Šport > Nogomet
9716 ogledov

Prijatelj in heroj, tako so rešili Eriksenovo življenje

Christian Eriksen Danska Finska Euro 2020 Epa
V soboto pozno popoldne se je za ljubitelje nogometa čas ustavil.

Na stadionu Parken je med obračunom Danske in Finske domači zvezdnik Christian Eriksen doživel srčni zastoj. Po sprintu v 43. minuti je omedlel in obležal na igrišču.

Prvi, ki mu je priskočil na pomoč, je bil soigralec Simon Kjær. Branilec AC Milana je reprezentančnega kolega iz vrst mestnega rivala Interja obrnil na bok, mu iz ust potegnil jezik in bil takoj pripravljen nuditi umetno dihanje, ko je na zelenico pritekel prvi član zdravniške ekipe in začel z masažo srca.

Christian Eriksen Kakšno je stanje? Šport Takšno je stanje zvezdnika, ki so ga oživljali na igrišču

Kjær je soigralce obenem hitro postrojil tako, da so kameram zakrili pogled na nezavestnega Eriksena. Režiser prenosa je vseeno ujel nekaj grozljivih kadrov, veliko kritik pa je po tekmi prejel tudi zaradi kadrov Eriksenove žene med mučenjem njenega soproga.

Danskega vezista so k zavesti spravili že na igrišču. Njegovi soigralci po dolgi prekinitvi niso želeli nadaljevati tekme, dokler iz bolnišnice ni prišlo zagotovilo o Eriksenovi stabilnosti in bojda celo njegova želja, da bi se srečanje nadaljevalo.

Danska reprezentanca je odpovedala današnji trening in vse medijske aktivnosti.

"Ne vem, ali bo še kdaj igral nogomet. Če nisem preveč direkten, on je danes umrl, čeprav za nekaj minut, ampak je umrl. Mu bo zdravniško osebje dovolilo, da znova umre? Odgovor je ne. Dobra novica je, da bo živel, slaba pa je, da se bliža koncu kariere. Ne vem, če bo na najvišji ravni odigral še kakšno nogometno tekmo. V Veliki Britaniji ne bi igral. Glede tega bi bili zelo striktni," je pojasnil Sanjay Sharma, profesor športne kardiologije na londonski univerzi St. George.

Srčni zastoj lahko povzročijo številni dejavniki, od visokih temperatur do skritih zdravstvenih težav, je pojasnil Sharma in dodal, da je zelo dober znak, da je bil Eriksen v bolnišnici buden.

Prva pomoč Prvo pravilo: pomagajte! Avto Kako dajati umetno dihanje in stise srca

Christian Eriksen Danska Finska Euro 2020 | Avtor: Epa Epa

Finski in danski navijači Ko se orosi oko... Šport Navijači stopili skupaj: prekrasna kulisa Fincev in Dancev za Eriksena
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice