Šport > Olimpijske igre
22861 ogledov

Avstrijka šokirala svet, padel slovenski rekord

Anna Kiesenhofer Tokio 2020 Epa
Edina slovenska kolesarska predstavnica v Tokiu je dolgo držala stik z najboljšimi.

Avstrijska kolesarka Anna Kiesenhofer je zmagovalka cestne dirke na olimpijskih igrah v Tokiu. Avstrijka je na 137 km dolgi trasi slavila iz ubežne skupine, ki jo je glavnina spustila predaleč v ospredje. Srebro je osvojila Nizozemka Annemiek van Vleuten, bron Italijanka Elisa Longo Borghini, slovenska predstavnica Eugenia Bujak pa je bila 19.

Cestno preizkušnjo so sicer kot velike favoritinje začele Nizozemke, a so se uštele v taktiki in komunikaciji, ki na olimpijskih igrah poteka brez radijskih zvez. Vse od prvega kilometra se je od glavnine odlepilo pet kolesark, ki so si nabrale deset minut naskoka. Med njimi je bila daleč najmočnejša amaterka Kiesenhoferjeva, ki vse od leta 2017 ni članica profesionalne ženske kolesarske karavane. Sicer avstrijska državna prvakinja v kronometru je v cilju slavila s prednostjo 1:15 minute.

V boju za drugo mesto je bila po samostojnem napadu najmočnejša Van Vleutenova, tretje pa je pripadlo Italijanki Longo Borghini (+1:29), ki se je manjši skupini favoritinj prav tako odpeljala v zadnjih nekaj kilometrih.

Primož Roglič Težave Šport Bo Roglič sploh nastopil na kronometru?

Edina slovenska predstavnica Bujakova je dolgo držala stik z najboljšimi, na zadnjem krajšem vzponu pred prihodom na dirkališče Fuji pa je popustila in na koncu z zaostankom 2:28 minute zasedla 19. mesto. Vseeno je to najvišja slovenska uvrstitev na cestnih dirkah na OI. V Londonu je bila namreč Polona Batagelj 22.

Cestna dirka (137 km):

1. Anna Kiesenhofer (Avt) 6:05:26
2. Annemiek Van Vleuten (Niz) +1:15
3. Elisa Longo Borghini (Ita) 1:29
4. Lotte Kopecky (Bel) 1:39
5. Marianne Vos (Niz) 1:46
6. Lisa Brennauer (Nem) isti čas
7. Coryn Rivera (ZDA)
8. Marta Cavalli (Ita)
9. Olga Zabelinskaja (Uzb)
10. Cecilie Uttrup Ludwig (Dan)
...
19. Eugenia Bujak (Slo) 2:28
...
Komentarjev 1
  • lada 15:05 25.julij 2021.

    Baje se Ana ne bo nikdar poročila, ker je prenagla in jo noben ne bo dobil ! (šala - mala)

Sorodne novice