Šport > Zimski športi
185 ogledov

Feuz blizu malemu globusu, Čater med petnajsterico

Beat Feuz smuk Garmisch Epa Beat Feuz.
Alpski smučarji so se v Garmisch-Partenkirchnu pomerili na smuku.

Beat Feuz je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, zadnjem pred olimpijskimi igrami v Južni Koreji. Švicar je z najhitrejšo linijo (1:55,39 minute) za 18 stotink sekunde prehitel Italijana Dominika Parisa in Avstrijca Vincenta Kriechmayrja na drugem mestu.

Feuz je naredil pomemben korak v boju za mali smukaški globus. Švicar vodi s 542 točkami, glavni konkurent Norvežan Aksel Lund Svindal (502), ki je bil danes četrti, zaostal je 28 stotink sekunde, ima le 40 točk manj. Srečo v nesreči je imel Italijan Christof Innerhofer, ki je bil najhitrejši na obeh treningih, saj je na enem od zavojev zdrsnil na bok, a se je čudežno pobral ter kljub napaki, ki ga je stala stopničk, osvojil 14. mesto (+1,15).

Tridesetletni Feuz je vpisal svojo deseto zmago v svetovnem pokalu, sedmo smukaško, preostale tri ima na superveleslalomih. To je njegova tretja zmaga v tej sezoni. V Garmischu je bil pred letošnjim januarjem dvakrat tretji, lani in pred dvema letoma.

Meta Hrovat Lenzerheide veleslalom Veleslalom Šport Meta Hrovat poskrbela za senzacijo!

Garmisch-Partenkirchen je kraj največjih slovenskih uspehov. Prav tu je Andrej Jerman leta 2007 zmagal. Slovenci tokrat po stopničkah niso posegli, so pa trije osvojili točke. Najbolje se je odrezal 25-letni Celjan Martin Čater, ki je nastopil s številko 32 ter ob prihodu v cilj za zmagovalcem zaostal le 1,17 sekunde, kar mu je na tretjem smuku na Kandaharju prineslo 15. mesto. Tako dober na smukih za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je lani dvakrat odstopil, še ni bil. To je njegov drugi najboljši dosežek na smukih za svetovni pokal, potem ko je bil letos enajsti na smuku v Wengnu. Čater je najboljši Slovenec v smukaškem seštevku na 27. mestu (46 točk).

"Moram reči, da sem imel v Wengnu pa že prej, nek ritual, da stopnjujem na treningu in potem dam na tekmi res maksimum. Ta ritual mi kar dobro uspeva. Dane sem poskusil maksimalno napasti, čeprav z zgornjim delom nisem najbolj zadovoljen. V spodnjem delu pa sem se z borbo in dobrim smučanjem dobro držal, da nisem izgubil preveč. Tako sem prišel do kar dobrega rezultata. To je potrditev, da se dela tako, kot je treba. Kar se mene tiče, nadaljujem v tempu po planu, za olimpijske igre in naprej," je po preizkušnji v Nemčiji dejal Čater.

Boštjan Kline in Klemen Kosi (+1,81) sta si razdelila 25. mesto. Četrti Slovenec Miha Hrobat smukaškega debija na strmem Kandaharju ni končal v cilju. Večja pričakovanja je imel Kline, ki je prav na tem smuku pred dvema letoma osvojil stopničke, bil je drugi. Tokrat je bil njegov izkupiček skromnejši, čeprav je startal kot deseti. Pred odhodom na olimpijske igre v Pyeongchangu še ni dobil pravega odgovora o formi in materialu. Pred letošnjo preizkušnjo na progi Kandahar je bil na smuku najboljši 21. (Wengen), najboljši dosežek pa je bilo 13. mesto na superveleslalomu v Val Gardeni. Enak zaostanek je vpisal Klemen Kosi, ki je s 24. mestom vendarle prišel do svojih prvih smukaških točk v tej sezoni.

To je bil zadnji moški smuk pred zimskimi olimpijskimi igrami. Pred OI sta na sporedu le še nedeljski veleslalom in torkova paralelna tekma v Stockholmu. 

Nemec Thomas Dressen je dobil sloviti smuk v Kitzbühlu, Feuz je zmagal v Wengnu in Lake Louisu, Italijan Dominik Paris je bil najhitrejši v Bormiu, Norvežan Aksel Lund Svindal pa smukaški preizkušnji v Val Gardeni in Beaver Creeku.

Garmisch-Partenkirchen, smuk (M):

1. Beat Feuz (Švi) 1:55,39
2. Dominik Paris (Ita) +0,18
  . Vincent Kriechmayr (Avt) +0,18
4. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,28
5. Hannes Reichelt (Avt) +0,36
6. Peter Fill (Ita) +0,49
7. Thomas Dressen (Nem) +0,53
8. Matthias Mayer (Avt) +0,64
9. Brice Roger (Fra) +0,83
10. Emanuele Buzzi (Ita) +0,99
...
15. Martin Čater (Slo) +1,17
25. Boštjan Kline (Slo) +1,81
    . Klemen Kosi (Slo) +1,81
...

Smuk, skupno (7):

1. Beat Feuz (Švi) 542 točk
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 502
3. Dominik Paris (Ita) 334
4. Thomas Dressen (Nem) 301
5. Kjetil Jansrud (Nor) 264
...
27. Martin Čater (Slo) 46
33. Boštjan Kline (Slo) 24
49. Klemen Kosi (Slo) 6
...

Skupni seštevek SP (27/37):

1. Marcel Hirscher (Avt) 1154 točk
2. Henrik Kristoffersen (Nor) 980
3. Aksel Lund Svindal (Nor) 716
4. Kjetil Jansrud (Nor) 665
5. Beat Feuz (Švi) 636
...
35. Žan Kranjec (Slo) 169
47. Martin Čater (Slo) 120
57. Boštjan Kline (Slo) 83
88. Štefan Hadalin (Slo) 34
90. Klemen Kosi (Slo) 32
147. Miha Hrobat (Slo) 3
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice