Šport > Nogomet
730 ogledov

Tako je Iličić od vzdevka 'babica' prišel do naziva profesor

josip iličić Epa
"Ko je spremenil razmišljanje, smo ga začeli imenovati drugače," o Josipu Iličiću pravi njegov trener.

Pri Guardianu so opravili pogovor s trenerjem Atalante Gian Pierom Gasperinijem, ki je klub iz Bergama popeljal v četrtfinale lige prvakov, kjer mu za zdaj družbo delajo RB Leipzig, Atletico Madrid in PSG, preostali štirje dvoboji osmine finala niso bili dokončani zaradi izbruha pandemije koronavirusa.

Tvorec uspehov Atalante je pojasnil svojo filozofijo: "Da bi razumeli moje razmišljanje, bom uporabil kitajski pregovor iz leta 500 pred našim štetjem: 'Branjenje te naredi nepremagljivega, a če želiš zmagati, moraš napasti' (Sun Tzu: Umetnost vojne; op. p.). To povzame mentaliteto, ki si jo želim v svoji ekipi." Atalanta je na 25 tekmah Serie A sicer dosegla 70 zadetkov, več kot vsi tekmeci.

Gasperini je znan po napornih treningih. Nekdanji italijanski zvezdnik Christian Vieri je tako nekoč izjavil, da te Gasperini 'lahko uniči na treningu', strateg pa svoj pristop pojasnuje na naslednji način: "Med treningom mora biti mojim igralcem težko. Tisti, ki niso vajeni trdo delati, me plašijo. Iz težav se rodijo zmage. Če ne tečeš na treningih, ne boš tekel na tekmah."

josip iličić Priznanje Šport Sloviti medij, ki podeljuje zlato žogo, obsežno o Iličiću

Argentinec Papu Gómez, ki je v Atalanto prišel iz ukrajinskega Harkova leta 2014 za 4 milijone funtov (4,45 milijona evrov), je izjavil, da so treningi tako težki, da se tekma zdi pravzaprav 'dan počitka'. "Gre za izjemnega igralca, ki ni dosegal svojega potenciala, ker nikoli ni dobro treniral. Ob pravih treningih je postal eden najboljših v Evropi. Josip Iličić je podoben primer. Včasih smo ga imenovali 'Josip babica', ker je bil vseskozi prijazen do vsakogar. Morali smo ga prepričati, da se je bolj potrudil na treningih. Manjkal mu je ta psihični korak, a ko je spremenil razmišljanje, smo ga nehali klicati babica, zdaj ga kličemo 'profesor'. Spoznal je, da so lahko treningi tudi zabavni in s tem se je na novo rodil. Pet zadetkov v ligi prvakov v tej sezoni je izjemen dosežek,"  pravi Gasperini.

Gian Piero Gasperini | Avtor: Profimedia Profimedia

Iličić je pet golov dosegel na obračunih osmine finala proti Valenciji, na povratni tekmi je kar štirikrat zatresel mrežo netopirjev. Nato je sledil povratek v realnost, Bergamo je bil žarišče epidemije v Italiji.

Josip Iličić Liga prvakov Šport Neverjeten večer Josipa Iličića, štirikrat je zadel v polno

"Občutek je bil, da smo se vrnili v državo, ki je v vojni. Vse se je zgodilo tako hitro, le nekaj dni prej ni nič nakazovalo na to. Ko smo prišli v Valencio, so ljudje veselo slavili na cestah in pred stadionom, v Bergamu pa so bili že prvi znaki, da je stanje kritično. Ko smo se vrnili, smo spoznali do kakšne spremembe je prišlo v le dveh dneh. Iz evforije smo v 48 urah prestopili v strah," je težke trenutke v Bergamu opisal Gasperini.

 

Komentarjev 1
  • Ender3 11:45 21.maj 2020.

    Idiot, ki rad prisega na žogo, drugega v življenju ne zna.

Sorodne novice