Šport > Zimski športi
70471 ogledov

Poljaki so ga vprašali o Niki, Prevc se je odrezal: "Ne, ne smemo"

Peter Nika Prevc Epa
Medtem ko optimisti že odštevajo dneve do novega velikega globusa za Slovenijo, pa Peter Prevc opozarja, da je še prezgodaj za slavje.

Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je po drugi tekmi v Oberstdorfu, kjer se je v dveh dneh dvakrat zavihtel na zmagovalni oder, na kratko komentiral položaj svoje sestre Nike Prevc, trenutno vodilne skakalke v seštevku svetovnega pokala.

Prevčeva ima kot najboljša skakalka te zime na računu 1079 točk, njena najbližja zasledovalka, Avstrijka Eva Pinkelning, pa 871.

Mlajša sestra zadnjega in ob Primožu Peterki edinega slovenskega skakalca, ki je doslej zmagal v skupni razvrstitvi, ima osem tekem pred koncem sezone kar lepo točkovno zalogo, vendar ne gre pozabiti, da je prav Pinkelningova dobila obe zadnji tekmi pred domačimi gledalci v Hinzenbachu.

Prevčeva je na prvi tekmi zgrešila stopničke s četrtim mestom, na drugi pa je zaostala samo za zmagovalko ter tako omejila izgube v primerjavi z Avstrijko, branilko lanske skupne zmage.

Nika Prevc Smučarski skoki (ž) Šport Prevčeva do desetih stopničk v karieri, zmaga najresnejši tekmici

Pinkelningova bo glede na formo največja konkurentka Prevčevi v boju za veliki globus, ne gre pa povsem odpisati niti trenutno tretjeuvrščene Japonke Yuki Ito, ki je pri 826 točkah.

Razlika 208 točk, ki v tem hipu ločijo Prevčevo in Pinkelningovo, resda ni zanemarljiva, a bi se lahko že ob enem samem spodrsljaju slovenske skakalke karte pri vrhu hitro premešale. Tega se dobro zaveda tudi njen izkušeni starejši brat, ki poudarja, da Nika v nobenem primeru ne sme izgubiti fokusa.

"Pred njo je še dolga pot. Ne smemo se prezgodaj veseliti," se je v pogovoru s poljskim novinarjem odrezal Peter.

Skakalke do konca sezone čaka še osem tekem, prva že ta konec tedna v Lahtiju.

Če bo Niki uspelo, se bo uradne potrditve naziva najboljše skakalke na svetu veselila na prizorišču, kjer bo tri dni kasneje padel zastor nad bleščečo kariero njenega starejšega brata.

Nika Prevc lahko postane četrta slovenska skakalka oziroma skakalec z velikim kristalnim globusom. Prvemu je to v letih 1997 in 1998 uspelo Primožu Peterki, leta 2016 je na vrhu sezono končal Peter Prevc, pred tremi leti pa je bila najboljša na svetu Nika Križnar.

Peter Prevc Ali res končuje? Šport Je Peter Prevc s to potezo namignil, da si utegne premisliti? Peter Prevc Delil mnenje Šport Malysz komentiral Prevca: "Nekateri ne vedo, kdaj je čas za slovo"
* Svetovni pokal, skupno (17/25):
 1. Nika Prevc (Slo)                   1079 točk
 2. Eva Pinkelnig (Avt)                 871
 3. Yuki Ito (Jap)                      826
 4. Alexandria Loutitt (Kan)            710
 5. Josephine Pagnier (Fra)             668
 6. Jacqueline Seifriedsberger (Avt)    653
 7. Nika Križnar (Slo)                  587
...
15. Ema Klinec (Slo)                    355
25. Katra Komar (Slo)                   157
32. Ajda Košnjek (Slo)                   48
33. Tina Erzar (Slo)                     42
34. Taja Bodlaj (Slo)                    35
54. Jerica Jesenko (Slo)                  3
...

* Pokal narodov:
 1. Avstrija                           2851 točk
 2. Slovenija                          2506
 3. Japonska                           1748
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice