Šport > Nogomet
340 ogledov

Na poti za EP 2024: "Preživeli smo ta pekel"

Benjamin Šeško Profimedia
Slovenska izbrana vrsta se bo v zadnja dva kroga kvalifikacij podala s prvega mesta v skupini H.

Slovenska nogometna reprezentanca je v Belfastu na osmi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 premagala Severno Irsko z 1:0 (1:0). Za Slovenijo je zadel Adam Gnezda Čerin. Izbrance Matjaža Keka do konca kvalifikacij čakata še dve novembrski tekmi, in sicer v gosteh z Dansko in za konec doma s Kazahstanom.

Slovenska vrsta je v Belfastu igrala tekmo s tekmecem, ki ga v gosteh še ni premagala. A tokrat je bila odločna, da to spremeni tudi zaradi dejstva, da bi nove tri točke Kekove nogometaše popeljale na prag uvrstitve na EP oziroma prvo veliko tekmovanje po svetovnem prvenstvu 2010.

To je Slovencem tudi uspelo, potem ko je že zgodaj zadel Adam Gnezda Čerin, v sicer slabšem drugem polčasu pa so jim delo nekoliko olajšali še sami domačini z izključitvijo pol ure pred koncem tekme.

"Čestitam fantom za 19. točko v kvalifikacijah. Zrušili smo tudi Belfast in zasluženo zmagali. Bila pa je težka tekma, takšna, kot smo pričakovali. Najbolj pomembne pa so tri točke in da smo na vrhu skupine. Tekmo smo nadzirali večji del in bili dovolj pametni, da smo zmagali na ta pragmatičen način. Da ni bilo lepo za videti, se strinjam, ampak pomembne so tri točke. V oktobru smo tako zbrali šest točk, prihaja pa nov izziv, tekma v Koebenhavnu proti favoritu skupine. Hočem, da se tam Slovenija pokaže v pravi luči. Potem pa bomo razmišljali dalje. Torej, dosegli smo namen te oktobrske akcije. Fantje si želijo biti v udeleženi v vsem tem in tudi ta tekma je prinesla več, kot si kdor koli misli. Smo v položaju, ki smo si ga želeli in tega smo si prigarali," je po tekmi dejal Kek.

Žan Karničnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Za nami je res težka tekma, težko gostovanje. Vedeli smo pred tekmo, da je to izrazito domačinska ekipa, ki jo nosi občinstvo. Ampak dosegli smo zadetek, na koncu smo mogoče malce zaspali, vendar smo zadržali prednost, predvsem po njihovem rdečem kartonu. Na koncu štejejo tri točke. Preživeli smo ta pekel," pa je izjavil desni bočni branilec Žan Karničnik.

 

Lestvica:
1. Slovenija        8   6   1   1  17:6  19
2. Danska           8   6   1   1  17:7  19
3. Kazahstan        8   5   0   3  12:9  15
4. Finska           8   4   0   4  12:9  12
5. Severna Irska    8   2   0   6   7:9   6
6. San Marino       8   0   0   8   1:26  0
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice