Šport > Nogomet
3718 ogledov

Vsi ga poznajo kot najbolj umazanega igralca v zgodovini, a...

Gerardo Bedoya Profimedia
Že kar nekaj časa drži neslavni rekord po številu rdečih kartonov.

Kolumbijca Gerarda Bedoyo so številni označili za najbolj umazanega igralca v zgodovini nogometa. V svoji karieri, ki jo je zaključil leta 2015, si je nogometaš z nadimkom 'Zver' prislužil rekordnih 46 rdečih kartonov, še dva pa je prejel že po zaključku igralske poti. Prvega po vsega 21 minutah v vlogi pomočnika glavnega trenerja.

Še morda najbolj znan je njegov 41. rdeči karton, ko je najprej s komolcem položil tekmeca na tla, nato pa mu je namenil še brco v glavo. Takrat si je prislužil tudi 15 tekem suspenza.

"Vedno je sicer trdil, da je na zelenici drugačna oseba, kot pa je v resnici v zasebnem življenju," o Bedoyi pravi kolumbijski nogometni novinar Carl Worswick, ki je sicer mnenja, da je bil zdaj 44-letni nekdanji branilec in defenzivni vezist 'zelo soliden nogometaš, ki pa se ga zdaj vsi spominjajo le kot najbolj umazanega igralca na svetu'.

"Rojeni zmagovalec"

Bedoya je sicer zbral kar 49 nastopov in štiri zadetke za kolumbijsko reprezentanco in bil tudi zelo pomemben član pri največjem uspehu izbrane vrste. Leta 2001 je v polfinalu Copa Americe zadel proti Hondurasu, Kolumbija pa je nato v finalu z 1:0 premagala še Mehiko ter prišla do svojega edinega naslova južnoameriških prvakov.

Istega leta je dosegel tudi enega najpomembnejših zadetkov v zgodovini argentinskega Racinga, ko je na dvoboju proti River Plateju v 86. minuti sprožil bombo za končnih 1:1, s tem pa si je Racing zagotovil lovoriko, prvo po 35 letih.

V Srednji in Južni Ameriki je sicer zaigral za kar 13 klubov, med drugim tudi za argentinskega velikana Boco Juniors, leta 2013 pa je v domovini pomagal klubu Independiente Santa Fe prekiniti 37-letno čakanje na naslov.

"Navijači Santa Feja so ga absolutno oboževali, saj je na igrišču vselej pustil svoje srce, vedno je igral 100-odstotno. Bedoya si je prislužil spoštovanje, dosegel je nekaj spektakularnih golov, a meni, da ga zdaj vsi poznajo le zaradi rdečih kartonov. Poskuša spremeniti svoj imidž. Za pristaše Santa Feja in Racinga bo vseeno za vedno ostal eden ključnih mož ob prekinitvi dolgotrajnih suš brez naslova," meni Worswick.

Bedoya je na začetku kariere osvojil tri naslove kolumbijskega prvaka z Deportivom Cali, ko je prejel tudi 14 rdečih kartonov. Pri Racingu je nato moral predčasno pod prho petkrat, pri klubih iz Bogote (Millonarios in Santa Fe) pa je skupno prejel 15 izključitev.

Ivan Zaborovski Nogometaš Šport Pred tremi tedni ga je zadela strela, zdaj pa...

"Bil je močan vodja, boril se je za vsako žogo. Bil je komandant ekipe, vedno je priskočil na pomoč. Morda se zdi čudno, a zunaj igrišč je dober prijatelj, oseba z velkim srcem," o Bedoyi pravi njegov nekdanji soigralec pri Millonariosu Omar Vasquez, ki še dodaja: "Je rojeni zmagovalec. Pisal je zgodovino in osvajal lovorike z najboljšimi ekipami v Argentini in Kolumbiji. Zame je bil privilegij, da sem si lahko delil garderobo z njim, z nekom, ki je toliko dosegel v karieri. Užival sem in imam lepe spomine nanj."

Po številu rdečih kartonov bo Bedoya še kar nekaj časa držal rekord. Branilec madridskega Reala Sergio Ramos, ki mu je sicer najbližje, je svoj 26. rdeči karton videl na februarski tekmi lige prvakov proti Manchester Cityju. Dolgoletni član španske izbrane vrste je konec marca dopolnil 34 let in mu za približanje Kolumbijčevemu dosežku zmanjkuje časa. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice