Šport
146 ogledov

Veliki rival obeh Slovencev do zmage in rožnate majice

Egan Bernal Profimedia
Izjemni Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je z zmago na deveti etapi Dirke po Italiji oblekel tudi rožnato majico vodilnega.

Na Dirki po Italiji imamo novega vodilnega! To je veliki konkurent obeh slovenskih šampionov iz zadnjih sezon, Kolumbijec Egan Bernal, ki je v zelo strmem in netlakovanem zaključku 9. etape s ciljem na vrhu smučarskega središča na Campo Felice uspel streti vse največje konkurente.

To je bila 17. zmaga 24-letnika in sploh prva etapna zmaga na tritedenskih dirkah. Kolumbijec je na tem Giru znova tisti stari Bernal, ki je leta 2019 dobil dirko po Franciji, težave s križem pa so očitno preteklost.

"Seveda sem presrečen, ampak kar ne morem verjeti, kaj se dogaja. To je moja sploh prva etapna zmaga na tritedenskih dirkah in zato, da sem v tem položaju na Giru, sem moral v lanski sezoni marsikaj žrtvovati. Res sem zadovoljen," je takoj po etapi dejal Bernal.

Kot nekdanji gorski kolesar je izkoristil zahteven makadamski zaključek po poti, ki jo sicer uporabljajo za servisiranje gondol na priljubljenem smučišču v južnem delu Apeninov. "Res je, predstavljal sem si, da bi se lahko tukaj dobro odrezal. Nisem vedel, da bo dovolj za etapno zmago. Brez tako močne ekipe za sabo mi ne bi uspelo. Zaupajo vame, čeprav včasih sam sebi ne. Vedno mi govorijo, da nisem kriv, za kar se je dogajalo v preteklem letu. To je zmaga zanje," je še po etapi organizatorjem dejal vidno čustveni 24-letnik.

Še najbolj sta se mu tokrat uspela približati domači adut Giulio Ciccone (Trek Segafredo) in Rus Aleksander Vlasov (Astana), ki sta za Kolumbijcem zaostala za sedem sekund.

Slednja sta zelo nevarna Bernalu tudi v skupnem seštevku, saj na tretjem (Vlasov) in četrtem (Ciccone) mestu zaostajata za 21 in 36 sekund. Pred njiju se je uspel vriniti še Remco Evenepoel (Deceuninck Quick Step), ki je današnjo etapo končal na 4. mestu in v skupnem seštevku zaostaja za 15 sekund.

Matej Mohorič Konec Gira Šport Grozljiv padec Mateja Mohoriča

Sama etapa je bila sicer precej raztresena, saj je glavnina že nekje na polovici uspela ujeti ogromno ubežno skupino, v kateri ni bilo nobenega pravega sodelovanja.

V drugi polovici preizkušnje se je nato uspela izoblikovati nova velika ubežna skupina, katero je sestavljalo 17 kolesarjev, ki so si uspeli privoziti prednost rahlo večjo od treh minut.

Med vzponom na Ovindoli okoli 30 kilometrov pred ciljem se za najmočnejše ubežnike izkažejo Michael Storer, George Bennett, Geoffrey Bouchard, Matteo Fabro, Nicolas Edet, Simon Carr in Bauke Mollema, katerim se čez nekaj časa v ospredju pridružita še Koen Bouwman in Tony Gallopin.

26 kilometrov do cilja s solo akcijo poizkusi Carr, katerega kmalu v vodstvu prehiti Bouchard, medtem ko se v lov za njim podajo Mollema, Bouwman in Storer.

4 kilometre pred ciljem se izmed zasledovalcev za najtrši oreh izkaže Bouwman, ki začne hitro manjšati razliko do vodilnega Boucharda, katerega ujame tike pred zadnjim kilometrom... A na koncu oba ostaneta praznih rok.

Iz glavnine se je namreč na poslednjem vzponu izstrelil Bernal, čigar ekipa je prej ves čas narekovala tempo, Kolumbijec pa je vse skupaj mojstrsko dokončal. Nesrečna ubežnika je ujel 300 metrov pred ciljem, s še eno pospešitvijo pa se je rešil tudi njiju ter edinega sopotnika iz glavnine, ki je še lahko držal njegov tempo, Cicconeja, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Na dirki po Italiji pa po grdem padcu Mateja Mohoriča ostaja le še njegov moštveni kolega Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Danes je etapo končal nekoliko v ozadju, potem ko je na predzadnjem klancu nekaj časa narekoval ritem za kapetana, Italijana Damiana Carusa. Etapo je sklenil na 88. mestu (+9:16), v skupnem seštevku pa je napredoval za deset mest in je zdaj 96. (+1:01:03).

Drugi Slovenec na Giru, Mohorič, je v prvem delu etape grdo padel, potem ko je zdrsnil na spustu in nato zadel še ob cestno luknjo. Prevrnil se je s kolesa in z glavo udaril ob tla. Slovenec, ki mu je pri trku počilo kolo, je bil vidno pretresen. Kasneje so ga oskrbeli zdravniki in ga na nosilih naložili v reševalno vozilo. Ves čas je bil Podbličan pri zavesti.

Matej Mohorič Grozljivka na Giru Šport Takšna so prva poročila o stanju slovenskega asa po grozljivem padcu

Iz bolnišnice v Avanzzanu je klubski zdravnik za družabna omrežja moštva sporočil, da ima 26-letnik iz Podblice pretres možganov in da bo noč ob radioloških testih preživel v bolnišnici.

V ponedeljek bo pred prvim prostim dnem na sporedu še deseta etapa od L'Aquile do Foligna (139 km). Namenjena bo predvsem ubežnikom ali sprinterjem, ki jih čaka le en kategoriziran vzpon 38,7 km pred ciljem.

* Izidi, 9. etapa (Castel di Sangro - Campo Felice, 158 km):
 1. Egan Bernal (Kol/Ineos Granadiers)                   4:08:23
 2. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                   + 0:07
 3. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)          isti čas
 4. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-Quick-Step)             0:10
 5. Dan Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)             isti čas
 6. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)                 0:12
 7. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                        isti čas
 8. Marc Soler (Špa/Movistar)
 9. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)
10. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-Step)
...
88. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                    9:16
...

- odstop: Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)

- skupni vrstni red:
 1. Egan Bernal (Kol/Ineos Granadiers)                  35:19:22
 2. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-Quick-Step)           + 0:15
 3. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana-Premier Tech)              0:21
 4. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                     0:36
 5. Attila Valter (Mad/Groupama-FDJ)                        0.43
 6. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo)                    0:44
 7. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious)                 0:45
 8. Dan Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)                 0:51
 9. Simon Yates (VBr/BikeExchange)                          0:55
10. Davide Formolo (Ita/UAE Team Emirates)                  1:01
...
96. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                 1:01:03
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice