Šport
6381 ogledov

Sodišče presodilo v primeru ene najbolj odmevnih afer zadnjega časa

Magnus Carlsen Hans Niemann Reševalni pas/Twitter
Sodišče v Misuriju zavrglo odmevno tožbo zaradi obrekovanja v šahu.

Zvezno sodišče v Misuriju v ZDA je zavrnilo 100 milijonov dolarjev (102,4 milijona evrov) vredno tožbo ameriškega šahovskega čudežnega dečka Hansa Niemanna zaradi obrekovanja proti norveškemu velemojstru Magnusu Carlsenu in spletni šahovski platformi chess.com, poroča Wall Street Journal.

Dvajsetletni ameriški velemojster je na zveznem sodišču v zvezni državi Misuri vložil civilno tožbo proti petkratnemu svetovnemu prvaku in drugim igralcem v svetu šaha, vključno s platformo chess.com. Obtožil jih je "obrekovanja" in "tajnega dogovarjanja". Niemann sodišča ni prepričal, njegovi odvetniki bodo skušali zahtevke uveljavljati na nižjem državnem sodišču.

Takrat 19-letni Niemann je 5. septembra 2022 na pokalu Sinquefield v St. Louisu premagal petkratnega svetovnega prvaka Carlsena, ki se je po porazu presenetljivo umaknil s turnirja. Nekaj tednov kasneje se je njuna partija končala le po nekaj sekundah, saj je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet, v katerem je potekal dvoboj.

Prvi igralec sveta je takrat še najstnika obtožil goljufanja. Skoraj mesec dni po Carlsenovih obtožbah so tudi na portalu chess.com objavili poročilo, v katerem so trdili, da je Niemann od avgusta 2020 "verjetno goljufal" v več kot 100 spletnih šahovskih igrah. Najstnik je zanikal obtožbe, vendar je priznal, da je goljufal pri 12 in 16 letih v spletnem šahu, nikoli pa v klasičnem šahu na šahovski mizi.

Hans Niemann | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Veseli nas, da je sodišče zavrnilo poskus Hansa Niemanna, da bi nezasluženo zmagal in se neupravičeno okoristil na zveznem sodišču v Misuriju. Niemannov poskus, da bi preprečil izražanje mnenja, s tem pravdanjem ni uspel," je dejal Carlsenov odvetnik Craig Reiser.

Mednarodna šahovska zveza (Fide) je uradno preiskavo glede Niemannovega domnevnega goljufanja odprla 29. septembra, a ta še poteka.

Niemann je od Carlsena in portala chess.com zahteval stomilijonsko odškodnino, ker naj bi z "neutemeljenimi obtožbami v kali zatrli njegovo izjemno kariero in mu uničili življenje". Niemann je bil izključen s številnih tekmovanj in "ne more več dobiti službe šahovskega učitelja v resnih šolah", so zapisali v pravdni zahtevi. Pritožba je najodmevnejše dejanje mladega šahovskega mojstra od izbruha tega, kar njegovi odvetniki imenujejo "največji škandal v zgodovini šaha".

Platforma je v poročilu zanikala, da je Niemanna izključila, ker je bila pod pritiskom Carlsena zaradi domnevnega navzkrižja interesov. Pri chess.com so takrat zapisali, da so v celoti prepričani v sposobnost svojih orodij za odkrivanje goljufij. Ugotovili so, da je Niemann najverjetneje goljufal še leta 2020 proti uveljavljenim imenom na spletnih turnirjih z denarnimi nagradami.

Ugotovili so, da so v več kot 100 dvobojih njegove poteze preveč skladne z avtomatiziranimi orodji oziroma visokozmogljivimi šahovskimi programi. Obenem so analizirali tudi Niemannov hiter vzpon po lestvici klasičnega šaha, ko je v dveh letih pridobil 750 mest. To so označili kot anomalijo, saj gre za "najhitrejši dvig po lestvici v modernem šahu, ki se je zgodil precej kasneje v življenju ter razvoju kot pri njegovih predhodnikih".

Magnus Carlsen Svetovni prvak Šport Slovenka: "Gre za enega največjih škandalov"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice