Šport > Zimski športi
1045 ogledov

Na koncu v plusu: pri FIS in marketinških agencijah zadovoljni

Planica 2023 Saša Despot
SP v Planici kljub slabšemu obisku po ocenah organizatorjev uspešno.

V Planici se je v nedeljo zaključilo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Največji športni dogodek leta je dolino pod Poncami za 11 dni postavilo v središče svetovnega zimskega športnega dogajanja. Kljub slabšemu obisku od pričakovanj so organizatorji zadovoljni tako s tehnično izvedbo kot tudi s končnim izplenom dogodka.

"Ob prehodu ciljne črte čutim veliko olajšanje. Ko smo se podali na to pot pred leti, se nismo niti zavedali, kako obsežen je ta projekt, kaj vse je potrebno za izvedbo. Že same številke so impresivne," je ob zaključku SP v nedeljo za STA dejal predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in organizacijskega odbora Enzo Smrekar.

V sklopu največjega tekmovanja v zimskih športih v zgodovini Slovenije se je v enajstih dneh tekmovanj 2000 športnikov in spremljevalcev iz 64 držav potegovalo za 24 kompletov kolajn. Pri organizaciji dogodka v Planici je od osvojitve organizacije leta 2018 sodelovalo več kot 1300 ljudi, pri sami izvedbi pa je bilo vključenih več kot 1800 prostovoljcev.

Tehnična izvedba odlična, obiskanost pač ne

Po organizacijski plati s stališča prirejanja tekem z vso infrastrukturo in izvedbo se bo Planica med prireditelji svetovnih prvenstev uvrstila med najboljše. Tudi Mednarodna smučarska zveza (Fis), televizije in marketinške agencije so ekipi, ki se je trudila pod Poncami, javno priznale, da je opravila odlično delo.

"Planica ima enega najboljših nordijskih centrov na svetu. Perfektna je tudi organizacija in kot veste, bi si vsi želeli tudi več gledalcev. Smo razočarani, a zaradi tega ne bo konec sveta," je domače prireditelje ob slabši obiskanosti od pričakovane v času prvenstva podprl generalni sekretar Fisa Michel Vion.

SP Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V Planici se je namreč skoraj vse do konca zatikalo z gledalci. V 11 dneh je dolino pod Poncami obiskalo 63.000 ljudi, kar je precej pod prvotnimi cilji prirediteljev. Ti so si želeli številke nad 100.000, najbolj optimistični med njimi so celo omenjali številko 150.000.

"Ljudje imajo na koncu vedno prav"

Že po prvem tednu pa je postalo jasno, da bodo visoki cilji ob vse večjem pritisku na razpoložljive dohodke ljudi, ki jih na glavnih trgih, kot so Nemčija in Norveška, povzroča hitra rast cen življenjskih potrebščin, in ob cenovni politiki vstopnic, ki po mnenju mnogih v Sloveniji ni bila namenjena domačemu trgu, težko dosegljivi.

Prireditelji so že v prvem tednu za polovico znižali cilj obiska, v prodajo pa ob celodnevnih vključili še popoldanske vstopnice, namenjene predvsem domačim gostom za ogled tekem v skokih. Iz njihovih ust je bilo slišati tudi kritiko "populistične kampanje" v medijih glede cen vstopnic, a je ob tem Smrekar ob začetku drugega tedna tekmovanj vendarle priznal, da imajo ljudje vedno prav.

"Pri slovenskih obiskovalcih se sprašujemo, ali je kriva samo cena. Pričakovali smo jih na skokih. Seveda pa razumem, da je v času vsesplošnih podražitev marsikomu težko dati te evre. Ampak ljudje imajo na koncu vedno prav. Planica je Slovencem blizu in sprejeti moramo tudi kritiko, prisluhniti in ljudi razumeti," je dejal.

Enzo Smrekar | Avtor: SZS SZS

Po drugi strani visoka gledanost

Prvi mož smučarskih športov v Sloveniji je ob koncu prvenstva izpostavil odlično mednarodno gledanost prvenstva in tudi v Sloveniji zelo odmevno otvoritveno slovesnost. "Ne moremo mimo dejstva, da smo imeli izjemno dober uvod s predstavijo, ki je po dolgem času praktično poenotila Slovenijo. Potem smo sicer naleteli na val kritik glede obiska, a ob tem velja izpostaviti, da je bila gledanost prvenstva rekordna," je dejal za STA.

Po podatkih agencije Infront, ki je lastnik medijskih pravic prvenstva, so bile številke na glavnih trgih zelo dobre. "Predvsem v Nemčiji smo dosegli ogromno ljudi. Samo v prvem tednu Planice smo dosegli že 150 odstotkov občinstva celotnega dvotedenskega svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki sta ga gostila Courchevel in Meribel," je po prvem tednu Planice dejal podpredsednik za zimske športe pri Infrontu Stefan Krauss.

Tako se je glas o Planici, Sloveniji in SP dobro širil po vseh glavnih trgih za zimske športe. Enako velja za spletne vsebine, saj so po podatkih organizatorjev vsebine o Planici in prvenstvu v tem času ustvarile skoraj 150 milijonov vtisov na medmrežju.

Ob uspehih slovenskih skakalcev v zaključku obrat tudi pri obisku

Prvenstvo se je sicer tekmovalno končalo na izjemen način za Slovenijo, saj so njeni smučarski skakalci kraljevali na zadnjih dveh tekmah v tej disciplini. Timi Zajc je v petek osvojil zlato v posamični tekmi na veliki skakalnici, v soboto pa je Slovenija pokorila konkurenco v ekipni tekmi ter ob bronu na mešani ekipni tekmi osvojila še tretjo medaljo za državo gostiteljico.

Timi Zajc | Avtor: Profimedia Profimedia

Skakalni uspehi so se poznali tudi na obisku: v soboto je ob ekipni tekmi Planico obiskalo skoraj 10.000 ljudi, kar je bil največji dnevni obisk v času prvenstva. Skupaj pa sta zadnji petek in sobota ustvarila skoraj 30 odstotkov celotnega obiska.

Slovenija je na koncu z dvema zlatima in eno bronasto medaljo osvojila skupno četrto mesto med vsemi državami. Daleč pred vsemi je bila Norveška, ki je osvojila 27 medalj, od tega 12 zlatih. Norveški tekač na smučeh Johannes Hösflot Klaebo pa je bil najboljši posameznik s petimi osvojenimi kolajnami, vključno s tremi zlatimi.

Prireditelji zadovoljni z izplenom in si želijo novih izzivov

Ob koncu so predstavniki prirediteljev izrazili zadovoljstvo z izplenom prvenstva. Kljub slabšemu obisku se bo dogodek, vrednost katerega so pred začetkom ocenjevali na 16 milijonov evrov, po neuradnih ocenah zaključil z majhnim plusom. Končne številke bodo znane v prihodnjih mesecih.

Večji prihodek od prodaje vstopnic bi sicer lahko predstavljal dodaten denar za investicije v zimske športe v Sloveniji. A ob tem je že sama odmevnost dogodka poleg že izjemno popularnih skokov v ospredje v Sloveniji potisnila tudi tek na smučeh in nordijsko kombinacijo.

Pri SZS ob zaključku SP izpostavljajo še odlično tehnično izvedbo prvenstva, kar je dobra popotnica za prihodnje. "Mi smo si zastavili kar nekaj ciljev in zame osebno kot predstavnika Fisa in hkrati predsednika SZS ter lokalnega organizacijskega komiteja je pomembno, da sta organizaciji, ki sta nam prvenstvo zaupali, to sta Fis in agencija Infront, zadovoljni. In sta prezadovoljni," je dejal Smrekar.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi ostali udeleženci so pohvalili izvedbo tekmovanj, ki je bila po besedah Smrekarja za oceno 10 od 10. Pridobljene izkušnje pa bi Slovenija lahko uporabila pri pripravi novih velikih dogodkov. Ob ugodnih scenarijih bi lahko bila celo del čezmejne organizacije zimskih olimpijskih iger. To je bila ideja že v preteklosti, v zadnjem obdobju pa znova postaja vse bolj javno izražena želja.

"Na koncu lahko rečem, da smo optimistični, da z znanjem, izkušnjami, tudi z napakami, iz katerih smo se nekaj naučili, stopamo v prihodnost bolj modri in bolj izkušeni ter pripravljeni na nove izzive," je zaključil Smrekar.

Komentarjev 3
  • ico8 20:45 06.marec 2023.

    "Zakljucili z plusom...", Jezeka so morali na novo pokopati, tako noro se je zacel smejati in mahati s srednjim prstom! Pa kako vam ni nerodno in ali je ta laz se kar dedna zadeva po umrli "kocini"!???

  • Kmodri 18:40 06.marec 2023.

    To je bil navaden doo!

  • francek 18:25 06.marec 2023.

    Bravo skakalci in sramota za organizatorje le te bi morali nemudoma zamenjati.

Sorodne novice