Šport > Nogomet
511 ogledov

Razkril največje davčne utajevalce, zdaj ga čaka kazen

Rui Pinto
Žvižgača bodo predali portugalskim oblastem.

Madžarska bo Portugalski še ta teden izročila žvižgača Ruija Pinta, znanega iz zgodbe Football Leaksa, je poročal časnik Magyar Nemzet. Izročitev je v ponedeljek potrdilo sodišče v Budimpešti.

Pinto naj bi bil eden glavnih virov Football Leaks, projektu raziskovalnih medijev iz več evropskih držav, ki je vse od leta 2015 razkril več škandalov in afer v nogometu. Med drugim so v sklopu projekta razkrili tudi davčne utaje največjih nogometnih zvezdnikov.

Portugalca so na Madžarskem priprli sredi januarja, pri sebi pa je imel kar 10 trdih diskov s podatki o nogometnih prestopkih. Kot je povedal za nemški časnik Spiegel in francoski spletni portal Mediapart, večine podatkov še ni posredoval medijem. Kaj bo zdaj z njimi, še ni jasno, saj bodo madžarske oblasti zasežene diske predale portugalskim.

Gre za zaupne dokumente iz sveta nogometa povezav s finančnimi ustanovami v bančnih oazah. Portugalci Pintu med drugim očitajo, da je do podatkov prišel na nedovoljen način, da je zaupne podatke posredoval tretjim osebam in celo poskus izsiljevanja. A Pinto vse očitke zavrača.

Ni skrivnost, da na Portugalskem sicer v prvi vrsti ne gre za ugotovitve v sklopu projekta Football Leaks, ampak za odtekanje informacij iz domače lige. Televizija nogometnega kluba Porto in različni blogerji so namreč v zadnjem času objavljali informacije o tekmecu Benfici iz Lizbone. Ta naj bi na poti k svojim zmagam in rekordom kupovala sodnike in tekme. Benfica je zaradi teh informacij že sprožila tožbo proti Portu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.