Šport
996 ogledov

Slovenija z veliko zmago nad domačo reprezentanco

Blaž Janc
Slovenski rokometaši so po ogorčenem boju premagali Švede.

Slovenski rokometaši so se na svoji drugi tekmi evropskega prvenstva pomerili z eno izmed gostiteljic prvenstva Švedsko. Polna dvorana v Göteborgu v uvodnih minutah ni niti malo prestrašila slovenskih reprezentantov, ki so v prvi tretjini prvega polčasa bili celo korak pred Švedi. Jure Dolenec je zabil štiri zadetke, enega je dodal Borut Mačkovšek, izid pa je bil izenačen na 5:5.

V 16. minuti je nato sledil hiter protinapad po odlični obrambi Klemna Ferlina, Blaž Janc pa je zadel za vodstvo Slovenije. Tudi izključitev na slovenski strani ni zmedla izbrancev selektorja Ljubomirja Vranješa, sicer domačina prav iz Göteborga, v 20. minuti pa so Švedi ob zaostanku s 6:7 zahtevali minuto odmora. A ta ni pomagala, Ferlin je prišel do žoge in jo nato uspešno poslal v mrežo na nasprotni strani. To je bil prvi zadetek slovenskega vratarja v izbrani vrsti.

Sledil je še en neuspešen napad domačinov, na drugi strani pa je sedemmetrovko uspešno izvedel Dean Bombač za 9:6. Slovenska obramba je bila na čelu s Ferlinom še naprej odlično razpoložena, po minuti odmora, ki jo je Vranješ zahteval za dogovor o naslednjem napadu, pa Nejc Cehte ni uspel zadeti za +4.

Sledila sta dva gola Švedov, nato pa je odgovoril Bombač za 10:8. Na semaforju so ostale še tri minute časa v prvem delu. Ferlin je izjemno ustavil strel s črte šestih metrov.

 | Avtor:

A tu se je ustavilo. Najprej so Slovenci izgubili žogo v napadu, gostitelji so to izkoristili s hitrim protinapadom, nato pa sta nemška sodnika, ki sta sicer dobro opravljala svoje delo, dosodila še prekršek v napadu. Vseeno je ob glavnem odmoru ostalo pri vodstvu Slovenije z 10:9.

Izenačen dvoboj

V uvodu drugega polčasa je bil ključen mož slovenske reprezentance Blaž Blagotinšek, ki je Slovenijo najprej popeljal do dveh zadetkov prednosti, v obrambi je blokiral strel, nato pa so nad njim Švedi naredili tudi prekršek za izključitev. A mož več ni prinesel prednosti Slovencem, v napadu so v naslednjih minutah zapravili tri žoge. To so gostitelji izkoristili za izenačenje.

Slovenija je nato prihajala do zadetka prednosti, Švedi pa so večkrat izenačili. Na obeh straneh sta se izkazala vratarja - Ferlin in Mikael Appelgren. V 47. minuti je pri vranješ pri izidu 16:16 zahteval minuto odmora. Dolenec je izkoristil naslednji napad, po napaki Švedov pa je sledil še 'cepelin' na Mačkovška za vodstvo Slovencev z 18:16.

Borut Mačkovšek | Avtor: Epa Epa

Ti so v 54. minuto vstopili še vedno z dvema zadetkoma naskoka, nato pa je Bombač še ukradel žogo. Žal napad ni bil izkoriščen, Švedi pa so na drugi strani zadeli za 19:20. Sledil je nedosojen prkršek nad Bombačem, Blagotinšek pa si je v 57. minuti prislužil izključitev, ki pa je gostitelji prvenstva niso izkoristili. Dve minuti pred koncem je Ferlin ustavil strel s krila.

Vranješ je še drugič posegel po minuti odmora, do zadnjega piska sirene je ostala še minuta in 20 sekund. Švedski vratar je zaustavil strel, vendar je Blagotinšek z močjo prišel do odbite žoge. 39 sekund pred koncem je bil izključen še domači rokometaš, 19 sekund kasneje pa je Dolenec izkoristil še sedemmetrovko za končnih 21:19.

"Zelo sem vesel, da so fantje odigrali takšno tekmo. Za Švedsko je stvar drugačna. Bilo mi je kar težko ob poslušanju švedske himne. Sem Šved, ampak danes sem bil tu s slovenskimi fanti," je po koncu dvoboja za nacionalno televizijo dejal čustveni selektor Vranješ.

"Pokazali smo pravo predstavo, takšno, ki jo že dolgo nismo. Sploh v obrambi, Klemen Ferlin je bil izjemen. V prvih 15 minutah so nam dali le pet golov. V dvorani je bilo 12.500 gledalcev, ki pa jih ni bilo slišati. Slišala pa se je zato peščica naših navijačev," je bil zadovoljen tudi Mačkovšek.

EP v rokometu, skupina F:

Švedska : Slovenija  19:21 (9:10)
Dolenec 7, Bombač 5

Švica : Poljska  31:24 (14:12)
Schmid 15; Sićko 5

Lestvica:
1. Slovenija  4

2. Švedska  2
3. Švica  2
4. Poljska  0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice