Šport
12578 ogledov

Rogličev kolega v solzah: Na kolesarjenje niti ne pomislim

Dylan Groenewegwn nos.nl
Nizozemski sprinter povsem skrušen po dogodkih na Poljskem.

V zaključku prve etape  dirke po Poljski je prišlo do hudega padca. V njem jo je najbolj skupil nizozemski kolesar Fabio Jakobsen, ki se je z rojakom Dylanom Groenewegnom boril za etapno zmago. Pri hitrosti okoli 80 km/h, sprint je potekal nekoliko navzdol, je slednji prvemu zaprl pot, Jakobsena je vrglo čez ograjo, kjer je trčil še v sodnika ob progi.

Kolesar belgijskega moštva Deceuninck - Quick-Step se je hudo poškodoval, v umetni komi so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. Operacija, operirali so mu predvsem obraz, je trajala štiri ure.

Vidno pretreseni Groenewegen je svoje videnje dogodkov podal v intervjuju za nos.nl. "Naj bo povsem jasno, da nikoli nisem nastopil z namenom, da bi ogrozil druge kolesarje. Tu je očitno šlo za mojo krivdo, zapustil sem svojo linijo in to ni dovoljeno," je s cmokom v grlu dejal sprinter. Tudi ta se je znašel na tleh, si zlomil ključnico, a tega skoraj ni opazil: "Razmišljal sem le o Fabiu in njegovi družini. Upam, da si bo kmalu opomogel."

Dylan Groenewegen dirka po Poljski množičen padec Video Šport Brutalen padec v ciljnem sprintu, kolesar v komi!

"Vse se je dogajalo tako hitro. Naenkrat so bile tu ograde, padel sem. Za seboj slišiš trušč, to je grozno poslušati, takoj veš, da se je zgodilo nekaj hudega. Okoli so se zgrnili njegovi ekipni tovariši, veš, da je slabo. Lahko le upam na najboljše."

Na kolesarja se je vsul plaz očitkov, direktor Deceuninck - Quick-Stepa Patrick Lefevere je govoril celo o poizkusu umora in zagrozil s sodiščem. "Vsi so v takšnih trnutkih zelo čustveni. Tudi jaz. To je njihova odločitev, o tem ne morem veliko povedati. Vsekakor tega nisem storil namerno. To je mučno, tega ne bi želel storiti Fabiu niti komurkoli drugemu."

Richard Plugge, prvi mož moštva Jumbo-Visma, v dresu slednjega blesti tudi slovenski as Primož Roglič, prav tako ni želel razpredati o ukrepih Belgijcev: "V drugih ekipah že vedo, kaj jim je storiti. Sami se lahko posvetimo le početju lastnega kolesarja. Ta je prekršil pravila. Zavijal je s svoje linije, kar ni dovoljeno. Zaradi tega je bil diskvalificiran in odločitev je bila pravilna. Posledice, ki izhajajo iz tega primera, bodo precedenčne. Mislim, da še nikoli nismo izkusili česa podobnega."

dirka po Poljski množičen padec Foto Šport Hude obtožbe za Rogličevega klubskega kolega: "Moral bi v zapor!"

Groenewegen je bil s strani moštva suspendiran za časa preiskave pristojnih pri UCI (Mednarodna kolesarska zveza). "Čakamo na odločitev disciplinske komisije UCI," je dejal Plugge. Ta je stopil v kontakt z Lefeverjem: "Poklical sem ga, da bi izrazil obžalovanje in podporo, kar je sprejel in cenil."

Suspendirani sprinter si tako ali tako ne želi dirkati. "Ne bom se niti dotaknil kolesa. Razmišljanje o sprintih je zdaj zelo daleč stran. V naslednjih mesecih ne bom niti pomislil na kolesarjenje. Kasneje bomo videli," pravi Rogličev moštveni kolega. "Lahko mu stojimo ob strani in mu posvetimo veliko pozornosti, lahko mu ponudimo ramo, da se na njej razjoče," pa podporo obljublja Plugge.

V ekipi sicer nimajo psihologa, vendar se bodo obrnili na profesionalce, da bi dali Groenewegnu priložnost za spopad s posledicami nesreče. Plugge zatrjuje, da si želi le najboljše za Jakobsena in Groenewegna: "Upajmo, da bosta oba iz te nesreče prišla v dobrem stanju in da bosta še sijala na dirkah. Temu se je treba zdaj povsem posvetiti."

Dylan Groenewegen dirka po Poljski množičen padec Sledi tožba Šport Povzročitelj: Ne najdem besed, kako mi je žal
Komentarjev 3
  • Fucky 11:58 10.avgust 2020.

    Upam, da ga bojo primerno kaznovali. Če to ni bilo namerno, potem ne vem kaj je!!!

  • supreme 10:49 10.avgust 2020.

    Mogoce zato, ker si v intervjuju po nosu vrta in potem daje prst v uste.... ga ne jemljem resno in iskreno v tem opravicilu ...

  • Snežinko 09:43 10.avgust 2020.

    Problem je, ker nekateri to delajo podzavestno (zapirajo pot) in so zato prepričani, da to ne delajo namerno. Na dirki nisi sam, treba je gledati tudi na morebitne ostale, ne samo egoistično nase: zmagati, pa čeprav preko trupel. V igri ...prikaži več je denar (veliko njega) in slava, za to dvoje se naredi marsikaj. Seveda sedaj joka, ko se je “streznil” in videl, kaj je storil. Marsikateri voznik, ki je povrzočil nesrečo (celo smrt) z divjanjem se prav tako kasneje razjoče. Kar pa žal ne obudi mrtvih...