Šport
1677 ogledov

"To je nekaj neverjetnega!"

Tadej Pogačar Epa
Slovensko kolesarstvo znova slavi.

Po dvojni zmagi Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja v četrti etapi do Merletta, sta v deveti obrnila vlogi in znova ugnala vse tekmece. Predvsem mladi, 21-letni kolesar UAE Team Emirates pa je dokazal, da kljub mladosti velja za enega glavnih, če ne celo glavnega konkurenta Rogliču v boju za rumeno majico.

Tako kot v soboto, je tudi v nedeljo Pogačar napadal. Medtem ko so vsi čakali, je skušal sam razredčiti skupino, kar mu je na koncu na prelazu Marie Blanque tudi uspelo. Po spustu je nato v ciljnem sprintu ugnal Rogliča in slavil svojo prvo zmago na dirki po Franciji. Skupno četrto na velikih tritedenskih dirkah, potem ko je tri etapne zmage slavil na lanski dirki po Španiji.

"Neverjetno, po tako težkem dnevu in predvsem težkem tednu je zmagati na takšni etapi proti najboljšim kolesarjem res nekaj neverjetnega," je po etapi od Pauja do Larunsa za RTV Slovenija razlagal Pogačar.

Potem ko je v petek izgubil minuto in 21 sekund, je v zadnjih dveh etapah v Pirenejih nadoknadil ogromno sekund, v skupnem seštevku pa za svojim rojakom v rumenem zaostaja "le" še 44 sekund.

Primož Roglič Video Šport Tako se je končala še ena zgodovinska etapa za Slovenijo

"Danes sem se spet počutil v redu na zadnjem vzponu, četudi je šlo na polno ves dan. Tudi mraz je po prvem težjem prelazu na spustu odigral svojo vlogo. Odlično sem se počutil, poskusil z napadom, a se tekmecev nisem uspel otresti. Potem sem igral na to, da sprintamo za zmago in uspelo mi je," je še naprej razlagal mladenič, ki bo dan po koncu Toura, 21. septembra, dopolnil 22 let.

Ko je uvidel, da v etapi ne bo prišlo do velikih zaostankov, se je osredotočil na sprint. Tudi besede tako mladega kolesarja ob številnih uspehih v karavani že očitno nekaj veljajo.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"Ko smo videli Marca Hirschija spredaj s 15 sekund prednosti, sem dejal fantom, da poskusimo ujeti in obračunati za zmago. Saj na koncu nas je kar sam počakal, saj je mislil, da nas bo lahko v sprintu prehitel. Res je zelo hiter, tudi sam sem že dirkal z njim, ampak mislim, da so mu pošle moči po dolgem begu," je o zaključku etape reporterki slovenske javne televizije dejal kolesar s Klanca pri Komendi.

Laruns je po zaslugi sijajnega sprinta obeh predstavnikov s sončne strani Alp znova postal slovenski, saj je zmago pred dvema letoma tam slavil že Roglič. Rezultati in predvsem slovenska prevlada na največji kolesarski dirki Pogačarja navdušujejo.

"Ne vem, kako naj to opišem. Res je lepo videti Slovence v ospredju, še posebej ker sem sam v to vključen, kar je neverjetno," je še dodal član moštva UAE Team Emirates.

Tadej Pogačar Po Franciji Šport Slovenca trčila na vrhu klanca, a Rogla v rumenem, Pogi do etape

V ponedeljek bo imel na Touru prost dan in priložnost za regeneracijo. Po zahtevnih etapah bo ta prišel še kako prav, čeprav ga bodo precej časa preživeli v avtobusih na poti do obale Biskajskega zaliva, kjer se bo v torek Tour nadaljeval z deseto etapo od otoka Oleron do pristaniškega mesteca Saint-Martin.

 
Komentarjev 1
  • zdrej 21:25 06.september 2020.

    Bravo, čestitke obema in vsem, ki pri tem pomagajo. Pa čeprav verjetno tega posta ne bodo videli.