Šport
6314 ogledov

Slovenski dan: Pogačar prvi, Roglič drugi

Tadej Pogačar, Primož Roglič Epa
Nov obračun slovenskih šampionov.

Tretja etapa dirke po Baskiji se je v zadnji 20 kilometrih zaključila s tremi klanci, dva od njih sta bila tudi kategorizirana. Glavnina je 12 kilometrov pred ciljem, ko se je začel strm vzpon na Malkuartu, ujela še zadnjega od sedmerice ubežnikov. 

Večinoma deset do 15-odstotni klanec je precej zmanjšal skupino najboljših. Hitro je odpadel na primer Bauke Mollema, Primož Roglič in Tadej Pogačar sta ostajala v ospredju. Po vratolomnem spustu sta s skupino okoli 50 kolesarjev začela tudi ciljni vzpon na Ermualde. Do cilja so ostali še dobri trije kilometri, strmina pa je znašala tudi 20-odstotni naklon.

Dva kilometra in pol pred ciljno črto je bil povsem na čelu Pogačar, sledil mu je Roglič. Z napadom je sicer kot prvi poizkusil Richard Carapaz, ki je s padcem izgubil nekaj časa v drugi etapi. Nato sta se na najstrmejšem delu Slovenca odpeljala naprej, si prikolesarila nekaj metrov prednosti, a se jim je kasneje uspelo priključiti še nekaj kolesarjev. 

Kilometer in pol pred ciljem je Pogačar znova skočil, Roglič mu je sledil. Tokrat se jima je lahko pridružila le še četverica najmočnejših. Šesto metrov pred zaključkom je nato napadel Primož, a ga je Tadej ujel in nato prehitel. Za slovenskim dvojcem so s petimi sekundami zaostanka v cilj prišli veteran Alejandro Valverde, Adam Yates in Mikel Landa, še tri sekunde več je zaostal David Gaudu.

Pogačar se je z bonus sekundami Rogliču v skupnem seštevku približal na 20 sekund zaostanka, Slovenca sta v boju za rumeno majico zdaj prvi in drugi.

Še deset sekund več na tretjem mestu zaostaja Pogačarjev moštveni kolega, Američan Brandon McNulty. Četrti je Yates (+0:39), peti pa Valverde (+0:50).

V četrtek bo na sporedu nova razgibana etapa od Vitorie do Hondarribie (189,2 km). Kolesarji bodo morali v zadnjem delu etape premagati dva vzpona, drugi na Erlaitz pa bo pred zadnjimi 23 km pravi preizkus za najboljše (4,1 km/10,4 %).

Komentarjev 2
Sorodne novice