Šport > Zimski športi
28753 ogledov

Hrgota navdušen nad formo tega varovanca: "Na treningih je tako močan, da ..."

Anže Lanišek Epa
Skakalci se v Kuusamo odpravljajo v nespremenjeni zasedbi.

Sezona smučarskih skokov se bo konec tedna nadaljevala v Kuusamu. Slovenska ekipa bo v Ruko odpotovala nespremenjena. Na Finskem bodo reprezentančne barve branili Anže Lanišek, Timi Zajc, Peter in Domen Prevc, Lovro Kos in Žiga Jelar.

Skakalci se bodo na sever Evrope odpravili že v sredo, da si v Ruki zagotovijo dodaten dan treninga na snegu, vsi v en glas pa poudarjajo, da si po deževnem uvodu na plastiki Wisle komaj želijo prvo tekmo na snegu. Za nameček gre za veliko skakalnico, kjer gre slovenskim reprezentantom po pravilu zelo dobro.

"Res komaj čakamo. Vsako leto imamo tukaj izide dobre in Anže je tukaj lani prvič zmagal. V zelo dobri formi sta tudi Timi Zajc in Peter Prevc, raven skokov je dvignil tudi Žiga Jelar, ki zdaj potrebuje samo tekme. Tudi Domen je blizu in mislim, da bomo šele ta vikend res začeli to sezono. Nekaj manjših težav ima le Lovro Kos," je po današnjem treningu na srečanju z mediji razmišljal glavni trener Robert Hrgota, ki je zaradi jutranjih terminov tekme spremenil tudi urnik treningov reprezentance.

Robert Robi Hrgota | Avtor: sloski.si Robert Hrgota. sloski.si

Posebej zadovoljen je s formo Laniška, ki je že v Wisli potrdil pripravljenost z drugim mestom: "Zelo je konstanten. Na treningih je tako močan, da se lahko že malo igra z občutki in res pri njem o uvrstitvi odločajo le podrobnosti."

Napredek pa se pričakuje tudi pri preostalih reprezentantih. "Na prvi tekmi v Wisli je šlo vse narobe, zato smo bili nekako v krču, kar se seveda pozna. Morda je to komu ostalo tudi v glavi in preko tega gremo lahko samo z dobrimi dosežki," je še dodal Hrgota in najavil tudi, da bo šele po teh tekmah preveril, ali si morda kdo iz ekipe B zasluži vpoklic za ekipo za svetovni pokal.

Lanišek je potrdil, da je 14-dnevni premor po uvodu v sezono izkoristil za piljenje forme: "Določene stvari sem popravil in to je najbolj pomembno."

Kuusama pa se veseli, a vsaj na glas novih odmevnih uvrstitev ne napoveduje. Lani je tam slavil zmago, a vendar je v Ruki doživel tudi padec. "Skakalnica mi leži, morda pa pri teh dobrih občutkih pretehta tudi tista zmaga. Zase lahko rečem, da imam visoka pričakovanja in seveda imam svoje cilje v glavi. Predvsem si želim dobre skoke in v skokih uživati."

Anže Lanišek | Avtor: Epa Epa

In prav s skoki je letos Lanišek zelo zadovoljen. "Vse od tekme v Hinzenbachu res uživam. Tam mi je šlo, šlo je nato tudi v Klingenthalu ... Ko se sprostiš, gre vse veliko lažje. Vesel pa sem, da vrhunske forme nisem ujel že poleti, saj bo sezona zelo dolga."

Sproščenost je tisto, kar je manjkalo Petru Prevcu na prvi tekmi sezone na Poljskem. "Vse to se ne pozna veliko, a razlike na tekmi so bile tako majhne, da sem bil na koncu na slabši strani. V zraku se bo treba boriti, saj so izidi zelo zgoščeni."

Forma na treningu je zelo dobra. Izkušeni Prevc pa vseeno slikovito opozarja: "To bomo videli ta vikend. Na vasi se lahko hvalimo, a treba bo v svet in tam kaj pokazati. Nedvomno je moja želja skok za rdečo črto."

Ob vseh uspehih je morda prav Kuusamo prizorišče, kjer je imel Prevc v preteklosti največ težav. "Tam sem za stopničke potreboval res dolgo. Zmage še nimam, ene stopničke so se mi izmuznile zaradi diskvalifikacije, bil sem tudi 42."

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

V mednarodnem smislu bodo vse oči uprte v Poljaka Dawida Kubackega, ki je prepričljivo dobili obe uvodni temi in bil najmočnejši v vseh štirih serijah. "Figuro v zraku ima drugačno kot prejšnja leta in mislim, da bo kar močan tudi naprej," pa to opisuje Prevc. "Še nihče ni osvojil globusa v Wisli," pa dodaja Hrgota in opozarja, da se bo pravi boj za najboljšega v sezoni začel šele z novoletno turnejo.

Glede na prvo tekmo pa Hrgota opozarja trudi na Japonca Ryoyuja Kobayashija, Norvežane, Avstrijce in tudi na Slovence. Ti formo potrjujejo dnevno in na Finskem se jim bodo pridružili tudi skakalci, s katerimi so danes skupaj trenirali v Kranju. Ta čas pod bauhenkom vadijo tudi Japonci, Čehi in Ukrajinci. Vnovič je skakal tudi legendarni Noriaki Kasai, ki je letos dopolnil že 50 let, v japonskem taboru pa pričakujejo, da bo nastopil vsaj na kateri od tekem celinskega pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice