Šport > Zimski športi
7188 ogledov

Je bilo res polom? Takšne so resnične številke svetovnega prvenstva v Planici

Planica 2023 Saša Despot
Svetovno prvenstvo v Planici naj bi po poročilu SZS imelo pozitivno bilanco.

Letošnje svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023, ki je v dolini pod Poncami potekalo od 21. februarja do 5. marca, se je na podlagi podatkov iz vmesnega poročila končalo s pozitivno bilanco, so danes sporočili iz Smučarske zveze Slovenije (SZS).

Organizacijski komite SP v nordijskem smučanju Planica 2023, ki deluje pod okriljem SZS, se je sestal na svoji 3. seji, na kateri so se seznanili z vmesnim organizacijskim in finančnim poročilom SP v nordijskem smučanju.

SP v Planici je poleg zgodovinskih športnih, organizacijskih in promocijskih uspehov prispevalo tudi znatna sredstva za slovenske nordijske discipline, so ob tem sporočili.

Pomembna zapuščina SP so sredstva za razvoj športnih programov panog za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter tek na smučeh. Svetovno prvenstvo bo za ti dve panogi skupno prispevalo 2.390.000 evrov, so navedli.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ta sredstva so bila delno že izplačana v pripravljalnih sezonah, večinski del pa bo na voljo s pričetkom nove sezone in bo v sodelovanju s panogama namenjen za poplačilo zapadlih obveznosti, delo otroških in mladinskih selekcij ter delovanje nordijskih društev/klubov, članov SZS, so sporočili.

"Kljub večjim pričakovanjem si je na koncu dogodek na prizorišču ogledalo 63.000 obiskovalcev iz 25 držav. Za analizo manjšega zanimanja za obisk je SZS po prvenstvu pritegnila ekipo neodvisnih strokovnjakov, ki je pripravila poročilo o dogodku, z vzroki, razlogi in priporočili. Na podlagi ugotovitev analize SZS že uvaja številne izboljšave in ukrepe za prihodnja tekmovanja," so ob tem še sporočili.

Planica je poleg rezultatskega, organizacijskega in finančnega uspeha doživela tudi izjemen promocijski učinek. Na svetovnem spletu in družbenih omrežjih je SP tako beležilo več kot 214.000.000 omemb. V neposrednem prenosu v 26 državah sveta ter v informativnih oddajah v dodatnih tridesetih državah so tekmovanja in slika Slovenije s Planico dosegla več kot 400 milijonov televizijskih gledalcev. Izvedenih je bilo več kot 2085 ur neposrednih prenosov v dvanajstih dneh prvenstva, ki so tudi v zahtevnih vremenskih razmerah delovali brezhibno.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na športnem področju je SP gostilo 1707 športnic, športnikov in spremljevalnega osebja ekip iz 68 držav, prvenstvo pa je spremljalo tudi 1800 medijskih predstavnikov, ki so poročali o tekmovalnih bojih za 24 naslovov svetovnih prvakov.

Pri organizaciji in izvedbi dogodka je sodelovalo 1700 ljudi, od tega skoraj 700 prostovoljcev iz 16 držav. V času prvenstva je bilo preko službe za nastanitve OK Planica v destinaciji Kranjska Gora, od Mojstrane do Rateč, realiziranih 16.630 nočitev, na Bledu in Lescah 2425 nočitev, na območju Trbiža 1200 nočitev ter na območju Beljaka in Baškega jezera 4650 nočitev. Poleg tega so tekmovalne ekipe, ki so si same rezervirale namestitve, ustvarile še dodatnih 13.542 nočitev. V teh številkah pa še niso vključene ekipe tujih TV produkcijskih hiš.

Poslovni rezultat SP je skozi prizmo multiplikativnih učinkov nadpovprečno uspešen, saj je bila večina prihodkov ustvarjena na tujih trgih, realizirana potrošnja pa na slovenskih tleh s plačili slovenskim izvajalcem in ponudnikom, dodajajo.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Največji del odhodkov je predstavljala priprava prizorišča in tekmovališč ter storitve, ki jih je moral organizator zagotoviti za delovanje športnih ekip in medijskih predstavnikov med prvenstvom.

Delno finančno poročilo vključuje tudi organizacijo mladinskega SP v nordijskem smučanju, ki bo potekalo februarja 2024. Končno organizacijsko in finančno poročilo bo tako sledilo po njem, saj predstavlja integralni del organizacije projekta SP.

"SP v nordijskem smučanju 2023 v Planici je bilo zgodovinsko v več pogledih. Najbolj pomembno je, da je Slovenija prvič dobila svetovne prvake na domačem tekmovanju. Organizacijsko, promocijsko in po vmesnih poročilih tudi finančno smo postavili visoke standarde in smo z doseženim lahko zadovoljni," je ob tem poudaril Enzo Smrekar, predsednik SZS in OK Planica 2023.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 22:45 26.junij 2023.

    Visoki standardi so bili postavljeni samo pri odiranju obiskovalcev! Nizki standardi pa pri kulinariki. Najbrž še dolgo časa ne bomo pozabili planiškega "hamburgerja", hehehe.

Sorodne novice