Šport > Zimski športi
19518 ogledov

Alpska smučarka po sporu z zvezo končala kariero

edit miklos Epa
Tridesetletnica je presenetila s svojo odločitvijo.

Alpska smučarka Edit Miklos je zaradi nesoglasij z vodstvom smučarske zveze naše vzhodne sosede (VIST) nepričakovano oznanila, da končuje profesionalno športno pot.

Najuspešnejša madžarska smučarka se je znašla v konfliktu s krovno zvezo, kateri očita amaterizem, nezmožnost usmerjenega razvoja in celo šikaniraje. Miklosova je na presenečenje madžarske javnosti končala kariero in oddala kandidaturo za predsedniški stolček.  

V nedeljo je bila na izrednem kongresu zveze izglasovana za novo predsednico, vendar nekdanji predsednik Andras Bajai rošade ne priznava, zato se primer seli na sodišče.

mikaela shiffrin Sanjska sezona Šport Shiffrinova zaslužila več kot Tina Maze

Miklosova je nastopila 88 tekmah za svetovni pokal in 25. januarja 2015 svoji državi prismučala prve stopničke s tretjim mestom na smuku v švicarkem St. Moritzu. Tretja je bila tudi v predlanski sezoni na smuku v kanadskem Lake Louisu. Prav na tej tekmi je svojo drugo od skupno sedmih zmag v svetovnem pokalu vpisala slovenska smukaška kraljica Ilka Štuhec.

V skupnem seštevku je najboljši rezultat dosegla v sezoni 2015/2016 (42. mesto), njena najvišja uvrstitev v seštevku posamične discipline pa je 14. mesto v kraljevski disciplini, prav tako v sezoni 2015/2016. Najboljšo olimpijsko uvrstitev je dosegla leta 2014 v Sočiju s sedmim mestom na smuku.

Mölgg Moelgg Maze Sölden veleslalom trening pogovor Konec kariere Šport Ilka v novi sezoni brez številnih tekmic, slovo tudi Slovenca

Madžarka se je o razlogih za predčasno slovo razpisala v obširni objavi na Instagramu. "Dragi navijači, odločitev je bila boleča in provokativna. To je velik preobrat v moji karieri. Ponosna sem na svoje rezultate in na to, da sem Madžarsko ponesla med smučarske nacije. Zaradi spora s smučarsko zvezo nisem več mogla sodelovati s trenutnim vodstvom. Prepričana sem, da bom s svojim znanjem in izkušnjami lahko pomagala mlajšim generacijam. Odločitev ni bila lahka. Zdravje pri tem ni igralo nobene vloge. Smučanje je moje življenje in vedno bo tako. Odločila sem se, da končam aktivno kariero in kandidiram za predsednico smučarske zveze," je zapisala Miklosova in se zahvalila vsem, ki so ji pomagali na profesionalni športni poti.

edit miklos | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice