Šport > Nogomet
21039 ogledov

Most na Krk spet zagorel

most na krk Instagram
Prizor, ki jemlje sapo.

Navijači hrvaške Rijeke, katere trener je priznani slovenski nogometni strokovnjak Matjaž Kek, so v sodelovanju z društvoma Plavo bijeli otok in Vavi vjerna Kirija obeležili 23. obletnico Operacije Nevihta.

Pristaši reškega kluba so tako kot lani poskrbeli za veličasno koreografijo, saj so na Krškem mostu prižgali 222 bakel, eno za vsakega vojaka iz Primorsko-goranske župnije, ki so izgubili življenje v boju za neodvisno Hrvaško.

Veličasten prizor je bil viden daleč naokoli.

Operacija Nevihta je bila vojaška operacija hrvaške vojske in policije, v kateri so v 84 urah osvobodili skoraj tretjino okupiranega hrvaškega ozemlja. Operacija je trajala od 4. do 8. avgusta 1995, Hrvaška pa je z uničenjem Republike Srbske Krajine nasilno zavzela večji del države in praktično zaključila vojno.

Hrvati so z obsežno vojaško akcijo porazili srbske sile in na kninski trdnjavi - v Kninu je bilo namreč središče srbskega upora na Hrvaškem - 5. avgusta razobesili svojo zastavo in dan razglasili za državni praznik - dan zmage.

Povsem drugačen pogled imajo v Srbiji, kjer operacijo vidijo kot etnično čiščenje hrvaškega ozemlja, saj je bilo iz države takrat pregnanih skoraj četrt milijona Srbov. Aktualni srbski predsednik Aleksandar Vučić je operacijo primerjal z nacističnim holokavstom in jo označil za zločin.

Komentarjev 3
  • Tojeto 20:47 06.avgust 2018.

    Po Jasenovcu ni nikoli več samo političnega nabijanja. Lahko bi prižgali zaradi mene 4 bakle, toliko dni so rabili za ustanovitev fašistične države NDH leta 1941

  • jakec1575 09:08 06.avgust 2018.

    Vučič serje. Ker drugače bi se lahko spogajali v mirno integracijo??? V času akcije bi se umaknili, ker med streljanjem je hudic in vedno je vmes kak psihopat. Po 2 mesecih bi se lahko vrnili. Vse ostalo je politicno nabijanje, ...prikaži več, ki postaja že nevarno dvigovanje temperature po 23 letih.

Sorodne novice