Šport
824 ogledov

Škandal trese svet boksa! Usyk s sodniško pomočjo ubranil naslov prvaka?

Oleksander Usyk vs Daniel Dubois Profimedia
Usik je uspešno ubranil pasove svetovnega prvaka, a njegova "kontroverzna" zmaga je dvignila veliko prahu.

Ukrajinec Oleksander Usik ostaja svetovni prvak v boksu v težki kategoriji po verzijah IBF, WBO in IBO. Šestintridesetletni Usik, ki ima v lasti tudi pas po verziji WBA, je slavil v deveti rundi dvoboja, ki je potekal v razprodani Tarczynski Areni v Vroclavu. Za 21. karierno zmago je nokavtiral 25-letnega Britanca Daniela Duboisa. Ukrajinec je tako od 21 profesionalnih dvobojev kar 14 zmag dosegel z nokavtom.

Usik je povsem prevladoval v ringu, njegovi udarci so bili natančni, kot običajno pa je ob koncu vsake runde še povečal svojo prednost. Vseeno je Usik na začetku pete runde končal na tleh po aperkatu Duboisa, ki je pristal precej nizko. Sodnik v ringu je presodil, da je šlo za nedovoljen udarec in zato dal Ukrajincu pet minut časa, da si opomore, Duboisa pa opozoril, da bo za naslednji takšen udarec diskvalificiran.

Vendar se Dubois in njegov menedžer po tekmi nista mogla sprijazniti s takšno odločitvijo. "Daniel je bil oropan zmage," je dejal menedžer britanskega borca. "Kako je lahko to nizko," je zavpil Dubois, potem ko je na velikem platnu videl posnetek tistega udarca z začetka pete runde.

Do konca dvoboja je britanski boksar zadal še nekaj udarcev, ki so bili na meji nedovoljenih udarcev, vendar pa je Usik zdržal. Ob koncu osme runde je Usik prvič podrl britanskega tekmeca. Sodnik je skoraj štel do deset, preden je Britanec pokazal, da je pripravljen nadaljevati dvoboj.

Sredi devete runde pa je Usik zadal udarec, po katerem se Dubois ni mogel več pobrati, sodnik pa je dvoboj prekinil. Usikovo slavje se je lahko začelo. V njegovi lasti so skoraj vsi pasovi svetovnega prvaka. Ta, ki ga pogreša, je po različici WBC, ki je v lasti še enega britanskega boksarja, in sicer Tysona Furyja.

Če se promotorji ne bodo uspeli dogovoriti za dvoboj za združitev vseh naslovov, bi Usik lahko prvi branil naslov po verziji IBF. Izzivalec za ta pas je hrvaški boksar Filip Hrgović. Na vprašanje o morebitnem dvoboju s Hrgovićem Ukrajinec neposredno po dvoboju ni odgovoril, povedal pa je, da zdaj potrebuje počitek, za pripravo naslednje borbe pa je odgovoren njegov menedžer.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice