Šport > Zimski športi
5316 ogledov

Meta Hrovat poskrbela za senzacijo!

Meta Hrovat Lenzerheide veleslalom Epa Meta Hrovat je v Lenzerheideju prvič v karieri stopila na stopničke.
Alpske smučarke so se v Lenzerheideju merile na veleslalomu. Slovenke so nastopile odlično.

Slovensko alpsko smučanje slavi nov uspeh. Meta Hrovat je s tretjim mestom na veleslalomu v Lenzerheideju osvojila prve stopničke v karieri. Uspeh 19-letne smučarke iz Podkorena sta s petim in 14. mestom dopolnili Ana Drev in Tina Robnik. Točke je s 26. mestom osvojila tudi Ana Bucik.

Hitrejši od Hrovatove sta bili le aktualna svetovna prvakinja Francozinja Tessa Worley, ki je vodila že po prvi vožnji, ter olimpijska zmagovalka iz Vancouvra 2010 Nemka Viktoria Rebensburg, ki je bila druga na prvi progi.

Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Američanka Mikaela Shiffrin je vpisala zanjo skromno sedmo mesto, za Worleyjevo je zaostala 1,97 sekunde, za Hrovatovo pa 14 stotink. Lenzerheide je prinesel tudi novo vodilno v veleslalomskem seštevku. To je Rebensburgova, ki ima na vrhu 502 točki, druga je Worleyjeva (470), tretja Shiffrinova (421).

Meta Hrovat Lenzerheide Po tekmi kariere Šport "Nisem bila domača na odru, punci sta mi pomagali"

Hrovatova je svoje prve stopničke v svetovnem pokalu osvojila z drugim časom finalne vožnje ter s 14. izhodiščem po prvi vožnji. Hrovatova je druga Slovenka s stopničkami na veleslalomih v Lenzerheideju, kjer je 17. marca 2013 zmagala Tina Maze. Zadnja Slovenka, ki je na veleslalomih osvojila s stopničke, je bila pred dvema letoma Drevova z drugim mestom na zlati lisici v Mariboru.

Članica smučarskega kluba iz Kranjske Gore je velik talent kazala že pred dvema letoma na olimpijskih igrah mladih v Lillehammerju, ko je bila tretja na veleslalomu. Zdaj pa je po Tini Maze, Ani Drev, Špeli Pretnar, Mojci Suhadolc, Urški Hrovat, Nataši Bokal, Mateji Svet in Katarini Zajc postala deveta Slovenka s stopničkami na veleslalomski tekmi svetovnega pokala. Pred letošnjim Lenzerheidejem je bila v svetovnem pokalu že v Lienzu, ob koncu lanskega leta, članica najboljše deseterice, ko je veleslalom končala na osmem mestu. V Kranjski Gori je bila na svojem hribu 13., veleslalom na Kronplatzu pa je končala na 15. mestu.

Rebensburg Worley Meta Hrovat Lenzerheide veleslalom | Avtor: Epa Epa

Hrovatova je zelo dobro s številko 28 na startu nastopila že na prvi progi, ko je še po zadnjem merjenju imela osmi vmesni čas. Na koncu je zaostala 2,08 sekunde za Worleyjevo. Na drugi progi je zelo odločno zagrizla v strmino takoj po startu, kjer so imele skorajda vse tekmovalke velike težave, Gorenjka pa ni popustila vse do cilja ter prevzela mesto vodilne, ki ga je izpustila iz rok šele ob nastopu najboljših dveh iz prve vožnje, ki ju je rešila visoka prednost. A prvih stopničk ji nihče več ni mogel vzeti.

Drugo vožnjo je postavil glavni slovenski trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik.

Drevova je s petim mestom, po prvi vožnji je bila 11., vpisala najboljši izid v sezoni. V finalu je napredovala tudi Robnikova, ki je s 17. mesta skočila na 14. Kar nekaj časa sta bili Slovenki Hrovatova in Drevova vodilni. Bucikova, ki se je v petek na alpski kombinaciji s tretjim mestom veselila svojih prvih stopničk, je zahtevno preizkušnjo končala na 25. mestu, kar so njene tretje veleslalomske točke v karieri.

Kar tri Slovenke so v prvi petnajsterici v posebnem seštevku discipline. Drevova (176) na devetem mestu ter Hrovatova (145) in Robnikova (144) na 12. in 13. Znova, še drugič po Kronplatzu, so točke osvojile vse štiri slovenske predstavnice na startu, kar tri Slovenke, pa so še drugič v tej sezoni po Lienzu, veleslalom končale v prvi petnajsterici.

 

Rebensburgova je dobila tri veleslalome v tej sezoni, zadnjega na Kronplatzu ter uvodna v Söldnu in Killingtonu. Shiffrinova je zmagala dvakrat (Courchevel, Kranjska Gora), Federica Brignone je bila najhitrejša v Lienzu.

Šlo je za zadnji ženski veleslalom pred olimpijskimi igrami v Pyeongchangu.

Beat Feuz smuk Garmisch Smuk Šport Feuz blizu malemu globusu, Čater med petnajsterico

Lenzerheide, veleslalom (Ž):

1. Tessa Worley (Fra) 2:10,81
2. Viktoria Rebensburg (Nem) +0,07
3. Meta Hrovat (Slo) 1,45
4. Simone Wild (Švi) 1,49
5. Ana Drev (Slo) 1,59
6. Ragnhild Mowinckel (Nor) 1,84
7. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1,97
8. Petra Vlhova (Slk) 2,09
9. Federica Brignone (Ita) 2,13
 . Bernadette Schild (Avt) 2,13
...
14. Tina Robnik (Slo) 2,38
25. Ana Bucik (Slo) 5,61
...

Veleslalom, skupno (7):

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 502 točk
2. Tessa Worley (Fra) 470
3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 421
4. Federica Brignone (Ita) 274
5. Ragnhild Mowinckel (Nor) 271
...
9. Ana Drev (Slo) 176
12. Meta Hrovat (Slo) 145
13. Tina Robnik (Slo) 144
40. Ana Bucik (Slo) 10
...

Skupni seštevek SP (27/39):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1513 točk
2. Viktoria Rebensburg (Nem) 714
3. Wendy Holdener (Švi) 702
4. Tina Weirather (Lie) 601
5. Petra Vlhova (Slk) 594
...
35. Ana Drev (Slo) 176
38. Ana Bucik (Slo) 152
42. Meta Hrovat (Slo) 145
43. Tina Robnik (Slo) 144
53. Maruša Ferk (Slo) 96
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.