Šport
144 ogledov

V finalu prvi nosilki, Čilić čaka Federerja

Simona Halep OP Avstralije Epa Simona Halep bo v finalu branila prvo mesto na lestvici WTA.
Na prvem grand slamu sezone sta znani obe finalistki v ženski posamični konkurenci, v moški pa en udeleženec sklepnega dejanja.

Romunka Simona Halep, prva nosilka odprtega prvenstva Avstralije, se je v finalu pridružila drugi nosilki, Danki Caroline Wozniacki. Sobotni finale uvodnega turnirja za veliki slam tako obeta pravo poslastico, Halepova je v Melbournu prvič prišla do finala, Wozniackijeva pa lovi svoj sploh prvi naslov na turnirjih velike četverice.

Kot prva si je finale danes priigrala Wozniackijeva, potem ko je v polfinalu Melbourna premagala nepostavljeno Belgijko Elise Mertens. 27-letna Danka je po uri in 37 minutah igre slavila zmago s 6:3 in 7:6(2) in se še tretjič (po OP ZDA 2009 in 2014) prebila do finala grand slama. "Vedno sem verjela vase, čeprav je bilo za mano tudi težko obdobje s poškodbami. To je bilo zlasti psihično težko. Ko sem to premagala, sem vedela, da lahko ostanem zdrava, da lahko trdo delam in da igram dovolj dobro," je povedala Wozniackijeva. Trdo delo se ji je obrestovalo lani, ko je igrala v osmih finalih, zmagala pa je v Tokiu in na zaključnem turnirju. Če zmaga še v finalu v Avstraliji, bo spet prevzela prvo mesto na lestvici WTA - šest let po tem, ko je bila nazadnje na vrhu. Proti Mertensovi so se ji pri serviranju za zmago pri 5:4 malce zašibile noge zaradi spomina na polfinalni obračun na tem turnirju pred sedmimi leti, ko je ob enakem izidu potem dvoboj izgubila v treh nizih proti Kitajki Li Na. "Res je postalo kar malce tesno pri 5:4. Mislim, da sem kar naenkrat postala živčna. Običajno sem zelo mirna, ko pa sem tokrat postala živčna, so se mi noge kar malce tresle," je pojasnila.

V drugem polfinalu dneva sta se pomerili Halepova in Nemka Angelique Kerber, 21. nosilka na OP Avstralije in zmagovalka turnirja 2016. Halepova je zmagala po treh nizih s 6:3, 4:6 in 9:7, v zadnjem je rešila tudi dve zaključni žogici, in bo prvič zaigrala v finalu Australian Opna. "Kar tresem se. Zelo sem čustvena po tej zmagi. Vedela sem, da bo zelo težko. Angelique je udarjala od vsepovsod. Vesela sem, da sem se ji lahko upirala. Hvala vsem za podporo. Pomagala mi je," je po dvoboju z Nemko dejala Halepova in se dotaknila še finalnega obračuna z Wozniackijevo: "Zelo jo spoštujem. Vem, da bo spet podobno. Morala bom veliko teči, zato se moram dobro spočiti. Želim igrati najbolje, da lahko verjamem v zmago in da ne razmišljam o samem naslovu."

roger federer OP Avstralije Šport Federer brez izgubljenega niza v polfinale

Marin Čilić OP Avstralije | Avtor: Epa Epa

Hrvat Marin Čilić je prvi finalist OP Avstralije. Šestopostavljeni Čilić je v polfinalu s 6:2, 7:6(4) in 6:2 ugnal Britanca Kyla Edmunda. V finalu bo igral z boljšim iz petkovega dvoboja med drugim nosilcem, Švicarjem Rogerjem Federerjem, in Korejcem Hyeonom Chungom.

29-letni Čilić, prvi Hrvat v finalu turnirja v Melbournu, je z Edmundom, 49. igralcem sveta, pred to tekmo odigral le en dvoboj, tudi lani v Šanghaju je zmagal. To bo za Hrvata sicer tretji finale turnirjev za grand slam, leta 2014 je osvojil OP ZDA, lani pa je igral v finalu Wimbledona.

"Mislim, da sem bil v drugem nizu malce premalo konstanten, tudi tekmec je začel igrati bolje, bolje sevirati, toda ostal sem osredotočen na vsako točko posebej in se je izšlo," je dejal Čilić, ki je opazil tudi nekoliko utrujenega Britanca v zadnjem nizu. "Ko sem mu odvzel servis v tretjem nizu, sem videl, da je igra pri njem padla, zgrešil je nekaj udarcev, zato sem skušal žogico udarjati na različne strani igrišča, kar je bilo ključno," je še povedal Hrvat. Britanca pa je tudi pohvalil: "Igra odličen tenis. V zadnjih letih je močno napredoval. Tukaj je do polfinala prehodil težko pot, zagotovo je pustila nekaj posledic na telesu. Toda pred njim je svetla prihodnost, še veliko ga bomo gledali."

Čilić je na tem turnirju odigral nekaj dolgih dvobojev. Na treh od šestih je bil na igrišču več kot tri ure. "Počutim se vseeno dobro, energija je dobra, tudi zahvaljujoč mojim trenerjem, ki me silijo v trdo delo. Zdaj imam nekaj dni prosto, finale v nedeljo pa bo zagotovo izvrsten," meni Hrvat.

V finalu ga čaka ali Federer, s katerim je odigral devet dvobojev in le enkrat zmagal, ali Chung, 58. igralec sveta. S slednjim je Čilić igral trikrat in vsakokrat slavil. "Chung je tukaj odigral nekaj izvrstnih dvobojev, podlaga mu zelo ustreza, je eden boljših na tej podlagi. Lepo ga je gledati in njegov napredek," je o enem izmed morebitnih tekmecev v finalu dejal Čilić, o drugem, izkušenejšem pa: "Roger je vedno agresiven. Mislim pa, da se lahko s svojo igro, z dobrim servisom, z dobrimi udarci z osnovne črte kosam z njim. Ne smem mu dovoliti, da prevzame nadzor nad igro."

OP Avstralije (posamično), polfinale (Ž):

Simona Halep (Rom/1) - Angelique Kerber (Nem/21) 6:3, 4:6, 9:7
Caroline Wozniacki (Dan/2) - Elise Mertens (Bel) 6:3, 7:6(2)

OP Avstralije (posamično), polfinale (M):

Marin Čilić (Hrv/6) - Kyle Edmund (VB) 6:2, 7:6(4), 6:2
Roger Federer (Švi/2) - Hyeon Chung (JKo) 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice