Šport
2944 ogledov

Srbija na nogah, Đokovićev oče na nož: "Sram naj vas bo! Novak, zdrži!"

Srđan Đoković
1/14
Epa
Beograjske ulice so preplavili protestniki v podporo najboljšemu tenisaču na svetu.

Dogajanje v Avstraliji, kjer prvi teniški igralec sveta Novak Đoković še čaka na razplet primera zdravstvene izjeme, je poskrbelo tudi za izjemen odziv v njegovi domovini. V Beogradu ga je pred skupščino podprlo več tisoč navijačev, njegov oče Srđjan pa je sina označil za veliko "žrtev in zapornika Avstralije".

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, se je pred stavbo srbske skupščine popoldne zbralo več tisoč ljudi, ki so izrazili podporo Đokoviću v njegovem boju, da bi lahko vstopil v Avstralijo. Zborovanje je potekalo na pobudo njegove družine, zbrane je nagovoril tudi njegov oče Srđan Đoković.

"Novak je Srbija, on predstavlja svoboden svet. Hvala, ker ste prišli, da se bomo zanj skupaj borili," je ob tem dejal njegov oče in napovedal, da se bodo protesti nadaljevali vsaj še v petek oziroma vse dotlej, dokler ne bo Novak dočakal rešitve.

Protesti v Beogradu | Avtor: Epa Epa

Nemška tiskovna agencija dpa pa je povzela dogajanje na novinarski konferenci očeta Srđana, ki je potekala v njihovi beograjski restavraciji. Med drugim je avstralsko dogajanje z njegovim sinom primerjal s križanjem Jezusa in dodal, da je "Novak luč na koncu predora in da se bo z njim in Srbijo boril celoten Balkan."

hotel za priseljence "To je škandal!" Šport Đokovićev brat razkril, kako so trpinčili Novaka

Poudaril je tudi, da je njegov sin simbol svobodnega sveta, ki pa ga ne vidi na zahodu, ampak v milijardah ljudi v vzhodni Evropi, Rusiji, Kitajski, Latinski Ameriki in Afriki. Srđjan Đoković je še dodal, da je Novak v Avstraliji pravzaprav zapornik, da so mu vzeli vse razen mobilnega telefona in da se ne more niti preobleči.

Protesti v Beogradu | Avtor: Epa Epa
Svojega slavnega sodržavljana je podprla tudi srbska predsednica vlade Ana Brnabić. V pogovoru za Sky News je dejala, da sama in vsa Srbija stoji za Novakom, ter da se bo Srbija borila za to, da bi imel Đoković pri obravnavi primera enake pravice in obravnavo kot drugi športniki.

Agencija Tanjug je omenila tudi njeno zahtevo, da bi športnika iz hotela, ki naj ne bi bil najbolj primeren za bivanje, premestili v hišo, ki jo je sicer najel za bivanje med Australian Opnom, pri čemer bi mu država pomagala z ustreznimi garancijami glede njegove lokacije.

Po drugi strani pa je, kot je poročal BBC, podpredsednik avstralske vlade Barnaby Joyce dejal, da bi morali številko ena svetovnega tenisa izgnati iz države, če se bo izkazalo, da njegove navedbe o izjemah pri cepljenju pri vstopu v Avstralijo ne držijo. Dodal je še, da si "bogataši ne bi smeli domišljati, da lahko potujejo po svetu in mislijo, da so nad zakoni drugih držav."

 
Komentarjev 25
 • matermila 11:06 09.januar 2022.

  A so Srbi že napovedali vojno Avstraliji?

 • SamoResnica 06:45 07.januar 2022.

  Če sem jaz del Balkana, ga v tem slučaju NE podpiram! :)

 • Avatar Malliosena
  Malliosena 00:20 07.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m