Šport
5136 ogledov

Roglič prvič o porazu na Touru: Bilo je brutalno, uničujoče...

Primož Roglič Profimedia
Slovenski kolesarski as odkrito o boleči izkušnji.

Primož Roglič je med počitkom v zimskem središču Tignes za L'Equipe spregovoril o gorskem kronometru, ki ga je v predzadnji etapi lanske dirke po Franciji stal rumene majice. Takrat ga je prepričljivo premagal rojak Tadej Pogačar.

"Poraz je bil brutalen, uničujoč. A bolj za ljudi okoli mene kot zame. Sem oseba, ki rada gleda naprej, ki ne obvisi na posameznem rezultatu. Ko se ozrem nazaj na Tour, čeprav je drugo mesto takrat predstavljalo frustracijo, je to še vedno dober rezultat. Moštvenim kolegom sem povedal, da je dirka pokazala, kako močni smo kot ekipa. Že na začetku smo želeli nadzirati dirko in to nam je uspelo. Res je, da nisem zmagal, vendar enkrat ti to uspe, drugič ne. Če si naredil vse, kar je bilo v tvoji moči, se s tem moraš sprijazniti," je dejal dvakratni zmagovalec Vuelte.

Prvi mož moštva Jumbo-Visma obžaluje le eno reč: "Moral bi zgrabiti priložnosti in med dirko pridobiti nekaj več sekund, ko se je to ponujalo. A to ne bi bilo dovolj za dve minuti, ki jih je pridobil Pogačar. Raje na vse skupaj gledam tako, da sem se boril vsak meter dirke."

O Pogačarjevi predstavi v vožnji na čas je dejal: "Ni bilo čudežno, je bilo pa presenetljivo. Ni kazalo na to, potem pa nas je 'razbil' na kronometru. Na nekaterih prejšnjih etapah je bil tik pred tem, da izpusti vodilno skupino. Nihče si ni predstavljal, da ima to še v sebi."

primož roglič | Avtor: Epa Epa

Nekaj sekund v vožnji na čas je izgubil s slabo izbiro čelade, sam si je želel druge, a so ga v moštvu prepričali, da bo ta bolj aerodinamična. "Ampak šlo je le za nekaj sekund... Če ne bi grdo padel na kriteriju Dauphine, če ne bi bil poškodovan tik pred Tourom, bi mi morda uspelo zmagati. Toda, kaj lahko storim? Ničesar ne morem spremeniti," je menil Roglič. Ta je na kriteriju Dauphine utrpel hudo odrgnino na levem boku, zaradi bolečin pa ni bil sposoben kolesariti po cestah pred začetkom Toura v Nici.

Zasavec je na poraz na Touru odgovoril z zmagama na enodnevni klasiki Liège-Bastogne-Liège in drugo zaporedno osvojitvijo rdeče majice na Vuelti.

"Niti pomislil nisem na to, da bi po Franciji nehal dirkati. Rad imam to, kar počnem. Star sem 31 let in vem, da to ne bo trajalo večno. Želim izkoristiti čas, ko sem v dobri formi, ne želim se pustiti na cedilu. Ko se je zaključil Tour, sem si dejal, da sem pretrdo garal, da bi se kar ustavil. Želel sem več."

Bo osvojil Tour? "S tem vprašanjem se ne obremenjujem. Želim biti številka 1, vendar povedano po resnici, kar me najbolj žene je priprava na samo dirko. Kako doseči svoje meje? Kako dodatno motivirati moštvene kolege, spremljevalno ekipo? Pravzaprav je škodljivo, če imaš za cilj le zmago. Če si potem drugi, si povsem na tleh, ne najdeš več moči, da bi znova poizkusil. To ti prepreči užitek pri pripravah. Sam bom zelo vesel, če bom v naslednji sezoni napredoval za pol odstotka."

Zaradi stikov z osebo s koronavirusom se ni mogel udeležiti priprav ekipe Jumbo-Visma, v Tignesu je pred tem kondinicijo nabiral s tekmo na smučeh. Sredi januarja se je vrnil v Monaco in se posvetil resnejšemu treningu na kolesu, prva načrtovana dirka v sezoni pa bo zanj na sporedu v marcu, ko se bo udeležil dirke Pariz-Nica.

Wout Van Aert in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Za dirko po Franciji je sicer že bil imenovan za kapetana Jumbo-Visme. Vloga prvega moža mu karakterno sicer ne leži. "To zame ni nikoli lahko. Prihajam iz zelo individualnega športa, kjer si osredotočen nase, kjer razmišljaš o mentalnih zadevah, o občutkih, o tehniki. Kolesarstvo je precej bolj moštveni šport. To sem se moral naučiti od drugih. Še vedno se trudim ugotoviti, kako biti dober vodja in kako fante spraviti okoli sebe. To zame ni nekaj naravnega."

"Na primer, ko pridemo skupaj, se fantje družijo, gredo skupaj na kavo, se pogovarjajo in šalijo. Jaz sem raje sam, raje kolesarim sam. Sprva se nisem trudil govoriti z njimi in fantje so menili, da jih ne maram, da se imam za nekaj posebnega, da se osredotočam le nase."

Tudi pri sodelovanju z mediji se mnogim zdi zadržan, a se sčasoma vse bolj zaveda svoje vloge v svetu kolesarstva, kjer sodi med največje zvezdnike. "Mislim, da sem odprt do kritik. Cenim, ko se mi pove, da nekaj ne počnem pravilno. To je zame izziv, želim biti boljši, želim napredovati. Tako se lahko marsikaj naučim."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice