Šport
238 ogledov

Opozorjena zaradi protesta proti Trumpu

Donald Trump
Gesti ameriških športnikov sta dvignili veliko prahu.

Ameriški olimpijski in paraolimpijski komite (USPOC) je izrekel pisno opozorilo sabljaču Raceu Imbodenu in ameriški rekorderki v metu kladiva Gwen Berry, ki sta se znašla na udaru kritik, ker sta ob podelitvi medalj na nedavnih vseameriških igrah v Limi na zmagovalnem odru protestirala proti politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Jimmy "The Mower" Broadhouse Spoznajte "Kosca" Šport Potrudil se je za dobrobit otrok in nepričakovano dobil sanjsko nagrado

Imboden je na odru pokleknil, Berryjeva pa je dvignila stisnjeno pest. Izvršna direktorica USPOC Sarah Hirshland je obema športnikoma po obravnavi disciplinske komisije poslala pismo in ju opozorila na "neprimerno obliko protesta", zaradi katere je krovna zveza razočarana, ter obenem izrekla opozorilo, da ju čaka resna kazen, če bi se kaj takega ponovilo v naslednjih 12 mesecih.

Ameriški mediji pa ob tem poročajo, da naj bi v pismu Hirshlandova zapisala tudi, da občuduje odločitev športnikov, ki so politično dejavni državljani, vendar morajo biti akcije v skladu s predpisi in pravili obnašanja, ki jih imajo ameriške reprezentance.

Donald Trump Svet Ker mu nočejo prodati Grenlandije, odpovedal obisk

Hirshlandova je v svojem pismu Imbodenu in Berryjevi še izpostavila, da olimpijska listina prepoveduje "vsako demonstracijo na osnovi političnega in verskega prepričanja ali rasni podlagi". Kršenje pravil na olimpijskih igrah naslednje leto v Tokiu lahko vodi "v resne sankcije", je še zapisala Hirshlandova.

Imboden, ki je tudi maneken za oblačila, je bil na prejšnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016 bronast v floretu z ekipo, s katero je osvojil številne medalje na svetovnih prvenstvih, letos v Budimpešti tudi zlato.

Race Imboden | Avtor: Epa Epa

Berryjeva je prav v Limi dosegla svoj najboljši mednarodni dosežek kariere z zmago, sicer pa je na OI 2016 in na svetovnem prvenstvu v Londonu 2017 osvojila 14. mesti in izpadla v kvalifikacijah.

Gwen Berry | Avtor: Epa Epa

Oba sta zatrdila, da sta se za protest odločila zaradi po njunem mnenju neprimerne politike Trumpa. Ta je že povzročila številne proteste športnikov, tudi najmočnejših ameriških poklicnih lig, nazadnje pa je bil najbolj odmeven primer ameriške ženske nogometne reprezentance. Po osvojenem zlatem odličju na SP v Franciji je kopica reprezentantk napovedala bojkot sprejema v Beli hiši. Najbolj jasna je bila v teh stališčih zvezdnica Megan Rapinoe.

Donald Trump Bojkot Šport Ameriška športna megazvezdnica: "Je*i se, Trump!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice