Šport > Zimski športi
46441 ogledov

Bes strokovnjaka: "Krivi so sodniki! Sodniki so Petru odvzeli medaljo!"

Peter Prevc Profimedia
Peter Prevc za las ob kolajno, Jelko Gros za izgubo medalje obtožil sodnike.

Japonski smučarski skakalec Ryoyu Kobayashi (275 točk) je osvojil naslov olimpijskega prvaka na srednji napravi v Zhangjiakouju. Za las pa je brez kolajne ostal kapetan slovenske ekipe Peter Prevc (265,4), ki je bil po prvi seriji drugi, na koncu pa je zasedel četrto mesto. Do tretjega olimpijskega odličja v karieri mu je zmanjkalo pol točke.

Prevcu so medaljo odnesle nekoliko slabše sodniške ocene proti tekmecem. Srebro je tako osvojil avstrijski veteran Manuel Fettner (270,8 točke), bron pa Poljak Dawid Kubacki (265,9).

Peter Prevc Za las Šport Prevc za pičle pol točke ob stopničke

Peter Prevc je namreč v prvi seriji skočil kar 103 metre ter ob skoku brez napak od sodnikov dobil le trikrat oceno 18,5, medtem ko je Kobayashi za meter in pol daljši skok dobil kar dvakrat 19,5 in enkrat 19.

Še bolj očitna pa je bila razlika v drugi seriji, ko je Peter ob skoku 99,5 metrov prejel dve 18 in eno 18,5. Skok je ponovno opravil brez napake, a je vseeno dobil nižje ocene od Kobayashija, ki je za popolnoma isto dolžino prejel kar tri 18,5. Če bi enako ocenili tudi Petra, bi bila medalja slovenska.

Peter Prevc | Avtor: RTVSLO RTVSLO

Tako pa je Peter Prevc izgubil tretje mesto proti Kubackemu, ki je resda bil v drugo za tri metre in pol daljši, a je ob doskoku izrazito na zadnjo nogo ter ob rahlo pobegli smučki vseeno dobil trikrat 18,5, oziroma boljše ocene od Petra, ki je svoje telemark resnično "zalimal" na doskočišče.

Med samo tekmo je bil takoj po Petrovem skoku nad sodniki besen tudi strokovni sodelavec RTV Slovenije ter športni funkcionar in občasni delegat ter član žirije na tekmah Svetovnega pokala, Jelko Gros.

"To bo dovolj najmanj za bronasto medaljo. Najmanj bronasto medaljo! Upam, da so ga tokrat sodniki nagradili s kakšno boljšo oceno. Medalja bo. Šele 3. mesto? Pa kako so sodniki zdaj ocenili Petra Prevca? To pa res ne razumem," je bil po nastopu Prevca, predzadnjega skakalca druge serije, začuden Gros.

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Mislim, da se je te pol točke izgubilo pri sodnikih. Sodniki so Petra preslabo ocenili, že v prvi seriji je dobival nizke ocene. Če naredim primerjavo, ko boste gledali počasne posnetke, Prevca ste si zapomnili, tako da si poglejte še Kubackega. Peter je dobil dvakrat 18 in enkrat 18,5, Kubacki pa trikrat 18,5. In če mene vprašate, a moja beseda trenutno pri sodnikih nič ne velja, so sodniki Petru odvzeli medaljo."

"Peter je naredil doskok, smučke mu ni nič 'pobralo', in bi si tiste pol točke več zaslužil. Že v prvi seriji je dobil prenizke ocene, sodniki ga ocenjujejo po povprečju letošnje sezone. Toda Peter Prevc na teh Olimpijskih igrah ni isti Peter Prevc letošnje sezone. Zaslužil bi si, da niso sodniki tisti, ki odločajo, kdo bo dobil kakšne barve medaljo."

Da je Prevc dobil prenizke ocene, se je strinjal tudi glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota: "Peter si nima kaj očitati, odlično je odskakal, mislim, da bi moral osvojiti to medaljo. Zmanjkalo je sreče, oziroma lepše sodniške ocene. Zaslužene lepše ocene!"

Robert Hrgota | Avtor: RTVSLO RTVSLO

A na koncu vseeno ni želel prilivati olja na ogenj: "Mislim, da bi sodniške ocene lahko bile višje, ampak to je bolj debata za zvečer... ob piru, tako da pač je, kar je. Malo je zmanjkalo, ampak zame je to četrto mesto kot olimpijska medalja."

Skakalce nov boj za odličja na tej skakalnici čaka že v ponedeljek, ko se bodo skupaj s skakalkami pomerili na tekmi mešanih ekip. Slovenija je na generalki za OI v Willingenu zanesljivo zmagala na tej tekmi; takrat so slovenske barve zastopali Nika Križnar, Ema Klinec, Cene Prevc in Anže Lanišek, tokrat pa bo Slovenija nastopila v precej spremenjeni zasedbi.

Urša Bogataj, NIka Križnar Favoriti Šport Znana četverica za tekmo mešanih ekip
Komentarjev 12
  • munja 10:01 07.februar 2022.

    Sodniki so Petra zagotovo prikrajšali za medaljo, ker je skočil samo en meter manj od Kubackega z neprimerno boljšim doskokom in telemarkom. Tako da bi po vseh pravilih moral dobiti medaljo.

  • johan 21:00 06.februar 2022.

    Dejstvo je, da je skočil premalo. Tega se zaveda tudi trener Hrgota, ker ni vložil pritožbe. Če pritožba ne bi uspela, bi se lahko pritožili še na Mednarodno športno razsodišče za šport (Cas). . A zdaj je prepozno. Jaz sem ...prikaži več dal samo dokaz, da razpravljanje o tem nima nobenega smisla. Če se akterji uradno ne pritožijo, je potem to res le debata ob pivu ali pa na socialnih omrežjih.

  • Avatar Leon
    Leon 19:28 06.februar 2022.

    Velikokrat slišimo kritike na račun sodnikov kadar našim ne gre dobro ! Kaj je storila Smučarska zveza v tej smeri ? Ugotavljam ,da so na največjih tekmovanjih sodniki iz Italije ,Madžarske , Rusije ,USA ....torej držav ,ki sodijo v B ...prikaži večB kategorijo smučarskih skokov .Kje so naši strokovnjaki ? Ali je strokovnjak Gros ,katerega presežek je NOČNA POSODICA in njegov so komentator Stare ,ki ustvarja nove termine v smučarskih skokih kot so RUMENJAK in PLAVČEK ? Potem se ne čudite !

Sorodne novice