Šport > Nogomet
1147 ogledov

Olimpija se je vrnila iz velikega zaostanka

Olimpija
V nedeljo je bila na sporedu glavnina 15. kola elitne slovenske nogometne lige. Olimpija in Domžale z remijem, Maribor z visoko zmago.

Ljubljančani so po treh zaporednih zmagah, tudi odmevni v Mariboru, s katero so se približali vodilni ekipi, tokrat v derbiju z Domžalami osvojili "le" točko in tako ima Maribor zdaj znova večjo prednost štirih točk. Čeprav so zeleno-beli pod vodstvom Zorana Barišića še neporaženi, pa so lahko vseeno z razpletom zadovoljni, saj so do točke prišli šele v izdihljajih tekme. Na drugi strani so se Domžalčani pokazali v dobri luči, a na zmago čakajo vse od 26. septembra.

Začetek tekme je minil v prevladi Olimpije in nekaj spornih sodniških odločitvah. Ljubljančani so povedli v 15. minuti, potem ko je po nekaj hitrih podajah Andresa Vombergarja, Marka Putinčanina in Asmirja Suljića v kazenskem prostoru do strela prišel slednji, zadel prečko, od nje pa se je žoga po oceni sodnikov odbila čez golovo črto, čeprav je televizijski posnetek pokazal, da bi lahko bila odločitev tudi drugačna.

Že v naslednjem napadu pa je Erik Boakye na drugi strani s prekrškom zaustavil Gregorja Sikoška, Damir Skomina pa je pokazal na belo točko, čeprav so domači nogometaši menili, da je bil prekršek storjen zunaj šestnajsterca. Z bele točke je bil s "panenko" zanesljiv Senijad Ibričić, ki je dosegel svoj peti gol sezone.

V 26. minuti je s "škarjicami" po kotu poskusil Putinčanin, a je bil Ajdin Mulalić dovolj zbran, že v 28. minuti pa so Domžale povedle, ko je po podaji Ibričića v protinapad stekel Shamar Nicholson in nato v dvoboju ena na ena premagal Aljaža Ivačiča.

Nov zadetek so gledalci videli že v 34. minuti, ko je po podaji z leve strani Vombergar žogo z glavo podaljšal na desno stran, kjer se je odlično znašel Rok Kronaveter in z glavo dosegel svoj sedmi zadetek sezone.

A Domžalčani so spet takoj odgovorili in v 37. minuti znova povedli, in sicer je po podaji Ibričića z desne strani z več kot 25 metrov zadel Dario Melnjak.

V drugem polčasu je prvi resneje zagrozil Kronaveter, ko je z leve streljal z glavo, a bil premalo natančen. Malce pozneje je po kotu prav tako z glavo poskusil Aris Zarifović, a žogo iz bližine poslal čez prečko. Po dveh zapravljenih priložnostih Olimpije pa so v 61. minuti četrtič na tekmi zadeli Domžalčani. Po dolgi Mulalićevi podaji je Zarifović ob Nicholsonu slabo posredoval, ta mu je odvzel žogo in premagal Ivačiča.

V 75. minuti je Jucie Lupeta imel izjemno priložnost, a je bil v dvoboju z Mulalićem uspešnejši slednji. V 77. minuti je Adam Gnezda Čerin igral z roko v kazenskem prostoru, zaradi česar je sledila najstrožja kazen. To je uspešno izvedel Kronavater.

V 86. minuti so zeleno-beli izenačili, saj so zadeli po novi najstrožji kazni. To je zakrivil Gaber Dobrovoljc s prekrškom nad Ivanom Lendrićem, z bele točke pa je bil spet natančen Kronaveter, ki je zdaj pri devetih golih in sam na vrhu lestvice strelcev.

V Celju počila petarda

Celjani so poleti v Ljudskem vrtu Mariboru odvzeli točko, tokrat pa so po dveh zaporednih zmagah hitro uvideli, da podaljšanja niza ne bo. Maribor, ki je igral precej oslabljen (med drugim brez Dina Hotića, Martina Milca, Jana Mlakarja, Jasmina Mešanovića, Martina Kramariča), je namreč že v uvodnih minutah prišel do zanesljive prednosti. To je do konca le še plemenitil in tako z desetimi zmagami ostaja na vrhu prvenstvene lestvice. Celje, ki je doživelo najvišji domači poraz proti Mariboru, ostaja v sredini lestvice.

Prvi je sicer zagrozil Mitja Lotrič, ki je v četrti minuti streljal previsoko z roba kazenskega prostora. V sedmi pa je Maribor povedel, ko je po podaji Aleksa Pihlerja z desne strani z glavo natančno meril Marcos Tavares in prišel do svojega drugega gola sezone in 142. slovenske prvoligaške kariere.

Že v 15. minuti so izbranci Darka Milaniča vodili z 2:0, potem ko je najprej streljal Tavares z leve strani, Matjaž Rozman je žogo odbil, a le do Luke Zahovića, ki je iz bližine zadel šestič v sezoni. Le malce zatem so imeli vijolični na voljo najstrožjo kazen, ki jo je s prekrškom nad Pihlerjem zakrivil Žan Benedičič. Za strel se je odločil Zahović, a to storil slabo, tako da je Rozman poskus obranil.

Celjski vratar se je izkazal tudi v 25. minuti v dvoboju s Tavaresom, minuto pozneje pa je znova pobiral žogo iz svoje mreže. Po kotu in zmedi v kazenskem prostoru je z glavo zadel Gregor Bajde. V 31. minuti je Rozman obranil še Pihlerjev strel, na drugi strani pa je Jasmin Handanović posredoval po strelih Jakoba Novaka in Lotriča.

V 50. minuti je Maribor še povišal vodstvo, po kotu in podaji Blaža Vrhovca je četrti gol v sezoni dosegel Saša Ivković. Malce pozneje je Rozman ustavil nov nevaren strel Tavaresa, a se je izkušeni napadalec med strelce znova vpisal v 59. minuti, ko je zadel s približno osmih metrov po podaji Denisa Klinarja in napaki Dušana Stojinovića.

MArcos Tavares | Avtor: Profimedia Profimedia

Lotrič je v 65. minuti znova poskusil pri Celjanih, toda Handanović je bil pripravljen, tako kot tudi po strelu Daria Vizingerja v 77. minuti, na drugi strani pa je bil le malce premalo natančen Zahović v 85. minuti.

Dramo po festivalu zadetkov odločil najstnik

Nedeljski spored Prve lige TS se je začel s tekmo v Kranju, kjer je Triglav v derbiju začelja pričakal Krško in na dramatičen način prišel do pomembne zmage (4:3). Kranjčani in Krčani so se na prvem medsebojnem dvoboju v sezoni razšli brez zmagovalca. Dolgo časa je kazalo, da bo tudi tokrat tako, a v sodniškem dodatku so gostitelji le prišli do svoje prve zmage po štirih zaporednih porazih. Tako so današnjemu tekmecu, ki je na zadnjem mestu lestvice, pobegnili za tri točke.

Bede Amarachi Osuji SNL Šport Štirje zadetki v Novi Gorici

Maloštevilni gledalci v Kranju so v prvem polčasu videli kar štiri zadetke. Prvega v osmi minuti, ko je Dalibor Volaš goste popeljal do vodstva s strelom iz bližine. Krčani so imeli v deseti minuti novo lepo priložnost, ko je Ante Vukušić stekel v protinapad, Luka Čadež je stekel iz vrat, krški napadalec ga je preigral, nato pa ga je blokiral Tilen Mlakar. Minuto pozneje pa je Krško podvojilo prednost, potem ko je Marco da Silva streljal z leve strani, žogo poslal čez Čadeža v vratnico, od nje pa se je žoga odbila v mrežo. V 15. minuti so gosti dosegli še en zadetek, a so ga sodniki razveljavili zaradi Vukušićevega prepovedanega položaja.

NK Triglav | Avtor: Profimedia Profimedia

V 18. minuti pa so se razveselili tudi domači navijači, saj je Tom Žurga znižal zaostanek, ko je po podaji Luke Majcna z desne strani zadel iz bližine. Majcen je bil v vlogi podajalca tudi v 22. minuti, ko je Egzon Kryeziu s približno 15 metrov z leve strani zadel za 2:2. Do konca polčasa so bili gosti nevarni še v 31. minuti, ko je Marin Perić streljal iz bližine malce z leve strani, izkazal pa je kranjski vratar. Domači pa so nase opozorili še v 37. minuti, ko so v eni akciji dvakrat streljali, obakrat pa je bil na mestu Marko Zalokar.

Slednji pa je že v 48. minuti moral znova v mrežo po žogo, potem ko je stekel iz vrat, a ga je preigral Tom Žurga in zadel za 3:2. Za Žurgo je bil to četrti gol v sezoni. Že devet minut pozneje pa so se v igro vrnili Krčani, ko je iz bližine po Volaševi podaji zadel še Marin Perić. Sledilo je obdobje brez priložnosti na eni ali drugi strani, v drugi minuti sodniškega dodatka pa so do zmagovitega gola prišli Kranjčani, potem ko je malce izven kazenskega prostora do odbite žogo prišel Egzon Kryeizu in zadel za 4:3. Takoj zatem je Čadež obranil še strela Volaša na drugi strani.

Mura na četrto mesto

Dvoboj pokalnih polfinalistov je pripadel Muri, ki je po zaslugi dveh zadetkov Roka Sirka prišla do pete zmage v sezoni, s katero se je prebila pred današnjega tekmeca oziroma skočila kar na četrto mesto na lestvici. Aluminij pa brez zmage ostaja štiri kroge.

Sobočani so dobili prvi polčas z golom Roka Sirka v osmi minuti. Takrat je zadel z glavo iz bližine po podaji - prav tako z glavo - Matica Maruška. Za Sirka je bil to osmi zadetek v sezoni. V nadaljevanju pravih nevarnosti za ena ali druga vrata ni bilo, izjema je bila 11. minuta, ko je Matko Obradović zaustavil strel Francesca Tahiraja, in 45. minuta, ko je Rok Kidrič po kotu z glavo žogo poslal malo čez prečko.

V 48. minuti je Aluminij resno zagrozil, potem ko je Ilija Martinović z glavo zgrešil iz bližine. Kmalu zatem je z leve strani zgrešil tudi Tahiraj, v 70. minuti pa je drugič na tekmi udaril Sirk, ki je po lepi podaji Luke Bobičanca za hrbtom domače obrambe stekel proti golu in malce z desne z diagonalnim strelom dosegel deveti gol sezone in se s tem na prvem mestu lestvice strelcev izenačil s Kronavetrom.

Domači so si do konca tekme sicer priigrali nekaj strelov, toda prav nevarni za vrata Mure niso več bili, tako da so tri točke romale v Prekmurje.

Prva liga TS, 15. kolo:

Triglav Kranj - Krško 4:3 (2:2)
Žurga 18., 48. E. Kryeziu 22. 92.; Volaš 8., Da Silva 11., Perić 58.

Celje - Maribor 0:5 (0:3)
Tavares 7., 59., Zahović 15., Bajde 26., Ivković 49.

Olimpija - Domžale  4:4 (2:3)
Suljić 15., Kronaveter 34., 77./11-m, 86./11-m; Ibričić 17./11-m, Nicholson 28., 61., Melnjak 37.

Aluminij - Mura  0:2 (0:1)
Sirk 8., 70.

Gorica - Rudar Velenje 2:2 (1:1)
Smajlagić 27., Osuji 78./11; Tučić 22., 64.

LESTVICA:
1. Maribor 33
2. Olimpija 29
3. Gorica 22
4. Mura  19
5. Celje 19
6. Aluminij 18
7. Domžale 17
8. Triglav Kranj 15
9. Rudar Velenje
10. Krško 12

(+/-) - število odigranih tekem glede na ligaške tekmece

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice