Šport > Nogomet
534 ogledov

Luka Elsner prevzema najstarejši francoski klub!

Luka Elsner Twitter
Luka Elsner je nov trener francoskega drugoligaša Le Havra.

Francoski drugoligaš Le Havre je danes na spletni strani kluba potrdil, da je našel novega trenerja. To je devetintridesetletni Slovenec Luka Elsner, ki je v Franciji že vodil Amiens, v minuli sezoni pa je bil trener belgijskega Standard Liegea. Pred tem je v Sloveniji vodil Domžale in Olimpijo, v tujini pa ciprski Pafos ter v Belgiji še Union Saint-Gillois in Kortrijk.

Le Havre, za katerega sta v preteklosti igrala dva nekdanja člana slovenske nogometne reprezentance Džoni Novak in Milan Osterc, je v minuli sezoni v drugi francoski ligi ligue 2 zasedel osmo mesto, ko ga je vodil sloviti francoski trener Paul Le Guen.

Na klubski spletni strani so Elsnerja opisali kot trenerja s francoskim in slovenskim državljanstvom ter bogatimi izkušnjami, magisterijem s področja športnega treniranja na univerzi v Nici ter lastnika Uefa Pro trenerske licence pri Nogometni zvezi Slovenije, ki poleg tega tekoče govori štiri jezike ter je tudi avtor knjige Železna volja (2010).

Elsner je izrazil željo po delu v novi klubski strukturi ter globoko spoštovanje do podatkovnih analitikov, ki igrajo pomembno vlogo pri izgradnji ekipe, so pri tem opozorili pri francoskem klubu.

Slovenski strokovnjak je sicer tudi odraščal v Franciji, kjer je v mladih letih nastopal za AS Cannes, OGC Nico in US Cagnes, preden je prišel v Slovenijo, kjer je najglobji pečat tako kot igralec, kot trener, pustil pri Domžalah.

Zdaj pa je sedel na klop kluba, ki velja za najstarejšega v Franciji, saj je bil ustanovljen pred 150 leti, leta 1872, ko je sprva nastal kot atletski in ragbijski klub, medtem ko so dodali nogomet leta 1894. Je tudi prvi klub, ki je osvojil državni naslov in ne prihaja iz Pariza, kar mu je uspelo v letih 1899, 1900 in 1919.

Riyad Mahrez | Avtor: Profimedia Profimedia

Klub, ki je sicer kar petkrat osvojil tudi Ligue 2 in enkrat Francoski pokal (1959), je nazadnje igral v elitnem francoskem tekmovanju v sezoni 2008/09, slovi pa kot velika valilnica talentov, saj so pri Le Havru ustvarili ogromno bodočih nogometnih zvezdnikov, pri njih so se namreč kalili zvezdniki, kot so Benjamin Mendy, Ibrahim Ba, Jean-Alain Boumsong, Lassana Diarra, Riyad Mahrez, Steve Mandanda, Vikash Dhorasoo, Paul Pogba in Dimitri Payet.

 

Komentarjev 1
  • duc1 20:55 20.junij 2022.

    Veliko uspeha.

Sorodne novice