Šport > Nogomet
11442 ogledov

Sloviti sodnik najavil revolucijo: tekme ne bodo trajale več 90 minut!

Mark Clattenburg Epa
Mark Clattenburg je razkril, da lahko v prihodnosti pričakujemo zelo drugačen nogomet.

Eden najbolj znanih evropskih nogometnih sodnikov zadnjega desetletja, Anglež Mark Clattenburg, ki je delil pravico na nogometnih igriščih več kot 17 let, ima predlog, kako bi se na najboljši način iz nogometa izločilo zavlačevanje. S tem predlogom naj bi se ukvarjala tudi že Fifa.

"Kolikokrat sem bil tarča, ker sem dodal dve, namesto treh minut podaljška. Igralci so se pritoževali, da sem jih oškodoval, navijači so me zmerjali z različnimi žaljivkami, zaradi tega 'zločina'. Kot da je bilo teh dodatnih 60 sekund razlog, da niso dosegli željeni rezultat," je v svoji kolumni za Daily Mail razkril nekdanji sodnik Clattenburg.

Mark Clattenburg | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislim, da je rešitev vseh težav uvedba 60-minutnih tekem, ura pa bi se zaustavljala vsakič, ko se igra prekine. To je ideja, s katero se trenutno ukvarjajo Pierluigi Colina, Fifa in Ifab (Svet mednarodne nogometne zveze). To je metoda, ki deluje pri košarki, prav tako bi lahko delovala pri nogometu. Ura se ustavi vsakič, ko žoga zapusti igrišče, ko se prekine igra zaradi poškodbe, ko sodnik pokaže rumeni karton, ali podeli ustno opozorilo. Tako bi sama igra vsakič trajala enako dolgo časa in s tem bi se rešili kontroverznosti," je morebitne načrte Fife pojasnil Clattenburg.

"V Premier ligi se je to sezono povprečno igralo 55 minut in 3 sekunde na tekmo. Najmanj časa je bila žoga v igri na tekmi med West Hamom in Brentfordom, 41 minut in 33 sekund, največ pa na tekmi med Manchester Cityjem in Burnleyem, 65 minut in 42 sekund. Ustavljanje ure bi pomenilo, da vsako tekmo gledamo 60 minut nogometa," je zaključil Clattenburg.

Mark Clattenburg | Avtor: Profimedia Profimedia

Clattenburg je sicer leta 2016 dobil nagrado za najboljšega sodnika na svetu v izboru Global Soccer Awards. V karieri je sodil 292 tekem angleške Premier lige, vrhunec pa je doživel omenjenega leta 2016, ko je sodil tako finale Lige prvakov med Realom in Atletico Madridom, kot tudi finale Eura med Francijo in Portugalsko. Leta 2017 se je umaknil iz angleškega in evropskega nogometa.

Komentarjev 1
  • Jufi 16:14 08.maj 2022.

    Pa prepovedan položaj ukiniti, bodo v obrambi bolj pazljivi.

Sorodne novice