Šport
8935 ogledov

Veliki Rogličev "sovražnik" bi lahko okrepil največjega konkurenta Jumbo-Visme

Primož Roglič in Vincenzo Nibali Profimedia
Športni agent enega največjih kolesarjev vseh časov je pred meseci zanikal možnost prestopa, zdaj pa je povsem obrnil ploščo.

Najboljši kolesar zadnjih dveh let, Slovenec Primož Roglič, zaradi svoje mirne in nekonfliktne osebnosti v svetu kolesarstva nima pravih sovražnikov.

Vincenzo Nibali in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

A še najbližje temu bi lahko uvrstili izjemnega Italijana Vincenza Nibalija, s katerim sta (predvsem po zaslugi rumenih italijanskih medijev) bila bitko na Dirki po Italiji leta 2019.

"Morski pes iz Messine" je bil takrat besen na Rogliča predvsem zaradi tega, ker je verjel, da sta izgubila Giro, ker se je Roglič ves čas osredotočal le nanj in mu tudi nesprestano sledil, medtem ko na napade drugih ni želel odreagirati, na koncu pa je oba zaradi njune medsebojne bitke ugnal Richard Carapaz.

Primož Roglič in Vincenzo Nibali | Avtor: Profimedia Profimedia

Njun medsebojni dvoboj so nato ves čas še napihovali italijanski mediji željni škandala, Nibali pa je šel celo tako daleč, da je preko njih Rogliču zabrusil, da če mu že sledi ves čas, mu lahko sledi še na poti domov, kjer mu bo pokazal vse svoje lovorike, ki jih je do tedaj že osvojil in katere si lahko Roglič le želi.

Toda Dirka po Italiji se je končala, oba kolesarja pa sta se v letu 2019 pomerila le še na treh italijanskih jesenskih klasikah, kjer Nibali ni mogel konkurirati izjemnemu Slovencu, ki je dobil dirki Giro dell'Emilia (Nibali 23.) ter Tre Valli Varesine (Nibali odstopil), medtem ko je na najprestižnejši jesenski klasiki, Dirki po Lombardiji, Roglič končal na 7. mestu, Nibali pa šele na 23.

Primož Roglič in Vincenzo Nibali | Avtor: Profimedia Profimedia

Rivalstvo je nato popolnoma ugasnilo v letu 2020, ko sta se v celem letu medsebojno pomerila le na Svetovnem prvenstvu, ko je Roglič končal na 7. in Nibali na 15. mestu, pa tudi sicer verjetno ne bi bili priča kakšnim silovitim bitkam, saj je bil Roglič praktično celo leto nedotakljiv, medtem ko je italijanski šampion zaključil eno najslabših sezon v svoji karieri, tekom katere je vredno izpostaviti le 4. mesto v skupnem seštevku dirke Paris-Nica, 6. mesto na Dirki po Lombardiji ter 7. mesto v skupnem seštevku Dirke po Italiji.

A rivalstvo med obema šampionoma bi lahko ponovno zaživelo, če je kaj resnice v govoricah, da naj bi Nibali kmalu okrepil najbolj slovito ekipo v svetu kolesartva ter velike nasprotnike Rogličeve ekipe Jumbo-Visma, britansko moštvo Ineos Grenadiers (nekdanji Sky).

Team Ineos | Avtor: Profimedia Profimedia

Nibalija sicer pogodba s trenutnim moštvom Trek Segafredo veže do konca leta 2021, a je italijanski kolesarski "insider" Beppe Conti razkril, da naj bi imel zmagovalec vseh treh velikih tritedenskih dirk na mizi pogodbo s strani britanske ekipe za sezono 2022.

"Nibali bi v ekipi prevzel vlogo mentorja mladim kolesarjem, ki bi poizkušali napasti največje tritedenske dirke, kot so Egan Bernal, Tao Goeghagan Hart, Richard Carapaz ter Aleksander Vlasov, kateri naj bi se leta 2022 prav tako pridružil Ineosu iz Astane. Po odhodu Chrisa Frooma ekipa potrebuje vodjo, ki bo pomagal mladim kolesarjem. Nibali je dobil ponudbo s strani ekipe, zdaj pa sam odloča, če si tega želi" je izjavil Conti.

Nibalijev športni agent Alex Carera, ki je sicer spomladi takšna namigovanja s strani določenih medijev ovrgel kot absurdna, tokrat več ne deluje tako prepričljivo, čeprav še vedno trdi, da ga vodja ekipe Ineos Dave Brailsford še ni kontaktiral.

Vincenzo Nibali | Avtor: Profimedia Profimedia

"Prestop Nibalija k Ineosu bi bil zahteven, toda vse je mogoče na kolesarski tržnici. Takšen posel bi bil težek, a ne nemogoč," je tokrat izjavil Carera.

Vprašanje je sicer, koliko lahko Nibali, ki je novembra dopolnil že 36 let ter je počasi v zatonu svoje kariere, na kar kažejo tudi rezultati v zadnjem letu, še ponudi najboljšim kolesarskim ekipam...

Toda tako izjemnega kolesarja, kot je Morski pes iz Messine, ki se lahko v karieri pohvali kar z dvema skupnima zmagama (ter sedmimi etapami) na Giru ter eno skupno zmago na Touru (6 etapnih zmag) in Vuelti (2 etapni zmagi) ter tudi tremi zmagami na velikih kolesarskih spomenikih (dvakrat Dirka po Lombardiji, enkrat Milano-San Remo), ne smemo nikoli prezgodaj odpisati.

Vincenzo Nibali | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice