Šport > Nogomet
599 ogledov

Maribor poglobil krizo Domžal, Celjani nadigrali sosede

NK Domžale NK Maribor Reševalni pas/Twitter
Derbi osmega kola Prve lige TS se je odvil v Domžalah, kjer je gostoval Maribor. V Celju obračun lokalnih rivalov.

Tekma ranjenih ekip slovenske lige med Domžalami in Mariborom je postregla z razburljivim dogajanjem na in ob igrišču, na koncu pa so se polnega izkupička razveselili Mariborčani (0:1).

Adria Airways Ekstremna zamuda Šport Slovenski zvezdnik izlil bes na Adrio Airways

Domžalčani so sezono začeli izjemno slabo, po sedmih kolih so imeli na računu le tri točke in so bili zadnji na lestvici. Mariborčani sicer po slabšem začetku napredujejo, toda mesto na sredini lestvice ni tisto, ki bi državne prvake zanimalo, za nameček pa so prišli v goste k Domžalčanom po slovesu od Evrope na zadnji stopnički kvalifikacij. Za goste je prvo tekmo odigral nova okrepitev Nemanja Mitrović, zaradi poškodb pa sta manjkala Martin Milec in Rudi Požeg Vancaš.

Mariborčani so že v prvi nevarnejši akciji povedli. Po prostem strelu Roka Kronavetra je žoga prišla do Jasmina Mešanovića, ki se je odločil za strel, žoga je potem zadela še domačega nogometaša Gregorja Sikoška ter toliko spremenila smer, da je presenetila vratarja Ajdina Mulalića. Kmalu zatem so morali Mariborčani poseči po menjavi vratarjev. Ob akciji Domžal je Kenan Pirić ob posredovanju pred Raunom Sappinenom dobil udarec v glavo in ni mogel nadaljevati tekme, tako da je na igrišče prišel Jasmin Handanović.

Domžalčani bi lahko hitro odgovorili z golom oziroma tudi so, toda sodniki so njihov zadetek razveljavili. Akcijo je začel Adam Gnezda Čerin, po njegovem strelu je Handanović žogo le odbil, nanjo sta se pognala Sappinen in Matej Podlogar. Sodniki pa so ocenili, da je šlo za prepovedan položaj, vse skupaj pa je tako razjezilo domačega stratega Simona Rožmana, da mu je sodnik Matej Jug pokazal rdeč karton.

Do konca prvega dela sta imeli moštvi izmenično premoč in priložnosti. Mariborske je v glavnem nizal Luka Zahović, ki je dvakrat preizkusil vratarja Mulalića, v 37. minuti pa se je ta izkazal še ob enem nevarnem strelu istega igralca iz bližine. Domžalčani so v 43. minuti po povratni podaji Podlogarja, ki je preigral Handanovića, tudi lahko iztržili več, a je Špiro Peričić z golove črte odbil žogo po poskusu Gnezde Čerina.

Nadaljevanje je bilo podobno razburljivo. V prvih dveh minutah so domači še dvakrat spravili žogo za hrbet Handanovića, obakrat po istem sistemu strela od daleč in le odbite žoge mariborskega vratarja, toda sodniki so zadetka Podlogarja in Sappinena razveljavili zaradi prepovedanih položajev. Med 60. in 65. minuto so imeli dve lepi priložnosti gostje, a je bil Kronaveter za las nenatančen, Zahoviču pa je domači vratar žogo odbil, pri Domžalah pa je zapretil Podlogar, nevarnost pred vrati pa je razčistil Peričić.

Ob koncu so gostje v igro poslali še kapetana Marcosa Tavaresa, domači pa novinca Arnela Jakupovića in Dejana Lazareviča. A tudi ta poskusa nista obrodila sadov, Mariborčani so znali ubraniti minimalno prednost. A zanjo so se morali precej potruditi, saj so domači v zadnjih minutah in v sodnikovem dodatku uprizorili pravo ofenzivo. Dvakrat je bil blizu golu Slobodan Vuk, enkrat pa po njegovi podaji še Gnezda Čerin, a tudi on ni zadel in ostalo je pri 0:1.

Luka Menalo Prva liga TS Šport Olimpija le nekaj časa na vrhu Jan Oblak Atletico Madrid Eibar La Liga Šport Jan Oblak v izdihljajih do popolnega preobrata

NK Celje Rudar Velenje | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Ekipi Celja in velenjskega Rudarja danes igrali že 84. lokalni derbi; v savinjsko-šaleškem obračunu so imeli status favorita domači "grofi", na koncu so ga tudi upravičili in drugič v nizu prepričljivo ugnali nasprotnike (3:0). Pravzaprav bi bil lahko izid glede na potek tekme in zgrešene celjske priložnosti še precej višji.

Popotnica Celjanov je bila odlična, prejšnji teden so kar s 6:0 premagali Triglav in si pripravili izhodišče za mesta tik pod vrhom. Z današnjimi novimi tremi točkami so ostali v stiku z Aluminijem in Olimpijo, za njima zaostajajo tri oziroma dve točki. Rudar na drugi strani pa tudi po osmih kolih ostal brez prve zmage v sezoni.

Celjani so hitro pokazali, v katero smer bo šla tekma. Prvo nevarnejšo akcijo so končali z golom, gostujoči obrambi sta pobegnila Luka Kerin in Ivan Božić, prvi je podal proti daljši vratnici mimo vratarja Tomaža Stopajnika, kjer je bil dovolj hiter Božić in poslal žogo v mrežo za prvi zadetek v ligi.

Rudar je bil v prvem delu praktično neopazen, šele v 25. minuti so knapi uprizorili prvi napad, akcija se je končala le s kotom. Na drugi strani so bili Celjani nenehno pred vrati Stopajnika, Dario Vizinger in Mitja Lotrič sta imela še nekaj polpriložnosti. Vizinger bi lahko izid povišal v 33. minuti, ko ga je lepo našel Kerin, toda prvi je žogo s petih metrov nameril točno v Stopajnika. Oddolžil se je v 42. minuti, ko je Žan Benedičič streljal od daleč, vratar je žogo le odbil, po podaji Kerina pa je bil Vizinger tokrat bolj natančen.

Razmerja moči se niso v nadaljevanju prav nič spremenila. Rudar je bil v izrazito podrejenem položaju, premoč Celja pa je potrdil Vizinger s svojim drugim golom na tekmi v 50. minuti. Elvedin Đinić je slabo vračal žogo svojemu vratarju, Stopajnika pa je prehitel Vizinger in žogo pred njim preusmeril v mrežo. Takrat je bilo že jasno, da bo zmaga ostala doma, vprašanje je bilo le, kako visoka bo. Da ni bila še višja, je kriva predvsem neučinkovitost domačih. Vizinger bi lahko v 59. minuti dosegel tretji gol. Toda enajstmetrovko, ki jo je ob prekršku Davida Hrubika priigral Lotrič, je izvedel slabo in žogo poslal mimo vratnice.

V zadnje pol ure so Celjani opazno spustili ritem, vseeno pa Stopajnik ni bil povsem brez dela. Še nekajkrat se je izkazal in soigralce rešil pred še hujšim porazom, edino pravo akcijo pa so gostje izvedli šele v 87. minuti, a je Nemanja Tomaševič reagiral preveč neodločno.

Dejan Grabič Prva liga TS Šport V Ljubljani štirje rdeči kartoni, trije na eni strani Arsenal Tottenham Premier League Šport V severnem Londonu infarkten obračun lokalnih rivalov

Prva liga TS, 8. kolo:

Domžale - Maribor 0:1 (0:1)
Mešanović 7.

Celje - Rudar Velenje 3:0 (2:0)
Božić 10., Vizinger 42., 50.

Tabor Sežana - Olimpija 1:2 (1:1)
Stevanović 18.; Menalo 28., Vukušić 57.
RK: Tomić (Olimpija) 78.

Aluminij - Mura 2:0 (1:0)
Vrbanec 40., Maruško/ag 90.

Bravo - Triglav 1:0 (0:0)
Agboyi 60./11m
RK: Križan (Bravo) 85.; Arh Česen (Triglav) 55., Kuhar (Triglav) 58., Gajić (Triglav) 88.

LESTVICA:
1. Aluminij Kidričevo 18
2. Olimpija Ljubljana 17
3. Celje 15
4. Maribor 12
5. Mura 12 (-1)
6. Tabor Sežana 10
7. Bravo Ljubljana 8
8. Triglav Kranj 6
9. Rudar Velenje 4
10. Domžale 3 (-1)

(+/-) - št. odigranih tekem glede na ligaške tekmece

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice