Šport > Nogomet
2500 ogledov

Po 16 letih brez Top10 za Messija in Ronalda, zmagal prvi favorit

Kartim Benzema Profimedia
Lionel Messi in Cristiano Ronaldo nista prišla v ožji izbor za najboljšega nogometaša na svetu. To je postal Karim Benzema.

France Football tradicionalno podeljuje najprestižnejšo nagrado v nogometu. Pred izborom je za največjega favorita veljal Francoz Karim Benzema, ki je z madridskim Realom v minuli sezoni osvojil špansko prvenstvo in ligo prvakov. Napovedi so se uresničile, napadalec španskega velikana je prejel več glasov kot Kevin De Bruyne in Sadio Mane.

Že pred gala prireditvijo je postalo tudi jasno, da se po 16-ih letih med najboljšo deseterico nista uvrstila niti Lionel Messi niti Cristiano Ronaldo.

Top 10:

  • 10. Erling Haaland
  • 9. Luka Modrić
  • 8. Vinicius Jr. 
  • 7. Thibaut Courtois
  • 6. Kylian Mbappe
  • 5. Mohamed Salah
  • 4. Robert Lewandowski
  • 3. Sadio Mane
  • 2. Kevin De Bruyne
  • 1. Karim Benzema

To je prva zlata žoga za 34-letnega napadalca. Nagrado mu je podelil Zinedine Zidane, zadnji Francoz, ki je prejel zlato žogo leta 1998, Benzema pa je postal peti Francoz, ki mu je to uspelo.

"Na to sem zelo ponosen, na vse svoje delo, nikoli nisem obupal," je dejal Benzema. "V življenju sem imel dva vzornika, Zidana in Ronalda. Vedno sem sanjal o tem, da je vse mogoče. Bilo je težko obdobje, ko nisem bil v francoski reprezentanci, ampak sem trdo delal, nikoli obupal in užival v igranju nogometa," je dodal Francoz.

Karim Benzema | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred tem sta zadnjih 12 od 13 zlatih žog prejela Argentinec Messi in Portugalec Ronaldo. Le Hrvatu Luki Modriću je to prestižno nagrado uspelo dobiti leta 2018. Kljub temu Messija, dobitnika tudi za leto 2021, letos sploh ni bilo med nominiranci za nagrado.

Med nogometašicami je zlato žogo, ki so jo podelili četrtič, še drugič zapored prejela Španka Alexia Putellas (Barcelona).  Za njo so se tokrat med prvo peterico zvrstile Beth Mead (Arsenal), Sam Kerr (Chelsea), Lena Oberdorf (Wolfsburg) in Aitana Bonmati (Barcelona).

Nagrada Raymonda Kope za najboljšega mladega nogometaša do 23 let je pripadla nogometašu Barcelone Gaviju. Predal mu jo je njegov soigralec in lanski dobitnik te nagrade Pedri. Nagrado Socrates, ki so jo letos podelili prvič, je dobil Mane (Bayern München) za vsa svoja človekoljubna dela, ki jih počne zlasti v svojem rodnem Senegalu.

Nagrado za najboljšega strelca, imenovano po nemški legendi Gerdu Müllerju, je ponovno dobil Poljak Robert Lewandowski (Barcelona). Belgijski vratar madridskega Reala Thibaut Courtois je domov odnesel nagrado Leva Jašina za najboljšega vratarja leta pred Alissonom Beckerjem (Liverpool) in Edersonom (Manchester City).

Najboljši klub leta pa je Manchester City.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice