Šport
24544 ogledov

Roglič o Pogačarjevi zmagi: "Če bi to vedel, bi reagiral drugače"

Tadej Pogačar, Primož Roglič Epa
Primož Roglič je po tretji etapi Dirke po Baskiji razkril, kaj je bil glavni razlog za Pogačarjevo etapno zmago.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) ima zaenkrat na Dirki po Baskiji še vedno vse pod kontrolo, saj še naprej drži lepo prednost v skupnem seštevku, katero si je privozil na otvoritvenem kronometru, a bi slednja lahko bila še višja, če ga ne bi na tretji etapi s ciljem na Ermualde prelisičil njegov velik prijatelj in rival, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Roglič je namreč mirno nadzoroval potek etape, imel je odgovor za vse napade mladega rojaka, v zadnjih 500 metrih pa je sprožil silovit napad, na katerega je izmed vseh kolesarjev lahko odgovoril le Pogačar.

Tadej Pogačar Video Šport Tako sta Slovenca 'pošolala' tekmece

Slednjemu je nato v zaključku etape prepustil vodstvo, saj je verjetno računal, da ga bo v ciljnem sprintu lahko premagal s pomočjo zavetrja, a se je pri tem močno uštel.

Pogačar si je namreč pred začetkom etape v družbi športnega direktorja ogledal vzpon ter sam zaključek etape, tako da je točno vedel, kako tehnično zahtevni in zaviti so poslednji metri sredine trase. Roglič tako niti ni imel priložnosti prehiteti mladega rojaka, ki je v tehnično zahtevne zavoje vstopil kot prvi ter suvereno zadržal prednost do cilja.

Najmlajši zmagovalec Dirke po Franciji v zadnjih 116 letih je po dirki priznal, da je bilo prav poznavanje proge ključ do zmage, z njegovo izjavo pa se je strinjal tudi Roglič: "To je bilo zelo pomembno in zagotovo je bilo to odločilno v zadnjih 500 metrih. Če bi vedel, kako izgleda zaključek klanca, bi odreagiral drugače. Šlo je za zelo tehničen, super težek klanec. Na samem pa vrhu je bilo nekoliko položneje, vmes je bilo celo nekaj spusta. Tadej je bil v samem zaključku boljši od mene," je njun medsebojni dvoboj na tretji etapi opisal Roglič.

"Vedel sem..." Šport Pogačar razkril recept za zmago

"Toda pred vsega tremi tedni sem se znašel kar dvakrat na tleh. Zato se nisem mogel najbolje pripraviti za to dirko. Navsezadnje moram biti zadovoljen s svojim rezultatom," je razlog za nepoznavanje proge razložil Roglič, ki je omenjena dva padca utrpel na poslednji etapi dirke Pariz-Nica, na kateri je zaradi nesreč tudi izgubil skupno zmago.

Pogačar pa je z etapno zmago še drugič zapored zahvaljujoč bonusnim sekundam zmanjšal skupni zaostanek za Rogličem, ki je po kronometru znašal pol minute, zdaj pa le še 20 sekund.

"Videli bomo, če je prednost dovolj velika, da na koncu zadržim rumeno majico. Na koncu ni pomembno, če je razlika ena sekunda ali pet minut. Rezultat je enak. Tako da bomo nadaljevali z borbo," je svoj pogovor po tretji etapi zaključil vodilni kolesar Dirke po Baskiji.

Kljub temu da Roglič in Pogačar stalno ponavljata, da ne gre zgolj za njun medsebojni dvoboj ter da je na dirki še veliko število odličnih kolesarjev, ki bi se lahko vključili v boj za skupno zmago, sta se vsaj zaenkrat izkazala za daleč najmočnejša kolesarja dirke.

V skupnem seštevku jima pred razpletom dirke še najbolj sledi Pogačarjev moštveni kolega Brandon McNulty, ki zahvaljujoč odličnemu kronometru zaostaja za Rogličem vsega 30 sekund, medtem ko na papirju najtežji konkurent obema Slovencema, Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers), zaostaja že 39 sekund.

Primož Roglič in Tadej Pogačar Kritika Šport Brajkovič udaril: "Razdvajate Rogličeve in Pogačarjeve navijače"

A kljub suverenim nastopom obeh slovenskih šampionov, dirka še zdaleč ni odločena. Slednja se bo zagotovo odločila v soboto na kraljevski etapi z brutalnim zaključnim vzponom na Alto de Arrate. V petek bo kolesarje pričakala edina lažja etapa na celotni dirki, na kateri se bodo verjetno za zmago udarili sprinterji, medtem ko je zelo zahrbtna tudi četrtkova etapa. Kolesarje namreč pričakuje sloviti vzpon iz Klasike San Sebastian, Jaizkebel, prav tako pa bodo morali prečkati še en vzpon prve kategorije, Erlaitz. Stvari bodo še kako zanimive...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice