Šport
650 ogledov

Slovenke na kolena spravile rokometnega velikana

slovenske rokometašice RZS/Twitter
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v prvem krogu svetovnega prvenstva v Kumamotu na Japonskem premagala Nizozemsko z 32:26 (15:14).

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so na uvodni tekmi velikega turnirja v deželi vzhajajočega sonca pokazale zobe imenitnim Nizozemkam in jih po srčni predstavi položile na kolena, po izjemnem rokometnem skalpu so naredile tudi velik korak proti drugemu delu tekmovanja.

Po dnevu premora se bodo v ponedeljek pomerile z izjemno močnimi Norvežankami, po tem dvoboju pa pa se bodo dan pozneje pomerile z Angolkami, v četrtek s Kubankami, v petek pa še s Srbkinjami.

navijači rokomet slovenija Izjemen sprejem Šport Slovenke prava atrakcija na Japonskem, navijači jih obožujejo

Slovenska reprezentanca je na minulih tekmovanjih vselej na kolena položile eno veliko rokometno ime, tradicijo pa je nadaljevala tudi na Japonskem. Na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 so ukanile gostiteljice, na SP 2017 v Nemčiji so bile boljše od Francozinje, na lanskem EP v Franciji so na kolena položile Rusinje.

Nosilke srebrnega odličja s svetovnega prvenstva na Danskem 2015 ter bronastega iz Nemčije 2017, ki so do stopničk prišle tudi na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (na Švedskem 2016 so bile druge, v Franciji 2018 pa tretje), so bile večji del dvoboja v podrejenem položaju, Slovenke pa so najbolj zbrano igro prikazale prav v prelomnih trenutkih dvoboja in odvzela skalp velikim tekmicam.

Že uvod v tekmo je obetal prelep slovenski dan v Kumamotu. Ana Gros, Tjaša Stanko, Nina Zulić in druge slovenske prvokategornice so tekmo odprle s 3:0, v 10. minuti pa prednost povišale na 7:3. Nizozemska klop je zavoljo blede igre zelo hitro zahtevala minuto odmora, ki pa ni zaustavila naleta Slovenk. Izbranke Uroša Bregarja so še vedno nadzirala slovita rokometna imena na drugi strani igrišča in povedle za štiri zadetke (9:5).

V drugi polovici prvega polčasa so slovenske igralke imele tudi nekaj preglavic, Nizozemke so se jim nekajkrat približale na gol zaostanka (9:10, 12:13 in 14:15), ob tem so Slovenke zastreljale kar tri sedemmetrovke, navkljub temu pa so se na veliki odmor odpravile s prednostjo (15:14).

veselin vujović Zamenjan Šport Vujović: Pripeljali so me zaradi karakterja, zdaj jih ta moti

Bregarjeve izbranke so si v uvodu v drugo polovico tekme znova priigrale tri gole prednosti (17:14), v 39. minuti pa so jih Nizozemke ujele in prvič na dvoboju izenačile na 18:18. A slovenske rokometašice niso vrgle puške v koruzo, v 45. minute so si po golih Tjaše Stanko, Polone Barič in Maje Svetik znova priigrale tri gole prednosti (23:20).

Francoski strokovnjak na nizozemski klopi Emmanuel Mayonnade je zahteval minuto odmora in v zadnjih petnajstih minutah mobiliziral vsa svoja najmočnejša orožja, a Slovenke se niso dale.

Vratarka Amra Pandžić je dobesedno zaklenila svoja vrata, v napadu pa so Ana Gros, Tjaša Stanko, Nina Zulić in Polona Barič dosegale gole v pravem trenutku in strle odpor favoriziranih tekmic z Nizozemke.

Prva igralka dvoboja je bila Tjaša Stanko z 12 goli, Ana Gros je dosegla sedem zadetkov. Izkazala se je tudi vratarka Amra Pandžić, ki je zbrala 15 obramb.

Matic Grošelj Intervju Šport "Ko sem o tem bral na internetu, sem bil ves prestrašen"

Izjave po tekmi:

* Uroš Bregar, selektor Slovenije: "Spet smo presenetili eno najboljših reprezentanc na svetu. Zelo sem ponosen na naša dekleta. Res je, da smo imeli proti Nizozemkam nekoliko manjšo rotacijo igralk, a smo zdržali. Svoje delo je med vratnicama odlično opravila Amra Pandžić. Stvari iz priprave na tekmice smo uspeli prenesti tudi na igrišče. To je šele prva tekma v nizu, zato ni prostora za nobeno posebno evforijo. Prvih nekaj minut po tekmi smo se resda veselil, zdaj pa se že obračamo proti Norveški."

* Tjaša Stanko, reprezentantka Slovenije: "Čestitke celotni ekipi za zmago. Znova smo pokazali, da premoremo, ne glede na to, kako majhna je Slovenija, veliko srce. S soigralkami smo se borile, priprava na tekmo je bila dobra. To sta glavna razloga za zmago nad rokometno veliko Nizozemsko."

* Nina Zulič, reprezentantka Slovenije: "Na prvi tekmi prvenstva smo pokazale nekaj nervoze, kar niti ni tako čudno, saj smo igrale proti Nizozemski, ki v Evropi in na svetu velja za rokometno velesilo. Ponosni smo na dober začetek. Dobrih predstav in zmag se nadejamo tudi na naslednjih tekmah."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice