Šport
21473 ogledov

"Tadej, pazi! Če Mednarodna kolesarska zveza izve, kaj počneš..."

Kolesarstvo Reševalni pas/Twitter
UCI je prepovedal še dva načina kolesarjenja in izzval veliko ogorčenje.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je spremenila pravilnik dirkanja in s prepovedjo agresivnega sloga vožnje v spustih ter opiranja na krmila s podlaktjo izzvala številne polemike med tekmovalci, poroča francoski športni časopis L'Equipe. Nova pravila, ki jih je objavil Uci, bodo na najvišji ravni v veljavi od 1. aprila.

Matej Mohorič Kolesarji ogorčeni Šport UCI prepovedala manever, ki ga je iznašel slovenski šampion

Pravili glede metanja smeti ter dodatne ekipe na največjih tritedenskih dirkah, ki sta se prav tako znašli v novem pravilniku, pa sta poželi odobravanje v kolesarski karavani.

Uci bo namreč od 1. aprila precej bolj striktno kaznoval tiste, ki bodo zunaj za to označenih območij metali smeti na ali ob cesto. Na tritedenskih dirkah pa bodo dovolili nastop še eni dodatni ekipi, s čimer bo zasedba na startu Gira, Toura in Vuelte številčnejša za 23. ekipo.

Krovna kolesarska zveza pa je zavoljo varnosti prepovedala dva načina vožnje. Prvi je agresivna drža oziroma sedenje na okvirju kolesa s poganjanjem ob spustih, po čemer je zaslovel Slovenec Matej Mohorič. V kolesarski karavani je ta slog namreč poimenovan kar "Mohoričev položaj", kot navaja L'Equipe. Obenem bo prepovedano tudi naslanjanje oziroma opiranje na sredino krmila s podlaktjo, z izjemo vožnje na čas.

"Ti položaji morda ne predstavljajo nevarnosti za profesionalne kolesarje, precej bolj nevarna pa sta za amaterje in mlade kolesarje, ki želijo največje zvezde tega športa posnemati. Tisti, ki vozijo na ta način pred glavnino, tvegajo zdravje tudi ostalih. Moramo biti vzorniki mladim," je po uvedbi pravil dejal Gianni Bugno, predsednik sindikata profesionalnih kolesarjev.

Na pogajanjih z Ucijem in drugimi deležniki pri pripravi pravilnika sta sodelovala Italijan Matteo Trentin in Belgijec Philippe Gilbert.

Kazni za uporabo obeh načinov vožnje se razlikujejo - od denarne kazni v višini 840 evrov, izgube 25 točk na lestvici Ucija ali celo do izključitve s tekmovanj v svetovni seriji, na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah.

Kolesarji so ogorčenje že izrazili na družbenih omrežjih. Nemški sprinter Andre Greipel se je spraševal, koliko kolesarjev so zares povprašali o nevarnosti obeh načinov dirkanja, in dodal: "Uci bi se moral ukvarjati predvsem z drugimi vprašanji, ki se bolj tičejo varnosti na cesti, predvsem v sprintih."

Dylan Groenewegen, nesreča Dirka po Poljski | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolumbijec Egan Bernal je odločitev označil kot "nesmiselno", njegov novi moštveni kolega pri Ineos Grenadiers Tom Pidcock pa kar za "neumno". Nekdanji svetovni prvak Michal Kwiatkowski se je pošalil, "da bodo od leta 2022 prepovedali še vsakršno proslavljanje, pri čemer kolesar sname roke s krmila, ter uvedli omejitve hitrosti".

Na drugi strani je irski kolesar Dan Martin pohvalil odločitev Ucija in sindikata, "saj sta prvič delovala odločno in proaktivno, ne da bi ju pri tem vodil resen prejšnji incident".

 

"Tadej, pazi, kaj počneš!"

Svetovna serija kolesarstva se bo letos sicer začela 21. februarja z dirko po Združenih arabskih emiratih. Na njej bo nastopil tudi zmagovalec lanskega Toura, Slovenec Tadej Pogačar, ki je z nedavno objavljeno fotografijo na Instagramu postal prava spletna zvezda.

Najmlajši zmagovalec Dirke po Franciji v zadnjih stotih letih je namreč tekom trening vožnje s svojo izbranko, kolesarko Urško Žigart, posnel simpatično fotografijo, ki je navdušila svet.

Na fotografiji, ob katero je Tadej zapisal "Vsakič začutim metuljčke v trebuhu, olajšaš mi misli, ob tebi se zdi vse lepo", se namreč oba mlada zaljubljenca poljubita kar tekom vožnje na kolesu.

Zares prisrčna fotografija, katere pa naš mladi kolesarski zvezdnik ne bi mogel posneti ob bolj primernem trenutku, zdaj ko Mednarodna kolesarska zveza kar po vrsti prepoveduje vse "nevarnejše" kolesarske manevre.

Tako niti ne čudi, da so sliko pospremili številni komentarji, ki so pohvalili njeno prisrčnost, še več pa je bilo takšnih, ki so se ob fotografiji pošalili na Ucijev račun.

"Previdno, to bo naslednja stvar, ki jo bo UCI prepovedala," ter "To je pa nevaren manever. UCI bi moral to prepovedati," sta bila zgolj dva komentarja, ki sta izkoristila Tadejevo fotografijo, da sta se lahko obregnila ob nekatere nesmiselne odločitve Mednarodne kolesarske zveze

Komentarjev 1
  • marsal22 16:35 09.februar 2021.

    povečuje si testesteron !

Sorodne novice