Šport > Zimski športi
7771 ogledov

Norvežani ne morejo verjeti: V Planici smo komaj opazili kakega otroka

Planica 2023 Saša Despot
Če so organizatorji svetovnega prvenstva v Planici le uspeli rešiti vsaj del prvenstva z prestrukturiranjem strategije vstopnic na skakalnem delu prvenstva, pa jim gledalcev ni in ni uspelo zvabiti na tekaške preizkušnje.

Norvežani so v Planici pobrali z naskokom največ medalj (27, od tega 12 zlatih, 10 srebrnih in 5 bronastih), predvsem po zaslugi izjemnih nastopov njihovih smučarskih tekačev. Ti so briljirali v smučini, ob slavju in zmagah pa so se vselej čudili: "Le kje so gledalci?" In nič drugače ni bilo niti po zadnji, kraljevski preizkušnji, s katero se je zaključilo svetovno prvenstvo v Planici – tek na 50 kilometrov, na katerem sta kraljevala Norvežana Pål Golberg in Johannes Høsflot Klæbo

Planica 2023 Kako dalje? Šport Vodja slovenskih skokov: "Od tega dela ekipe smo seveda pričakovali več"

Če ste slovenski ljubitelji nordijskega smučanja dobili predstavo, da so organizatorji rešili prvenstvo s prenovljeno strategijo (brezplačnih) vstopnic, ko se je na skokih v soboto zbralo skoraj 10.000 gledalcev, se motite. Nordijsko smučanje niso zgolj smučarski skoki, sestavljeni so tudi iz smučarskih tekov in nordijske kombinacije. Predvsem teki so izjemno priljubljeni v Skandinaviji, kjer se na tekih svetovnega pokala na Norveškem običajno zbere zelo številčna množica. 

Teki v Planici | Avtor: Profimedia Profimedia

Žiga Jelar Svetovni prvak Šport Presenetljivi slovenski junak: "Verjetno ste mislili, da spet iščem izgovore!"

Tudi zato skandinavska delegacija na tem prvenstvu ni mogla verjeti svojim očem, ko je opazila prazne tribune, prav tako so pogrešali podporo navijačev oz. gledalcev ob progi. Švedski komentator smučarskih tekov Tomas Pettersson je za norveški spletni časopis Nettavisen porazen obisk prizorišč v Planici ocenil z besedami "brutalen neuspeh organizatorjev, deloma pa tudi FIS". "Počutili smo se, kot da smo na skandinavskem pokalu v Rovaniemiju (Finska, op. p.). To je prekleto žalostno," je potarnal Petterson, nato pa predstavil še svoj osebni pogled na prvenstvo v Planici: "Niti za dan tu nisem imel občutka, da gre za svetovno prvenstvo."

Robert Hrgota Velika prijatelja Šport Neverjetno, kaj je Hrgota napravil za Primoža Rogliča

Podobnega mnenja je bil tudi norveški športni komentator Birger Løfaldli (Adressa), ki je prazne tribune označil za zelo veliko razočaranje. "Nekatere dni je tu bilo tako malo ljudi, da ni nič narobe, če uporabim besedici "neumno" oz. celo "nerodno". Na nek način mi je zelo žal za organizatorje, ki so se tako dolgo trudili, da se prvenstvo lahko izpelje, nato pa se jim je zgodilo tole, toda obenem je jasno, da so ga nekje pošteno polomili," je za Nettavisen razložil Løfaldli.

Robert Hrgota Iskana roba Šport Hrgota spregovoril o morebitni selitvi v drugo reprezentanco

Če so večinoma ljudje za slab obisk s prstom kazali na (pre)drage vstopnice, pa je Løfaldli poleg visokih cen izpostavil tudi neverjetno majhen obisk družin. "Komaj smo opazili kakšnega otroka tukaj. Povprečna starost obiskovalca v Planici je zelo visoka. To je zagotovo velik minus. Nekaj, kar ni dobro," je še dodal novinar Adresse.

SP Planica 2023 Upravičil zaupanje Šport Neopevani slovenski junak: "Tu je šlo zgolj za trenerjevo milost!"

Švedski novinar Petterson pa je spomnil na vsesplošno krizo v Evropi, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, zaradi česar so se najprej podražili energenti, nato pa je sledila vsesplošna podražitev hrane, storitev in drugih storitev. "Samo poglejte zneske položnic za elektriko v domovini. To so težki čas in ljudje si kar tako ne morejo privoščiti potovanj. Tukaj nastane problem. In nič ne pomaga niti to, ko pogledate rezultate tekem. Zakaj bi nekdo iz držav, ki niso Norveška, Švedska in morda Finska, potoval sem? Niso imeli prav veliko razlogov za veselje, kar je seveda težava," je še podčrtal Petterson.

Planica 2023 Planiški junak Šport Zajc: "Če bi mi kdo rekel kaj takšnega, bi si mislil svoje!" Planica 2023 Odzivi Šport Peter Prevc: Ko kavčarji ... Planica 2023 Fotogalerija Šport Slovenija celo četrta po osvojenih kolajnah Planica 2023 Planica 2023 Šport Slovenija prvič do svetovnega naslova na ekipni tekmi
Komentarjev 7
  • lojs 17:15 06.marec 2023.

    meni ni jasno zakaj ne nagradijo ali pa diskvalificirajo tega Stareta ... a ni on dohtar? a ma on res tolk časa da stalno sedi in komentira? sej je zanimivo , ampak ... jest mu dam vse priznanja in naslove, ...prikaži več ker on vse ve (kar se tiče športnikov) ... dohtar je pa ... če je sploh, ne vem kako to deluje

  • Kmodri 13:14 06.marec 2023.

    Planica je naša prasica l Zaradi nekaterih pohlepnežev!

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 11:22 06.marec 2023.

    Vsesplošna rkiza v Evropi je zaradi idiotskih gospodarskih ukrepov proti Rusiji. Vojna v Ukrajini pa ni naš problem!