Šport > Nogomet
1413 ogledov

Maribor pred prvim večnim derbijem močno oslabljen, Olimpija v boljši formi

nogomet evropska liga Olimpija - Qarabag Saša Despot
Olimpija z boljšim rezultatskim nizom v večni derbi z Mariborom, katerega so močno zdesetkale poškodbe.

Nogometaši ljubljanske Olimpije in Maribora bodo v soboto ob 20.15 igrali prvi večni derbi nove sezone. V obračunu 8. kroga Prve lige Telemach je glede na pripravljenost z zadnjih tekem v prednosti zeleno-bela zasedba. Ta je v prednosti tudi na uvrstitvi na lestvici, a ekipi loči zgolj točka.

Olimpija je na zadnjih petih prvenstvenih tekmah štirikrat zmagala, medtem ko je Maribor, ki je bil nekajkrat deležen žvižgov nezadovoljstva svojih navijačev, sezono začel s tremi zmagami, trenutno pa je v nizu treh tekem brez zmage z dvema neodločenima izidoma in porazom.

Olimpiji, ki je pred kratkim po odhodu Svita Sešlarja igralski kader razširila še z Redijem Kaso, Markom Brestom, Markom Mijajlovićem in Petrom Agbo, ne gre očitati sposobnosti doseganja zadetkov, saj jih je doslej na šestih tekmah zabila že 18, kar je največ v ligi. Bi si pa trener Joao Henriques želel več čvrstosti v obrambi, ki je "pokasirala" 12 golov, toliko kot novinec Rogaška, več, 14, pa jih je dobila zgolj Mura.

nogomet evropska liga Olimpija - Qarabag | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Maribor je na drugi strani prejel le šest golov, s po petimi sta v tem pogledu boljša le vodilno Celje in Koper, dosegel pa jih je deset, bržčas manj od pričakovanj. Za nameček v ekipi Damirja Krznarja ne bo na derbiju prvega strelca vijoličnih v tej sezoni Arnela Jakupovića, ki okreva po poškodbi stegenske mišice.

"Nikdar ni primeren čas za poškodbo, vendar je zdaj še toliko bolj boleče spoznanje, da ne bom med udeleženci derbija," je po tem, ko je izvedel za resnost poškodbe, povedal najboljši igralec v ligi v mesecu juliju za klubsko spletno stran. Pri Mariboru sicer med drugim ne bo še niti poškodovanih El Hilela Soudanija in Marka Kolarja, tako da bo napadalni del bremena na ramenih predvsem Erica Catra in Xhuliana Skuke.

Obe zasedbi nimata kaznovanih igralcev, tako da bodo gledalci v Stožicah vendarle lahko spremljali večino najboljših, ki jih lahko ekipi uporabita. Statistično velja pri Olimpiji, pri kateri sta ena stebrov vratar Matevž Vidovšek in kapetan Timi Max Elšnik, izpostaviti Ruija Pedra, ki je tako kot Jakupović doslej dosegel štiri zadetke, Saar Fadida je zbral enega manj, Mustafa Nukić, Nemanja Motika in Pedro Lucas pa so pri dveh.

Pri Mariboru v strelskem pogledu Jakupoviću s tremi goli sledi Marko Božić, dva pa je dodal Josip Iličić. Nekdanji slovenski reprezentant je z dvema asistencama skupaj z Martinom Milcem (oba sta sicer imela v zadnjem času nekaj zdravstvenih težav in sta še pod vprašajem za nastop) tudi najboljši podajalec Maribora, medtem ko so pri Olimpiji v tem pogledu na vrhu Jorge Silva s tremi ter Lucas, Rui Pedro in Ivan Posavec s po dvema.

NK Maribor | Avtor: twitter NK Maribor twitter NK Maribor

Branilka naslova Olimpija, ki bo v vlogi favorita, je v prejšnji sezoni dobila tri od štirih večnih derbijev. Ljubljansko-mariborskih večnih derbijev je bilo od sezone 2009/10 v ligi doslej 56, pri čemer so zeleno-bele zasedbe zbrale 13 zmag, vijolične pa 21.

"Pred nami je derbi, vedno tekma dodatnega pomena. Če je katera tekma lahko prelomnica, je to nedvomno derbi. Uspeh bi nam veliko pomenil in prinesel dodaten zagon v nadaljevanju sezone," je za Mariborovo spletno stran pred derbijem, ki ga bo sodil Matej Jug, povedal Mark Strajnar.

A konec tedna ne bo v osredju le večni derbi. Zanimivo predstavo obeta predvsem nedeljski obračun (20.15) Kopra in Celja. Koper je za 12 točkami na tretjem mestu izenačen z drugouvrščeno Olimpijo, Celje, ki se pod vodstvom Alberta Riere in s prvim strelcem lige Aljošo Matkom vse bolj pojavlja v vlogi favorita za naslov prvaka, pa je vodilno s 16 točkami in je še brez poraza.

Osmi krog bosta v soboto ob 15.00 odprla Aluminij in Rogaška, ob 17.30 pa bo še tekma Mura - Bravo. V nedeljo ob 15.00 pa se bosta za točke spopadla še Kalcer Radomlje - in Domžale.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice