Šport > Zimski športi
258 ogledov

"Pomagamo si tudi z Mikaelo Shiffrin"

Mikaela Shiffrin Profimedia
Trener Slovenk zagotavlja, da si v slovenskem taboru velikokrat pogledajo smučanje Mikaele Shiffrin.

Trener slovenske ženske ekipe v tehničnih disciplinah Sergej Poljšak je bil zadovoljen po 59. Zlati lisici ter nastopih najboljše Slovenke Ane Bucik, ki je bila v Kranjski Gori obakrat med najboljših deset. Trener ni mogel mimo mejnikov, ki jih postavlja Mikaela Shiffrin. Smučanje ameriške šampionke si v slovenskem taboru velikokrat pogledajo.

Shiffrin je v nedeljo v Kranjski Gori postala prva, ki je na zlati lisici zmagala na treh veleslalomih. Najbolj pa je navdušila z 82. zmago v karieri. Gre za izenačitev rekorda rojakinje Lindsey Vonn po številu zmag v svetovnem pokalu alpskih smučark. Pri Američanki se zdi že v tej sezoni dosegljiv tudi absolutni mejnik Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je slavil 86 zmag v svetovnem pokalu.

"Mislim, da ni potrebe z besedami preveč opisovati Mikaelo Shiffrin. Če nekdo zmaga 82-krat v tako zgoščeni konkurenci, kot jo imamo danes, se lahko pogovarjamo zgolj v presežnikih. Toliko smučarskih kvalitet, ki jih ima ona, mislim, da ni imela še nobena smučarka do zdaj," je v ciljnem izteku po koncu 59. Zlate lisice dejal Poljšak.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne le zmage, Shiffrin od nekdaj, od svojih začetkov v članski konkurenci, ko je bila stara 15 let, navdušuje z brezhibnimi izvedbami slalomskih in veleslalomskih zavojev. Tudi slovenska smučarska stroka ne more mimo njenih voženj. "Lahko ste prepričani, da jo zelo velikokrat pogledamo. Pri njej vse zadeve tako dobro delujejo, da se splača čim večkrat pogledati njeno smučanje," je dejal trener.

Karavana alpskih smučark se bo po Kranjski Gori preselila na Solnograško v Avstriji, kjer bo v torek v Flachauu ženski nočni slalom pod žarometi, na katerem lahko 27-letna ameriška superzvezdnica preseže mejnik Vonnove. Shiffrin je na tem prizorišču doslej že štirikrat zmagala.

V Flachauu bodo nastopile tudi tri Slovenke Neja Dvornik, Nika Tomšič in Ana Bucik, ki je na slalomu v Zagrebu s petim mestom postavila osebni izid sezone.

Ana Bucik | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot je dejal trener, žensko ekipo po Flachauu čaka tridnevni premor, nato pa se odpravljajo na tridnevne priprave na Kronplatz, kjer bo 24. januarja naslednji ženski veleslalom.

Pred februarskim svetovnim prvenstvom v Franciji je na sporedu še veleslalomski in slalomski postanek na Češkem v Špindleruvem Mlynu, kjer pa sta tekmi pod velikim vprašajem, saj so tam trenutno brez snega.

Trenerja v Kranjski Gori niso presenetili nastopi Ane Bucik, ki je v soboto z osmim mestom prišla do svojega najboljšega veleslalomskega dosežka v svetovnem pokalu. "Z njo imam vsak dan opravka v slalomu, v veleslalomu pa mi je bilo jasno, česa je sposobna. Da pa je na tako zahtevnem veleslalomu pokazala to, kar zna, sem pa najbolj vesel," je bil zadovoljen trener.

Ana Bucik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Je takšna smučarka, da če dobro smuča na treningu, tudi na tekmi smuča zelo dobro, kar je ena ogromna kvaliteta," dodaja. Bucik je bila še pred tremi leti daleč od današnjih veleslalomskih nastopov, je pa seveda vprašanje, do kam lahko še seže pri svojih 29 letih.

Trener je prepričan, da ima Bucik še veliko rezerve in prostora za nadgradnjo. Nadoknadila bi lahko tudi sekundo zaostanka za najboljšimi. "Da je sposobna pri teh letih narediti tak premik pri vseh avtomatizmih, ki jih je imela celo življenje, in da jih je sposobna izkoreniniti, sem zelo zadovoljen," je navdušen glavni trener.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice