Šport > Nogomet
1137 ogledov

Minilo 20 let od epskega trenutka, ki je obkrožil svet

Mile Aćimović Slovenija Ukrajina 1999 PrtSc
Mineva dvajset let od prvega velikega uspeha slovenskih nogometašev.

Nogometna reprezentanca Slovenije danes praznuje 20-letnico uvrstitve na svoje prvo veliko tekmovanje - evropsko prvenstvo 2000. Sedemnajstega novembra 1999 si je to zagotovila v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini.

Jan Oblak "Zato je zame..." Šport Latvijski selektor pričakoval boljšo Slovenijo, a se vseeno priklonil Oblaku

Takrat je za veselje in nogometno evforijo poskrbel Miran Pavlin, ki je na povratni tekmi zadel za 1:1, kar je bilo ob domači zmagi z 2:1 dovolj za pot na Nizozemsko in v Belgijo.

Pod vodstvom Srečka Katanca je Slovenija v kvalifikacijski skupini 2 zbrala 17 točk in zasedla drugo mesto za Norveško. To jo je popeljalo v dodatne kvalifikacije.

Njen tekmec je bila Ukrajina z zvezdnikoma Andrejem Ševčenkom in Sergejem Rebrovom. Prav Ševčenko je na prvi tekmi v Ljubljani 13. novembra Ukrajince sicer pripeljal do vodstva v 33. minuti, v drugem polčasu pa sta za preobrat poskrbela najboljši strelec Slovenije Zlatko Zahović v 53. in Milenko Aćimović v 83. minuti. Prav Katančev "joker" s klopi Aćimović je bil junak, saj je zadel z znamenitim strelom s polovice igrišča.

Ačimović je v igro vstopil v 45. minuti namesto Saša Udoviča. Ob slednjem so tekmo začeli še Mladen Dabanovič, Amir Karić, Mladen Rudonja, Darko Milanič, Željko Milinovič, Aleksander Knavs, Đoni Novak, Aleš Čeh, Sašo Udovič, Zahovič in Pavlin. Igral je še Milan Osterc.

Taisti igralci so igrali tudi na povratni tekmi znamenitega 17. novembra 1999. V sneženju so Ukrajinci povedli z enajstmetrovko Rebrova, za eksplozijo veselja v Sloveniji pa je v 76. minuti poskrbel Pavlin z zadetkom, ki ga je videl sprva le on sam, saj se bele žoge na zasneženi podlagi praktično ni videlo.

"Moram reči še, da bog obstaja. Videl je, da bi bila uvrstitev Ukrajine krivica, zato je do konca pomagal nam," je po takratni uvrstitvi na EP med drugim povedal Katanec.

Slovenija - Latvija Euro 2020 Šport Latvijci se odlično branili, nato si zabili odločilni zadetek
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice