugih," je tako po točki proti Cipru dejal Kavčič. "Do sprememb v reprezentanci prihaja redno, to lahko imenujete tudi pomlajevanje, ali pa kako drugače. To je popolnoma vseeno. Pomlajevanje se večkrat ne pokaže v najboljši luči, spremembam pa se je težko izogniti. Kako uspešno se nekdo spopade z njimi, je odvisno od rešitev, ki jih sprejme," pa meni Prašnikar.

Nejc Skubic Liga Narodov Šport Še eno razočaranje za Kavčičevo četo

Na komu bi morala sloneti igra slovenske reprezentance v naslednjih letih, če govorimo o pomlajevanju? "Po opaženem na zadnjih tekmah, je zelo težko najti tiste posameznike, ki bi izstopali, ki bi bili nosilci. Tudi tu se postavlja marsikatero vprašanje o zastavljenem delu. Treba jih je poiskati," pravi Prašnikar.

"Izpad v četrti razred evropskega nogometa bi bil kar problem. Res je, da je liga narodov nekoliko specifična. Tu naš tekmec niso vrhunske ekipe, a tudi ne najslabše. Gre za dokaj enakovredne reprezentance, vendar se je na koncu pokazalo, da tudi njim v tem trenutku nismo kos. Zdaj sledi padec po lestvicah. To bo pomenilo težave pri naslednjih žrebih, pri iskanju boljšega položaja v kvalifikacijah. Problemi so," pravi mož, ki je izbrano vrsto vodil v letih 1991 - 1993, leta 1998 in v letih 2002 - 2004. 

Slovenija - Ciper Ostaja le cinizem Šport "To je res dobra taktika!

Bo Slovenija na zadnjih dveh tekmah prehitela Ciper in se tako rešila izpada? "Ne. Mislim, da ne," zaključuje Prašnikar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.