Šport > Nogomet
1520 ogledov

Umrl delavec, šef organizatorjev pravi: Smrt je del življenja

Katar Profimedia
"Smo sredi svetovnega prvenstva, ki poteka uspešno, in vi želite govoriti o tem?"

Direktor organizatorjev svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju je na vprašanje o novici, da je v času prvenstva na enem izmed prizorišč v delovni nesreči umrl delavec migrant, odgovoril, da je "smrt del življenja", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Te besede je Naser Al Kater, direktor organizacije SP Katar 2022, izrekel v odgovoru na vprašanje novinarja britanskega BBC glede poročila, da se je v času prvenstva zgodila nesreča, v kateri je umrl delavec s Filipinov. Prvi je o najnovejši smrti delavca na prizoriščih SP poročal ameriški spletni portal The Athletic, ki je tudi navedel, da katarske oblasti preiskujejo vzrok nesreče. Ta naj bi se zgodila v bazi reprezentance Savdske Arabije.

O tem je želel novinar BBC vprašati tudi Al Katerja, ki mu vprašanje ni bilo všeč: "Smo sredi svetovnega prvenstva, ki poteka uspešno, in vi želite govoriti o tem?"

"Mislim, smrt je naravni del življenja, naj bo to med delom ali pa med spanjem," je nadaljeval predstavnik organizatorjev. "Seveda, umrl je delavec, naše sožalje gre njegovi družini, vendar je čudno, da je to nekaj, na kar se želite osredotočiti z vašim prvim vprašanjem," je dodal.

Vprašanje varnosti delavcev migrantov iz revnejših držav južne Azije je ob medijskih poročilih o številnih smrtih med delavci, ki so gradili stadione v Katarju, na Zahodu postala pomembna tema v času priprav na prvenstvo.

Britanski časnik Guardian je februarja 2021 poročal, da je v času od izbora države za gostiteljico SP do začetka lanskega leta umrlo 6500 delavcev migrantov iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke. Za vir je časnik navedel podatke veleposlaništev teh držav.

Katar | Avtor: Profimedia Profimedia

Katarski predstavniki so številke Guardiana dolgo označevali kot močno napihnjene. Sprva so trdili, da gre za peščico smrti med delavci na stadionih za SP. A 29. novembra je generalni sekretar vrhovnega sveta za izvedbo prvenstva priznal, da je število umrlih delavcev na projektih, povezanih s prvenstvom, med 400 in 500.

Hasan Al Tavadi je takrat v pogovoru z britanskim novinarjem Piersom Morganom sicer dodal: "Tudi ena smrt je preveč, tako preprosto je."

Najnovejši odziv predstavnika Katarja glede delavcev migrantov pa je že obudil redne kritike mednarodnih organizacij za človekove pravice o nečloveških razmerah za delavce migrante in pomanjkanje transparentnosti katarskih oblasti pri zagotavljanju pravic delavcev.

Komentarjev 2
  • kapibara1 20:46 08.december 2022.

    Un avstrijka min. za pravosodje je tudi rekla, da arabci glav pa res ne sekajo vsako soboto.. pol se je pa z Zalarjem spečala..

  • Kmodri 20:04 08.december 2022.

    Prekleto nacisti!

Sorodne novice