Šport > Zimski športi
8463 ogledov

Slovenija ima dve novi kolajni!

Tim Mastnak Profimedia
Gloria Kotnik je na olimpijskih igrah osvojila bron, Tim Mastnak srebro.

Trije slovenski deskarji so se prebili v izločilne boje paralelnega veleslaloma. V moški konkurenci Žan Košir, ki je v kvalifikacijah zasedel 11. mesto, in Tim Mastnak, ki je bil četrti, v ženskem delu tekmovanja pa Gloria Kotnik. Ta je zabeležila 14. čas, v osmini finala pa jo je čakal dvoboj z Japonko Tsubaki Miki.

Slednja je bila favoritinja proti Slovenki, ki se je v karavano v tej sezoni vrnila po materinstvu. Velenjčanka je nato presenetila 18-letnico, ki si je izbrala modro progo, a na njej v zgornjem delu naredila veliko napako, Slovenka pa je nato pravzaprav le še morala priti do cilja, to ji je z zanesljivo vožnjo tudi uspelo.

V moški konkurenci se je Mastnak v osmini finala pomeril z Nemcem Yannickom Angenendom in si na modri progi privozil zmago z razliko 27 stotink in se tako uvrstil v četrtfinale. Njegov naslednji tekmec je bil Poljak Oskar Kwiatkowski, ki je v kvalifikacijah zabeležil peti najboljši rezultat. 

Žan Košir, ki je imel veliko težav ob prihodu na Kitajsko, zaradi pozitivnega testa na koronavirus je moral v karanteno, se je pomeril z Italijanom Rolandom Fischnallerjem. Košir je v zgornjem delu naredil napako, se poskušal s tvegano vožnjo vrniti, a je sledila nova težava in odstop. Slovenski šampion tako ostaja pri treh olimpijskih kolajnah, dveh srebrnih in eni bronasti. V Sočiju je bil bronast v paralelnem veleslalomu in srebrn v slalomu, štiri leta kasneje pa je veleslalomsko preizkušnjo končal kot drugi.

"Tako je. To je moj najslabši rezultat na olimpijskih igrah, a sem vseeno zadovoljen z nastopom po vseh teh kolobocijah," je po svojem nastopu za nacionalno televizijo dejal Košir.

"Nisem začutil podlage, bila je mnogo bolj zahtevna kot v kvalifikacijah. Nimam kaj, naj najboljši zmaga. V momentu, ko se postavim v štartni blok, pozabim na vse. Moje misli so, da napadem. Na koncu sem poskusil vse, a pač ni bil moj dan," je še dodal.

Četrtfinale:

Gloria Kotnik se je v zadnjem četrtfinalnem paru pomerila z Nemko Carolin Langenhorst. Slovenka je bila boljša na obeh meritvah časa in na koncu za 15 stotink ugnala tekmico.

Gloria Kotnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Takoj za uspehom kolegice je prav tako na modri progi nastopil Mastnak. Njegov nasprotnik je bil Kwiatkowski. Poljak je na prvi meritvi zaostajal 16 stotink, na drugi 19, nato pa je storil še napako in odstopil. Celjanu je kasneje uvrstitev v finale poskušal preprečiti Wic Wild.

Polfinale:

Kotnikova se je v polfinalu pemerila z Avstrijko Danielo Ulbing. Slednja je bila na obeh meritvah časa 22 stotink pred Slovenko, v cilju pa je bila prednost Ulbingove za stotinko manjša. Slovenko je tako čakal dvoboj za bronasto medaljo proti Nizozemski Michelle Dekker.

Mastak je premagal dvakratnega olimpijskega prvaka Wilda in se prebil v finale, Rus je zaostajal skozi celotno progo, ciljno črto pa po napaki v spodnjem delu proge prečkal 48 stotink za Slovencem. Ta je imel tako v rokah že vsaj srebrno odličje.

Boj za bron:

Gloria Kotnik se je v boj za kolajno podala na rdeči progi. Bila je vseskozi v ospredju, po srednjem delu je že vodila za več kot pol sekunde, Nizozemka pa je nato še odstopila. Kotnikova je brez težav prišla v cilj in tako prišla do največjega uspeha v svoji karieri. Oblile so jo solze sreče.

Pri moških je Wild premagal 41-letnega Fischnallerja.

Finale:

Mastnak se je za zlato udaril z Avstrijcem Benjaminom Karlom. Na prvem merjenju časa je imel Mastnak že 21 stotink naskoka, na drugem celo 46, a je nato v spodnjem delu proge naredil večjo napako. To je Avstrijec izkoristil in se prebil pret tekmeca ter ga premagal za 82 stotink. Ob prihodu v cilj se je Celjan prijel za glavo.

V ženski konkurenci je zanesljivo do naslova prišla Čehinja Ester Ledecka, ki je iz boja v boj prepričljivo slavila, v finalu pa je premagala Ulbingovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice