Šport
1446 ogledov

Prva po osamosvojitvi: Zidanškova do uspeha kariere!

Tamara Zidanšek Roland Garros Epa
Slovenska teniška igralka se je z izjemno predstavo uvrstila med osmerico najboljših.

Tamara Zidanšek je po zmagi s 7:6 (4) in 6:1 proti Romunki Sorani Cîrstea postala prva četrtfinalistka odprtega prvenstva Francije in obenem prva četrtfinalistka enega največjih turnirjev v samostojni Sloveniji.

V prvi igri na dvoboju je 23-letna Slovenka Romunki odvzela servis in povedla z 1:0, a ji je tekmica že v naslednji igri vrnila z enako mero. Do naslednje priložnosti za odvzem servisa na eni ali drugi strani je prišlo šele v 12. igri, ko je imela Cîrstea na servis Zidanškove priložnost za osvojitev prvega niza. Slovenka se je ubranila in z nekaj odličnimi udarci izsilila podaljšano igro. V njej pa je sama izkoristila drugo priložnost za osvojitev prvega niza, ki je trajal 54 minut.

V prvi igri drugega niza je imela Romunka, 54. igralka sveta, tri priložnosti za "break", a je Zidanškova vse tri priložnosti ubranila. V naslednji igri pa je 31-letni Cîrstei tudi drugič odvzela servis. V četrti igri je 85. igralka sveta vajo ponovila. V sedmi igri, ko je Slovenka servirala za zmago, je imela Cîrstea priložnost za "break", a se je Zidanškova znova ubranila in potem izkoristila prvo priložnost za zmago.

sizikova Šokirana Šport Rusinji po filmski aretaciji grozi deset let zapora

Na celotnem dvoboju je Cîrsteaizkoristila le eno od sedmih priložnosti za odvzem servisa, na drugi strani pa je Zidanškova, ki je bila boljša tako pri izkoristku prvega kot drugega servisa, naredila pa je tudi manj neizsiljenih napak (20:28), izkoristila tri od štirih.

Z uvrstitvijo v četrtfinale turnirja za grand slam je Zidanškova dosegla največji uspeh kariere in poskrbela tudi za največji teniški uspeh v samostojni Sloveniji med posameznicami.

Tamara Zidanšek Roland Garros | Avtor: Epa Epa

"Na igrišče sem prišla pripravljena. Prvi niz je bil težak, odločala je ena točka, imela je že priložnost za osvojitev niza in zelo vesela sem, da sem se ubranila in na koncu zmagala," je v prvi izjavi po dvoboju povedala 23-letnica, ki je dodala, da ji ta uspeh ogromno pomeni in da je neizmerno vesela uvrstitve med najboljših osem.

Zidanškova je po Mimi Jaušovec in Katarini Srebotnik postala šele tretja Slovenka, ki se ji je uspelo prebiti v četrti krog enega od turnirjev za grand slam. Dlje od osmine finala pa je pred njo prišla samo Mima Jauševec, ki je leta 1977 kot edina Slovenka do zdaj osvojila grand slam in to ravno na pariškem pesku. Poleg tega je igrala vsaj v četrtfinalu tudi na vseh drugih turnirjih velike četverice.

V četrtfinalu Roland Garrosa se bo Zidanškova pomerila z zmagovalko dvoboja med Čehinjo Marketo Vondrouševo, ki je v tretjem krogu izločila Slovenko Polono Hercog, in Španko Paulo Badosa.

Komentarjev 1
  • Ender3 15:04 06.junij 2021.

    Čestitke mladenki, za velik uspeh 👍👍💪👏💁