Šport
1331 ogledov

Roglič in Pogačar znova v ospredju, zmaga za Danca

pogačar roglič Epa
Favoriti hranili moči za sobotno etapo.

Danec Mikkel Froelich Honore in Čeh Josef Černy (oba Deceuninck-Quick-step) sta brez boja skupaj prečkala ciljno črto pete etape dirke po Baskiji od Hondarribie do Ondarroe (160,2). V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, tako da pred sobotno zadnjo etapo slovenska asa Primož Roglič in Tadej Pogačar ostajata v boju za skupno zmago.

Pred zadnjo etapo dirke po Baskiji sicer vodi Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates), 23 sekund za njim se na drugem mestu nahaja Roglič (Jumbo-Visma). Tretji je z zaostankom 28 sekund Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), med peterico pa je v dobrem položaju tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). V skupnem seštevku na petem mestu zaostaja 43 sekund. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je kot Pogačarjev in McNultyjev pomočnik na tej dirki daleč od visokih mest.

Kolesarji so imeli v peti etapi v primerjavi z ostalimi dnevi na dirki nekoliko lažji dan v sedlu. Glavnina je v ospredje spustila šest ubežnikov, ki pa si niso privozili več kot dve minuti in pol naskoka.

Vseeno so prav ubežniki zaznamovali zaključek etape, potem ko so se na vrhu zadnjega vzpona odlepili Honore, Černy in Francoz Julien Bernard (Trek-Segafredo) ter si po spustu privozili dovolj veliko prednost, da jih glavnina ni mogla ujeti. V dokaj razgibanem zaključku sta se člana belgijske ekipe otresla Bernarda in nato brez boja prečkala ciljno črto. Glavnina je v cilj prišla z 28 sekundami zaostanka. Roglič je osvojil sedmo, Pogačar pa deseto mesto.

"Recimo da je bil to v navednicah najlažji dan na dirki. A to ne pomeni, da nismo dirkali na vso moč od samega začetka na 'baskovski ravnini', ki je polna klancev. Vsi smo že utrujeni po dolgem in napornem tednu. Tukaj sem z zelo mlado ekipo, zato na mojih ramenih ni pritiska po skupni zmagi. Vesel sem že z etapno zmago v kronometru, trenutno uživam, jutri pa bomo dali vse od sebe. Bomo videli, kakšna bo taktika. Potrebujemo dobro strategijo za etapo, v kateri bo šlo na nož od prvega kilometra," je po etapi dejal Roglič, nosilec zelene majice najboljšega po točkah.

"Samo še en dan je ostal ... Škoda, saj je tu lepo dirkati. Čaka nas še odločilna etapa. Super se počutim, sem samozavesten in upam, da bo tudi naša ekipa dobro razpoložena. Prvi cilj je ubraniti rumeno majico. Če ne bo kazalo dobro, bomo improvizirali in prilagodili taktiko. Vemo oziroma upamo, da je McNulty sposoben dobiti to dirko. Videli bomo, kako močna bo konkurenca in kje se bodo začeli napadi. Vsak klanec bo pomemben, zato se bomo morali veliko pogovarjati. Namen je, da ubranimo majico in pokrijemo vse napade," je samozavestno po tekmi dejal Pogačar, najboljši hribolazec jubilejne 60. dirke po Baskiji.

V soboto bo na vrsti še zadnja, kraljevska etapa. Začela se bo v Ondarroi in končala na Arrateju nad Eibarjem, kjer je lani na dirki po Španiji v prvi etapi slavil Roglič. Kolesarje čaka sedem kategoriziranih vzponov v vsega 111,9 km dolgi etapi. Glede na majhne razlike v skupnem seštevku je pričakovati neprestane napade v lovu na skupno zmago.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice