Šport > Nogomet
799 ogledov

Lyon, Glasgow, Marseille, Atene, Rim ... Trnava

Olimpija Ljubljana
Pred zadnjo oviro za nastop v skupinskem delu enega od dveh prestižnih evropskih klubskih tekmovanj se je doslej znašlo pet slovenskih klubov.

Ljubljanska Olimpija bo v četrtek igrala povratno tekmo play-offa za Ligo Evropa, v slovaški Trnavi bo proti tamkajšnjemu Spartaku lovila zaostanek (0:2) s tekme v Stožicah. Možnosti za napredovanje zeleno-bellih so majhne, toda v taboru aktualnih državnih prvakov ne mečejo puške v koruzo. 

NK Olimpija - FC Spartak Trnava Manjkajo napadalci Šport Pri Olimpiji verjamejo v preobrat

Slovenski klubi imajo z zadnjo oviro pred vstopom v skupinski del že kar nekaj izkušenj. Odkar imata Liga prvakov in (nekaj let kasneje) Liga Evropa - kot naslednica Pokala Uefa - tudi skupinski del, je omenjena faza tekmovanja želja vseh klubov iz nogometno manj razvitih držav. Tam se obračajo veliki denarji, medijska izpostavljenost je ogromna, možnosti za popularizacijo znamke kluba se enormno povečajo. Ta magični prag je v deželi na sončni strani Alp zaenkrat prestopil le Maribor, na vrata pa je trkalo še nekaj slovenskih klubov.

Mariborčani že pravi evropski veterani

Maribor je led prebil že leta 1999, ko je v zadnjem kvalifikacijskem krogu Lige prvakov izločil takrat sila močni Lyon, v gosteh je slavil z 0:1, doma pa z 2:0. Za nagrado so vijoličasti takrat dobili atraktivno skupino z Laziem, leverkusenskim Bayerjem in kijevskim Dinamom in osvojili spoštovanja vredne štiri točke.

Štajerci so se v sezoni 2004/05 prebili do 1. kroga Pokala UEFA, s skupnim izidom 3:2 klonili proti italijanski Parmi in tako za las ostali brez skupinskega dela tekmovanja, kjer je v tistem obdobju v vsaki skupini nastopalo po pet ekip. Šest let kasneje jih je na zadnji stopnički pred Ligo Evropa s skupnim izidom 5:3 zaustavil še en italijanski klub Palermo, takrat je Siciljance v svoje sposobnosti prepričal Josip Iličić in kmalu zatem prestopil v Serie A.

V naslednji sezoni je Maribor v play-offu Lige Evropa izločil Glasgow Rangers (doma zmaga z 2:1, v gosteh remi 1:1) in se prvič uvrstil v skupinski del omenjenega tekmovanja. Sledili sta še dve zaporedni uvrstitvi v skupino Lige Evropa, obakrat po porazu v play-offu za Ligo prvakov: leta 2012 je bil boljši zagrebški Dinamo, leta 2013 pa češka Viktoria Plzeň. V sezoni 2013/14 so vijoličasti v družbi Zulte Waregema, Wigan Athletica in kazanskega Rubina celo napredovali iz skupine v izločilne boje Lige Evropa, v šestnajstini finala je bila s skupnim izidom 4:3 boljša kasnejša končna zmagovalka Sevilla.

Maribor je devetkrat igral v sklepnih obračunih za skupinski del Lige prvakov (LP), Pokala Uefa ali Lige Evropa (LE). Štirikrat je bil uspešen (trikrat v LP, enkrat v LE), še dvakrat se je v skupino LE uvrstil po porazu v play-offu za LP.

Leta 2014 je Maribor nadgradil svoje dosežke in se drugič v klubski zgodovini uvrstil v glavni del Lige prvakov. Tudi tokrat je bil srečno mesto Glasgow, žrtev ekipa Celtica, skupni izid pa 2:1 v korist moštva iz Ljudskega vrta. Še tretjič se je vijoličasti klub med najboljših 32 v Evropi prebil lani, ko je na odločilnih srečanjih premagal izraelski Hapoel iz Be'er Sheve zaradi gola v gosteh. Leto pred tem Maribor ni bil uspešen play-offu za Ligo Evropa, ko ga je od evropske jeseni oddaljila azerbajdžanska Gabala.

maribor liverpool liga prvakov | Avtor: Profimedia Profimedia

Domžale dvakrat blizu, Gorica enkrat, sanjala tudi Mura

Pred vrati drugega najmočnejšega evropskega tekmovanja so dvakrat ostali nogometaši Domžal. Prvič že ob premiernem nastopu v Evropi, ko so se v 1. krogu Pokala Uefa merili proti Stuttgartu in ga doma premagali z 1:0, v gosteh pa klonili z 2:0 in Nemcem dovolili preboj v skupnisko fazo. Drugič je "ravbarjem" na zadnji oviri zdrsnilo lani, ko so po izločitvi estonske Flore, islandskega Valurja in nemškega Freiburga v 4. predkrogu Lige Evropa namučili sloviti Marseille. Ta je na koncu napredoval z izidom 4:1, toda slovenski predstavnik je pustil dober vtis.

Kar nekaj izkušenj z mednarodnimi nastopi ima tudi Gorica. "Vrtnice" so najglobji pečat pustile v sezoni 2004/05. Takrat so modro-beli v kvalifikacijah za Ligo prvakov izločili estonsko Floro in po senzacionalni zmagi v gosteh z 0:5 tudi danski København, nato pa je bil AS Monaco premočan nasprotnik. Kljub porazu so Goričani dobili še eno priložnost v play-offu za Ligo Evropa, v tesnem obračunu jih je z golom v 90. minuti izločil atenski AEK.

Omeniti velja še zanimivo evropsko pot soboške Mure v sezoni 2012/13. Prekmurci so takrat v kvalifikacijah za Ligo Evropa presenetljivo izločili Baku in sofijski CSKA, nato pa po zaslugi administrativne napake tekmecev ugnali še kijevski Arsenal. V 4. predkrogu je črno-bele pričakal sloviti Lazio in v Sloveniji (obračun se je igral v Ljudskem vrtu) slavil z 0:2, v Rimu pa s 3:1.

nogomet Domžale-Olympique de Marsellie | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Naj se ponovi København

Olimpija je po Mariboru, Domžalah, Gorici in Muri torej peti slovenski klub, ki se je v novejši zgodovini prebil do play-offa Lige prvakov ali Lige Evropa. Potem, ko je "stara" Olimpija leta 2005 prenehala obstajati in je na njenem pogorišču nastala njena naslednica, se je edino omembe vredno evropsko popotovanje zeleno-belega kluba zgodilo v sezoni 2011/12, ko je bila v 3. predkrogu Lige Evropa po kopici sodniških napak na račun slovenskega kolektiva s skupnim izidom 4:3 boljša dunajska Austria.

V play-offu Olimpija ni bila še nikoli in glede na razplet prve tekme proti trnavskemu Spartaku je težko verjeti, da bo Ljubljančanom uspel veliki met. Morda pa bodo "zmaji" uprizorili predstavo, podobno tisti goriški iz Københavna leta 2004, ko je takratni danski prvak padel s "petardo". A za takšen scenarij bo treba priložnosti izkoriščati s klinično natančnostjo.

NK Olimpija - FC Spartak Trnava Daleč od Evrope Šport Zapravljive Olimpije ni rešila niti terenska premoč
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice