Šport
3351 ogledov

Neverjetno, s kakšnim izzivom se bosta na Touru morala spopasti oba Slovenca

Šport: Odlična novica, tudi slovenska šampiona lahko lažje zadihata - Roglič, Pogačar Epa
Ineos na Tour z vsemi svojimi prvokategorniki, vprašljiv le še Bernal.

Ekipa Sky (po novem imenovana Ineos) je zagotovo najbolj zaznamovala zadnje desetletje Dirke po Franciji. Angleška ekipa je namreč dobila kar sedem od zadnjih devetih preizkušenj te največje kolesarske dirke na svetu.

A vse je kazalo, da se časi spreminjajo. Jumbo-Visma našega Primoža Rogliča je sestavila ekipo, ki je na zadnjem Touru naravnost pometla z angleško ekipo, medtem ko je skupni seštevk pripadel Tadeju Pogačarju, najboljši Ineosov kolesar na dirki pa je končal šele na 13. mestu.

Tadej Pogačar vs Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

V ekipi z največjim proračunom so tako zazvonili vsi alarmi, po sezoni je pripeljala nekaj zvezdniških okrepitev, na Dirki po Franciji 2021 pa ne misli ničesar prepuščati naključju, saj bo Tour napadla praktično z vsemi svojimi najmočnejšimi orožji ter tako na start postavila pravi kolesarski "dream team".

Menedžer ekipe Dave Brailsford je namreč v sredo predstavil Ineosove ambicije za novo sezono ter kapetane za posamezno preizkušnjo. Angleži bodo namreč Tour napadli kar s tremi izmed svojih štirih zmagovalcev velikih tritedenskih dirk, prav mogoče pa je, da bo tudi četrti, Egan Bernal, na startu dirke.

Zmagovalec Toura iz leta 2019 bo sicer ciljal Dirko po Italiji, njegov nastop na Touru pa bo odvisen od regeneracije po zahtevni prvi tritedenski dirki sezone. Zagotovo pa bodo Tour napadali Geraint Thomas (zmagovalec Toura leta 2018), Tao Geoghegan Hart (zmagovalec Gira leta 2020) in Richard Carapaz (zmagovalec Gira leta 2019).

Dave Brailsford | Avtor: EPA EPA

Brailsford je namreč mnenja, da bi morala biti dva ravninska zelo dolga kronometra pisana na kožo Thomasu, ki bi tako lahko ponovil uspeh izpred treh let, medtem ko naj bi bil v gorah izvrstni Carapaz opcija za napade na najtežjih vzpona Toura. Geoghegan Hart pa naj bi si sicer želel braniti lansko zmago z Dirke po Italiji, a so se na koncu odločili, da bo za njegov razvoj najbolje, da naredi korak naprej ter poizkuša napasti najtežjo dirko na svetu.

"Vprašali smo se, ali pošljemo vse najboljše kolesarje na Tour, ali jih razporedimo preko vseh treh največjih dirk. Mislim, da smo našli pravo ravnotežje preko dirk," je spregovoril Brailsford, ki bo tako tri izmed petih največjih orožij zagotovo poslal na Tour, medtem ko bo z Bernalom poizkusil napasti Giro in z najnovejšo okrepitvijo Adamom Yatesom Vuelto.

Ineos je tako presenetil mnoge, ki so pričakovali, da bo ravno Bernal njihovo glavno orožje pri napadu na Tour, a Brailsford priznava, da še ne vedo, v kakšnem stanju se bo Kolumbijec vrnil po poškodbi hrbta zaradi katere je lani odstopil z Dirke po Franciji. Dosti manj riskantno je tako na Bernala staviti na Giru, kot na dirki, ki si jo Ineos vsako leto podčrta kot vrhunec sezone.

Egan Bernal | Avtor: Epa Epa

Bernal naj bi kljub pripravam ostalih največjih zvezdnikov ekipe na Tour imel ob sebi izjemno močno ekipo pri naskoku na Giru, saj naj bi mu ob strani stali največji mladi talenti ekipe, kot so Pavel Sivakov, Daniel Martinez ter Filippo Ganna, ki je lani dobil kar štiri etape na omenjeni dirki.

Medtem ko naj bi Giro tako pripadel najmlajšim članom ekipe, pa bo Tour rezerviran za največje zvezdnike. Poleg omenjene trojice, ki že ima zagotovljeno mesto v ekipi, se bodo poleg Bernala za preostalih pet mest potegovali največji kolesarski mojstri na svetu, kot so Richie Porte, Laurens De Plus, Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Luke Rowe ter Rohan Dennis.

Poleg omenjenih treh kapetanov vsekakor najbolj odmeva ime Richieja Porta, ki je lani celo stal ob obeh Slovencih na stopničkah, ter bi lahko bil skriti as iz rokava ekipe, kar naj bi Ineosu odpiralo številne opcije, za razliko od prejšnji let, ko so se pred začetkom dirk načeloma skoncentrirali na eno ime v svojih vrstah.

"Glede na to, da lani nismo osvojili Toura ter da letos prihajamo na dirko v vlogi izzivalca, imamo možnost in svobodo, da se dirke lotimo na drugačen način. Lahko pripravimo kakšno izvirno strategijo za napad na zmago," je pojasnil Brailsford.

Brailsford | Avtor: Profimedia Profimedia

Ineos naj bi se tako dirke lotil s kar tremi kapetani, vsak pa naj bi imel svojo strategijo. Thomas naj bi si tako prednost pred konkurenti nabiral predvsem na obeh kronometrih (27-kilometerski v 5. in 31-kilometerski v 20. etapi dirke), medtem ko naj bi v gorah predvsem branil svoje vodstvo.

Carapaz, ki ne velja za najboljšega kronometrista, naj bi še posebej agresivno vozil v gorah ter naj bi neprestano napadal konkurente, ki se tako ne bi mogli skoncentrirati le na Thomasa, medtem ko je Geoghegan Hart nekakšna vmesna opcija. Zelo dober kronometrist, ki je sposoben veliko pridobiti tudi v gorah.

Richard Carapaz Giro | Avtor: Epa Epa

"Najboljša stvar glede Richarda je, da ga ni strah vzeti stvari v svoje roke. Če želi zmagati letošnji Tour, le kako lahko dobi? Zagotovo ne tako, da bo v miru čakal na oba kronometra. Svojo priložnost bo zagotovo iskal v drugih etapah," je Carapazovo strategijo predstavil Brailsford, nato pa se dotaknil svojega glavnega aduta, ki naj bi po njegovem kljub svojim 35 letom lahko konkuriral Pogačarju in podobnim.

"Ne verjamem, da je to njegova zadnja priložnost, da še kdaj dobi Tour. Ko pridete v trideseta je vse odvisno od vas samih, kako lačni ste še novih uspehov. Če imate v sebi še vedno to gorečo željo in ste pripravljeni trenirati ter žrtvovati vse, kar je potrebno... Mislim, da ni nobenih fizičnih ovir, vse je zgolj v glavi. Zadnjič sva se pogovarjala, bil je zelo navdušen, komaj čaka na start. Zagotovo je mogoče!" je predstavitev svojih glavnih adutov za letošnji Tour zaključil Brailsford.

geraint thomas | Avtor: EPA EPA

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice